Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından, Atatürk'ün yakın silah ve çalışma arkadaşı, büyük devlet adamı ve asker, 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 35'inci yıldönümü dolayısıyla memleketi Malatya'da düzenlenen törenle anıldı. Bu arada İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik törene katılmadı, yerine vekilini gönderdi.
İnönü için, Hükümet Meydanı'ndaki İnönü Anıtı önünde bir tören yapıldı. Anıta; Valilik, 2. Ordu Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü ve CHP tarafından çelenklerin sunulmasından sonra saygı duruşu yapıldı.
Buradaki törene; Vali Halil İbrahim Daşöz, Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Mustafa Özsoy, Belediye Başkan Vekili Niyazi Artan, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turgay Seçkin, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Dilek Belediye Başkanı Muzaffer Güven, AKP İl Başkan Vekili Hacı Bayram Yılmaz, CHP İl Başkanı Celal Berktaş ile diğer askeri ve mülki yetkililer, vatandaşlar katıldılar.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik ise, rektörlüğünü yapan üniversiteye adını veren İsmet İnönü için kendi döneminde düzenlenen ilk anma töreninde hazır bulunamadı. Rektörün; Elazığ, Adıyaman ve Şanlıurfa Valilerini ağırladığı için törene gelmediği ve yerine vekilini gönderdiği öğrenildi.
Buradaki törenin ardından Sabancı Kültür Merkezi'ndeki anma toplantısına geçildi.
"BÜYÜK ASKER VE DEVLET ADAMI.."
Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programına Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı ve Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Mustafa Özsoy ve Belediye Başkan Vekili Niyazi Artan'ın yanı sıra, askeri ve mülki erkan, daire amir ve müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün askeri kişiliği ve hayatını anlatan birer konuşma yapıldı.
2. Ordu Komutanlığı'ndan Kurmay Albay Erdal Şener, "İsmet İnönü'nün Askeri Kişiliği" hakkında yaptığı konuşmada, İsmet İnönü'nün çok önemli bir komutan ve asker olduğunu söyledi.
Şener, İnönü'nün cesur ve kişisel kararlılığı ile hareket eden bir asker olduğunu belirterek, "İsmet İnönü, Milli Mücadelenin başarılı olmasında büyük rol oynamıştır. O dönemdeki bütün muharebelerde yer almış ve başarı sağlamıştır" dedi.
Anma töreninde ikinci konuşmayı Cumhuriyet Lisesi Tarih Öğretmeni Erdal Erdoğan yaptı. Erdoğan, yaptığı konuşmada, İnönü'nün bütün rütbelerini düşman ordularına karşı kan ve ateş içerisinde aldığını kaydetti. Erdoğan, İnönü'nün kahramanlığa verdiği anlamın, savaşta gösterilen kahramanlıktan çok daha geniş olduğunu ifade ederek, "İnönü'nün kahramanlığa verdiği anlam, özgür düşünebilmek, gerçekleri dolambaçlı yollara sapmadan, yalana tenezzül etmeden söylemektir. İsmet Paşa, yetenekli bir asker, muharebe meydanlarının başarılı bir komutanı ve büyük devlet adamı olarak tarihe geçmiştir" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından anma töreni sona erdi.
ANKARA'DA..
İnönü için Anıtkabir'deki mezarı başında da bir anma töreni düzenlendi.
Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Ankara Valisi Kemal Önal, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları, İnönü ailesi üyeleri, CHP'li bazı parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.