İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ne bağlı olarak İspendere bölgesinde kurulması planlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) merkezine malzeme ve ekipman alımı için kaynak arayışına girildi. İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı nezdinde kaynak arayışına başladı.
İnönü Üniversitesi ile Battalgazi Belediye Başkanlığının ortak projelerinden biri olan ve İspendere İçme Sahasında 10 bin metre kare kapalı alana kurulum çalışmaları devam eden Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp merkezi için ödenek bulunması halinde, hacamat-sülük- akupukuntur-hipnoz, ozon, mezoterapi (cilt yenileme), larvaterapi ( yaraları kapatma) ve Fitoterapi (bitki tedavi) olmak üzere 8 dalda sağlık uygulaması ve eğitimi verilecek.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından kaynak arayışı kapsamında Doğu Anadolu Projesi (DAP) Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na yapılan başvuruda, konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu proje kapsamında; Battalgazi Belediyesi tarafından üniversitemiz koordinasyonu ile Turgut Özal Araştırma Hastanesi bünyesinde sınırlı imkanlarla faaliyet gösteren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Eğitimleri Merkezi (GETAT) için bir bina inşa edilmiştir. İnşaatı tamamlanma aşamasına gelen GETAT merkezi üniversitemizde bulunan yetkin tıbbi akademik insan kaynakları potansiyeli ile bölgemiz ve ülkemiz ölçeğinde bir ilk olma özelliğine sahiptir. GETAT merkezimizde ilk etapta 8 alanda tedavi ve eğitim faaliyetleri yürütülecektir. GETAT merkezimizin faaliyete geçirilmesi ile tıp alanında dünya ölçeğinde özellikle karaciğer plantasyonu konusunda marka haline gelen İnönü Üniversitemiz, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları ve eğitimleri alanında da yetkin akademik kadrosuyla hizmet sunumu yaparak bölgenin sağlık turizminin gelişimine çok önemli katkı sağlayacaktır.
Kalkınma İdareniz Orta Vadeli Programında; Bölgesel kalkınma vizyonu çerçevesinde seçilen üniversiteler için ilan edilen alanlarda ihtisaslaşmasına yönelik olarak, "Üniversitelerde fonksiyon, bina, derslik ve iç mekan kalitesi bazında mekan standartları oluşturularak mekanların verimli kullanımı temin edilecektir" denilmektedir.
Ayrıca “DAP eylem planı” 4.4 başlığında belirtilen “Beşeri sosyal sermayenin ve sosyal altyapının güçlendirilmesi” başlığı altında Sağlık Turizmi potansiyeli olan iller için altyapı oluşturulmasına katkı sağlanacağı belirtilmektedir.
Bölgemiz ve ülkemiz ölçeğinde bir ilk olma özelliğine sahip Malatya Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları(GETAT) merkezimizin hizmete açılarak sağlık turizmine kazandırılabilmesi için yazı ekimizde sunulan ihtiyaç listesi, yaklaşık maliyet ve şartnamelerdeki teknik ayrıntıları belirtilen malzeme ve ekipmanlara ivedi olarak ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan ödeneğin “Yatırımların Hızlandırılması Ödeneği” kapsamında değerlendirilerek tahsisi hususunda gereğini.."
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: İspendere GETAT Binası