İnönü Üniversitesi teknoloji segmentinde Robotik Teknolojiler, Yapa Zeka, Batarya Teknolojileri ve Finans kategorilerinde Türkiye’nin Patent Şampiyonu Üniversiteleri arasına girdi.
Kamu ve özel kuruluşların patent verilerine dayalı olarak Türkiye’nin inovasyon ve teknolojik yetkinlik analizini yapan bir firma 2021 yılına ait Türkiye’nin patent raporunu yayımladı. Rapora göre İnönü Üniversitesi teknoloji segmentinde dört ayrı kategoride patent şampiyonu üniversiteler arasında yer aldı.
Kuruluşların 2021 yılına kadar olan tekil patent ve faydalı model başvuruları verilerine göre hazırlanan raporda, İnönü Üniversitesi teknoloji segmentinde Robotik Teknolojilerde 2, Yapay Zeka Teknolojilerinde 4, Batarya Teknolojilerinde 4 ve Finans kategorilerinde 1 patent olmak üzere toplam 11 patentle Türkiye’nin Patent Şampiyonu Üniversiteleri arasına girdi.
Her kategoride başvuru sayısına göre ilk 10 üniversite sıralanırken İnönü Üniversitesi Batarya Teknolojileri alanında üçüncü, Finans alanında altıncı, Yapay Zeka alanında yedinci ve Robotik Teknolojiler alanında ise onuncu oldu. Ayrıca sıralamalarda Türkiye’nin büyük ve köklü üniversiteleri ile araştırma merkezleri bulunurken teknoloji, iletişim, otomotiv gibi sektörlerde önde gelen markaların da olduğu görüldü.
Bu sonuçlara göre İnönü Üniversitesinin son yıllarda özellikle teknoloji ve inovasyon yönetimi alanlarındaki çalışmaları ile üniversite-sanayi iş birliği anlayışı temelinde bilimsel projelerin faydalı model ve ürüne dönüştürülmesine ilişkin uygulamalarının sonuç verdiği anlaşıldı.
MTÜ HİÇ YOK!.
Bu arada, yolsuzluk, usulsüzlük iddiaları ve skandallarla anılan rektörü Aysun Bay Karabulut'un 3 yıldır her vesile ile karşılaştığı devlet yöneticileri, siyasiler ve bürokratlara "sürekli projelerini anlattığı" yolundaki iddialarına karşın, patent raporunda Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden (MTÜ) hiç söz edilmemesi, dikkat çekti.
Kendisinden başka kimsenin bilmediği ‘projelerini’, her görüştüğü isimle olan fotoğraflarının altına, ‘projelerimizi anlattık’ diye yazdığı sosyal medya paylaşımlarında sık sık ifade eden MTÜ'nün rektörü, daha önce de ‘uzaktan eğitim sistemi programı’ geliştirdikleri ve milli- yerli bir program olarak bunu diğer üniversitelere de verecekleri yolunda açıklama yapmasına karşın, bunun da doğru olmadığı ortaya çıkmıştı.
MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut'un, bu program da dahil olmak üzere bu tür programları hazırlamak üzere Ankara'daki Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden MTÜ'ye getirip ‘Bilgi İşlem Dairesi Başkanı’ yaptığı A. C., 2022 başında üniversitedeki görevini terkettiği ve aylardır gözükmediği için ‘müstafi’ sayılıp ‘zorunlu’ olarak görevden uzaklaştırılmıştı. Rektörün en yakınındaki isimlerden biri olarak bilinen bu ismin, üniversitenin birçok personeliyle de ‘alacak- verecek’ ilişkisi kurduğu, bunları mağdur ettiği öne sürülüyor.
malatyahaber.com- iha