İnönü Üniversitesi Yayınevi kuruluşunun 5. Yılında 166 kitap yayınladı. Üniversitedeki görevli akademisyenlerin ve üniversitenin bilimsel ve kültürel çalışmalarının yansıtıldığı yayınlar 5 yıl içerisinde 149’u basılı, 17’si ise elektronik ortamda olmak üzere 166’ya ulaştı. Hedef bu sayısı en kısa sürede 500 kitaba çıkartmak.
Sağlık, sosyal, eğitim, tarih, fen ve mühendislik bilimleri ile sanat, spor ve kültür alanlarında kitapları yayımlayan İnönü Üniversitesi Yayınevi, çeviri kitapları ve ders kitapları gibi yayınlarla ulusal ve uluslararası bilim ve akademi hayatına katkı sağlıyor.
İnönü Üniversitesi Yayınevi ayrıca Malatya ve bölgenin tarihsel ve kültürel kimliğine ilişkin eserlerin bilim dünyasına kazandırılmasına da katkı sunuyor.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Şimdiye kadar 166 kitap yayınlandı. Bir üniversite yayınevinin, yayınlaması gereken, hem ders kitapları var, hem bilimsel eserler kaynak kitaplar var, hem de sempozyum, kongre kitapları var. Bu üniversite yayınevinde mutlaka bulunması gereken tarz kitaplar. Bir üniversite niçin yayınevi kurar? İnönü Üniversitesi niçin yayınevi kurdu? Üniversitede bilimsel çalışmalar makalelerle ve kitaplarla yayımlanır. Bu nedenle üniversitenin yayınevinin olması bilimsel eserlerin, aynı zamanda ders kitaplarının yayınlanmasını gerektirir. Üniversitemizde de yayınevimiz hem kendi hocalarımıza, hemde proje olarak yaptığımız çok önemli, çok yazarlı kitapların Türkiye’de hatta uluslararası katkılarla hazırladığımız eserleri İnönü Üniversitesi Yayınevi yayınlıyor. Bu nedenle köklü üniversitelerin bir kısmının yayınevi var. Bizde kendi dönemimizde üniversitemizde yayınevi kurduk ve şimdiye kadar da 166 kitap yayınladık. Hedefimiz 500 kitabı önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tamamlamak. Ondan sonra devam edeceğiz, ama 500 kitap hedefine birkaç yıl içerisinde ulaşmayı bekliyoruz.” Dedi.
Prof. Dr. Kızılay şunları söyledi:
“Yayınevimizde Türkçe ve İngilizce, şimdiye kadar iki dilde kitaplar bastık. Özellikle Arslantepe kitabımızı, çünkü Malatya’nın UNESCO dünya mirasını girmiş çok önemli tarihi eseri. Burada İngilizce eserler bastık. Belki yakın zamanda basabileceğimiz hazır bir eserimiz var, oda Türkçe, İngilizce ve İtalyanca olacak, 3 dilde eser basacağız, Şimdiye kadar ağırlıklı olarak Türkçe-İngilizce eserler bastık.”
İnönü Üniversitesi Yayınevi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı da, “5 yıl içerisinde bizim çıkarttığımız yayın sayısı 166. Bunlardan 149’u basılı, 17’si elektronik ortamda. Kitapları benim kategorime göre 3 sınıfta toplayabiliriz. Türkiye’de örneği olmayan yayınlarımız var, çok miktarda. En az 35-40 tane sayabileceğim böyle kitap var. Türkiye’de tek örneği bizde olan kitaplarımız var. İkincisi Malatya’ya katkı yapabilen kitaplarımız var, üçüncüsü de hizmet amaçla öğrencilerin ders notlarının daha geliştirilmiş hali dersi staj kitaplarımız var. Türkiye’de örneği olmayan, ilk çıkmış kitaplarımız var. Bunların karşılıkları yok, hiç birisinin Türkiye’de.” dedi.
malatyahaber.com