İnönü Üniversitesi'nin kuruluşunun 30. yıldönümü dolayısıyla, Kongre ve Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Törende, üniversitenin kuruluşuna ve gelişmesine katkıda bulunanlara da şilt verildi.
Kuruluş kutlama törenine; Vali Osman Derya Kadıoğlu, Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Tuncay Çakan, Belediye Başkan Vekili Atilla Kantarcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, eski rektörlerden Prof.Dr. Nihat Nirun, Prof.Dr. Engin Gözükara, kuruluş yasasında imzası bulunan eski parlamenterlerden dönemin milletvekilleri Mehmet Delikaya, Ahmet Karaaslan, Celal Ünver, senatörlerden Nurettin Akyurt, ölüm ya da hastalık nedeniyle törene gelemeyen eski parlamenter ve rektörlerin yakınları, çeşitli kuruluşların temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldılar. Kurucu rektör merhum Prof.Dr. Süreyya Aybar ile eski rektörlerden merhum Prof.Dr. Behsan Önol'un yakınlarının hazır bulunduğu törene, eski rektörlerden Prof.Dr. Safa Erkün ve Prof.Dr. Ömer Şarlak "rahatsızlıkları nedeniyle", Prof.Dr. Mehmet Yücesoy da bir yurt dışı programı nedeniyle katılamadıklarını belirten kutlama telgraflarıyla katıldılar. Eski rektörlerden Prof.Dr. Ali Oto ve Prof.Dr. Yüksel İşyar'dan ise herhangi bir mesaj gelmediği bildirildi.
Törenin açılışında bir konuşma yapan Rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, üniversitenin kuruluş kanununa imza atan 212 parlamenter arasında, dönemin Kahramanmaraş Senatörü olan merhum babası Hilmi Soydan'ın adının bulunduğunu da görmenin kendisini ayrıca duygulandırdığını bildirdi.
Hilmioğlu, "Üniversiteler bir bilim ve eğitim-öğretim kurumu olmasına rağmen, kuruluş aşamalarında başta yerel siyasi unsurlar tarafından siyasallaştırılmak istenmekte ve üniversiteleri kendi siyasal yandaşları için bir iş bulma kurumu gibi görmekte ve bu nedenle üniversite yönetimleri üzerinde baskı oluşturmaya çalışmaktadırlar. Ne yazık ki, ülkemizde yoğun olarak yaşanan ve üniversite yönetimlerinin de sıklıkla karşılaştığı bu sorunlar, doğal olarak bir eğitim öğretim kurumu olan üniversitelerimizin kurumsallaşma sürecini de gecikmektedir. Bütün bu engellemelere ve yaşanan zorluklara rağmen, sonuçta sağduyu hakim olmakta ve üniversitelerimiz gelişmesine devam etmektedir."dedi.
Üniversitenin kuruluş sürecini anlatan, daha önce 15. yılda İstanbul'da bir balo düzenlenmesi dışında herhangi bir kutlama yapılmadığını hatırlatan rektör, "Üniversitemizin kuruluşunda emeği geçen herkesi ve görev yapan tüm rektörlerimizi ve kuruluşundan bugüne üniversitemizde görev yapmış ve yapmakta olan tüm akademik ve idari personelimizi, üniversitemizin bugünkü seçkin konumuna ulaşmasında emeği geçen tüm kişi ve kurumları minnet, saygı ve şükranla anıyoruz.
Üniversitemizin kuruluşunda emeği geçen başta TBMMM üyelerinin ve üniversitemizin bu günkü durumuna erişmesinde birinci derecede pay sahibi olan tüm rektörlerimizin, kendilerinin de savunuculuğunu yaptıkları Atatürkçü düşünce sistemini rehber edinmiş bir anlayışın İnönü Üniversitesi'ni yönettiğini bilmelerini isterim."diye konuştu.
Rektörden sonra söz alan İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, babasının adının verildiği üniversitenin gelişimini görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti ve daha sonra babasının, eğitimin önemine ilişkin söylediklerini hatırlattı.
Belediye Başkan Vekili Atilla Kantarcı, "İnönü Üniversitesi kurulduğu günden bu yana Malatyaya çok şey kattı. Şehrin ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitim alanında çağdaş standartlara ulaşması yolunda önemli çabalara imza attı. İnönü Üniversitesinin kurucu Rektörü Prof. Dr. Süreyya Aybardan başlayarak, bu bilim yuvasında görev yapan tüm Rektörlerimize ve akademik personele teşekkürlerimi bildiriyorum.
Üniversitemizin Dünya standartlarında seçkin bir üniversite olması yolunda, Malatyanın tüm kurumları ve halkı ile, ayrıca, üniversite yönetimin, akademik personelin ve İnönü Üniversitesi öğrencilerinin bundan sonra da her türlü katkıyı sunacağına olan inancımla, İnönü Üniversitesinin mevcut kampus alanının istimlak edilmesinde büyük emekleri geçen eski belediye başkanlarımız Merhum Hamid Fendoğlu ve Nuri Nebioğlunu ve üniversitemize yaptırdığı Tıp merkezi ile bir abide eser kazandıran 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özalı da rahmetle yad ediyorum." diye konuştu.
Vali Osman Derya Kadıoğlu da, Ulu önder Atatürk'ün çağdaşlaşma hedefine İnönü Üniversitesi'nin önemli katkıları bulunduğunu, gelişimini hızla sağlamış olmasına rağmen, kadro sorunu başta olmak üzere sorunları bulunduğunu bildirdi. Üniversitenin Malatya'ya önemli ve büyük katkıları olduğunu belirten Vali, yılda 100 milyon dolarlık katkısıyla üniversitenin büyük ekonomik potansiyel oluşturduğunu bildirdi.
Valinin konuşmasının ardından, üniversitenin gelişiminin anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Görüntüler eşliğinde rektör açıklamalar yaptı.
Bunun ardından üniversitenin kuruluşunda ve gelişiminde emeği geçenlere; özel olarak hazırlatılmış kristal şilt verildi.
Müzik bölümü yaylı sazlar grubunun konserinin ardından verilen kokteyl ile tören son buldu.
HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY (Alıntılanma izni yoktur)