Yüksek Öğretim Sisteminde, şeffaflık, hesap verebilirlik ilkelerinin hayata geçirilmesi ve üniversiteler arasında bilimsel ilerleme yolunda rekabet yaratmak amacıyla Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından, 2018 yılından itibaren hazırlanmaya başlanan, ‘Üniversitelerin İzleme ve Değerlendirme Raporları’ kapsamında, 2019'a ilişkin karnesi 'bol sıfırlı' olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden sonra, İnönü Üniversitesi’nin de 2019 yılına ait ‘İzleme ve Değerlendirme Raporu ’iç açıcı olmadı.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın, ilk görev dönemi için yürüttüğü seçim kampanyası sürecinde, ‘İnönü Üniversitesi’nin dünyada ilk 500 üniversite arasına yükselteceği’ iddiasına karşılık; İnönü Üniversitesi Prof. Dr. Kızılay’ın 5 yıllık görev döneminde dünyada anlamlı bir sırada yer alamadığı için, YÖK’ün İnönü Üniversitesi Karnesi’nde, dünya sıralamasına ilişkin verilerin hanelerini boş bıraktı.
2019 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, 45 yıllık bir geçmişe sahip olan İnönü Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası ölçekte öğretim elemanı başına düşen bilimsel yayın sayısı bakımından, kendisiyle, aynı yıl kurulan bazı üniversitelere göre geride olduğu görüldü.
Söz konusu Rapora göre; 2012 yılı bütçesi 656 milyon TL olarak açıklanan İnönü Üniversitesi’nde, Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) çalışmalarına harcanan bütçe % 2,88 olarak tespit edildi. Üniversitenin, bilimsel yayın alımına ayırmayı uygun gördüğü paranın bütçeye oranının ise 0,334 olduğu belirtildi.
YÖK’ün 2021 yılı verilerine göre; 334 profesör, 212 doçent, 309 Dr. öğretim üyesi düzeyinde mensubu olan İnönü Üniversitesi’nin “YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ve sanat ödülleri sayısı” ise 0 (sıfır) olarak açıklandı.
‘Bilimsel Yayın ve Atıf Alan Yayın Sayısı’ kategorilerinde aynı yıl kurulan Fırat ve Uludağ Üniversiteleri’nin çok gerisinde kaldı
Örneğin, İnönü Üniversitesi ile birlikte aynı yıl kurulan Fırat Üniversitesi’nin SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı, 0, 429 iken, İnönü Üniversitesi’nde bu kategoride öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı 0, 371 olarak gerçekleşti.
Üniversitelerin bilimsel rekabetteki en önemli göstergelerinden biri olan “En yüksek %10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı” bakımından da İnönü Üniversitesi, kendi yaşıtı olan Fırat Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bir hayli gerisinde kaldı.
YÖK’ün İnönü 2019 Karnesi ’ne göre, İnönü Üniversitesi’nde, “En yüksek %10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı” sadece 123 olurken, bu veri, Elazığ Fırat Üniversitesi’nde 352, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde ise 244 olarak gerçekleşti. Bu kategoride, Fırat Üniversitesi’nin Uludağ Üniversitesi’ni de geride bırakması dikkat çekti.
Patent Başvuru Sayısı Sadece 6
YÖK’ün İnönü Üniversitesi 2019 Yılı izleme ve Değerlendirme Raporu’nda, İnönü Üniversitesi’nin “Patent, faydalı model veya tasarım sayısı” sadece 6 olduğu belirtilirken, bu sayının Elazığ Fırat Üniversitesi’nde, İnönü Üniversitesi’nin 3 katı, yani 18 olduğu kaydedildi.
AR - GE ve Bilimsel Yayın alımına ‘üvey evlat muamelesi’
Üniversitelerin en önemli işlev ve görevlerinin başında ‘bilimsel araştırmalar’ gelirken, YÖK Raporu’nda, İnönü Üniversitesi’nin Araştırma – Geliştirme (AR-GE) çalışmalarına bütçesinin ancak % 2.88’ini ayırdığı görüldü. İnönü Üniversitesi, 2019 yılında, bilimsel yayın alımına ise bütçesinin 0,334’lük payını ayırmayı uygun buldu.
Sayıştay da Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)’ne ait paraların inşaat yapımında kullanıldığını tespit etmişti
İnönü Üniversitesi’nin bilimsel araştırmalara yeterince bütçe ayırmak bir yana, sadece bilimsel projelerde kullanılması kaydı ile üniversite hesaplarına aktarılan paraların farklı amaçlarla kullanıldığı da tespit edilmişti.
Sayıştay Başkanlığı, geçtiğimiz yıllarda İnönü Üniversitesi’nin hesaplarının incelenmesi sonucunda hazırladığı raporda, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) için ayrılan ve akademisyenlerin bilimsel faaliyetlerine finansman sağlayan ödeneğin, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından inşaat yapımına harcandığını tespit etmiş ve Üniversite yönetimini uyarmıştı.
1587 Öğretim elemanının bulunduğu üniversitede YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ödülü sayısı: Sıfır
YÖK’ün 2021 yılı verilerine göre; 334 profesör, 212 doçent, 309 Dr. öğretim üyesi, 193 öğretim görevlisi, 539 araştırma görevlisi olmak üzere toplamda 1587 öğretim elemanına sahip olan İnönü Üniversitesi’nin 2019 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, “YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ve sanat ödülleri sayısı” da sıfır ( olarak) gerçekleşti.
YÖK 2019 Yılı İnönü Üniversitesi İzleme ve Değerlendirme Raporu’ndaki bazı kriterler ve bu kriterlerde elde edilen sıralama, sayı ya da oransal düzey şöyle:
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı: 0,154
SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı: 0,371
En yüksek %10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı: 123
Üniversitenin THE’ya göre dünya sıralaması: (Sıralamada yok)
Üniversitenin THE’ya göre bölgesel (Asya) sıralaması (Sıralamada yok)
Üniversitenin QS’e göre bölgesel (Asya) sıralaması (Sıralamada yok)
Üniversitenin ARWU’ya göre dünya sıralaması (Sıralamada yok)
Başvurulan patent, faydalı model veya tasarım sayısı: 6
İstihdam edilen yabancı uyruklu öğretim üyesi sayısı: 9
Sonuçlanan patent, faydalı model veya tasarım sayısı: 3
YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ve sanat ödülleri sayısı: 0
Ulusal ve uluslararası özel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş Ar-Ge niteliği taşıyan proje sayısı: 36
Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı: 6,34
Programların genel doluluk oranı: % 95,48
Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı: 84
Uluslararası değişim programları kapsamında gelen öğrenci sayısı: 2
Öğrenci başına yapılan harcama miktarı: 10.297 TL
Yayın alımının bütçeye oranı: 0,334
Üniversitenin sağladığı eğitim burslarından faydalanan öğrenci oranı: 0,06
Üniversitenin yeşil, çevreci üniversite endeksindeki sıralaması: 468
Üniversitenin sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında aldığı ödül sayısı: 0
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
Malatya'nın bir diğer üniversitesi Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin, YÖK Karnesi haberini okumak için aşağıdaki linki tıklayınız:
https://malatyahaber.com/haber/mtunun-bol-sifirli-yok-karnesi/