BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE İYİLEŞMELER GÖRÜLDÜ.. Üniversitelerin bağlı olduğu üst kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin 1 yıllık karnesi olarak da nitelendirilen, 193 üniversiteye ait, ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları’nı yayımladı.
İnönü Üniversitesi’nin 2020 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, İnönü Üniversitesi, ulusal ve uluslararası hakemli bilimsel dergilerde yayımlanan makale sayısı bakımından 2019 yılına göre, yükselen bir performans gösterirken, sıklıkla dile getirilen uluslararasılaşma iddiasında ise kayda değer bir ilerleme sağlayamadı.
İnönü Üniversitesi, Kamu Personel Seçme Sınavlarında (KPSS) ilk %5’lik dilime giren program sayısını da bir önceki yıla göre 3’ten 10’a yükseltme başarısı gösterdi.
4 temel alanda 45 gösterge ile üniversitelerin karnesi hazırlandı
YÖK’ün yayımladığı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları, üniversitelerin bizzat kendilerinin sunduğu verilerle, dört temel alanda 45 gösterge üzerinden, üniversitelerin 1 yıllık akademik ve idari yönetim başarısı ya da başarısızlığını ortaya koyuyor.
Üniversitelerin eğitim-öğretim kalitesi, bilimsel araştırma – geliştirme kapasitesi, üniversiteye mensup akademisyenlere ait ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan bilimsel makale sayısı ve bu makalelerin aldığı atıf sayısı, üniversitelerde yürütülen çalışmalar sonucu alınan patent sayısı, üniversitelerin teknoloji geliştirme yeteneği, üniversitelerin AR_GE’ye ayırdığı bütçe, uluslararasılaşma, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk gibi kriterlerle hazırlanan üniversitelerin YÖK karnesi, aynı zamanda rektörlerin başarısı ya da başarısızlığını da sergileyen resmi belgeler niteliğini de taşıyor.
İnönü Üniversitesi karnesini geçen yıla göre iyileştirdi
YÖK, İnönü Üniversitesi’nin de 2020 yılına ait Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu yayımladı.
İnönü Üniversitesi’nin önceki gün yayımlanan 2020 İzleme ve Değerlendirme Raporu ile 2019 yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu kıyaslandığında, İnönü Üniversitesi’nin özellikle ulusal ve uluslararası ölçekteki bilimsel dergilerde yayımlanan makaleler ile bu makalelere yapılan atıf sayılarında 2019 yılına göre yükselen bir performans gösterdiği görülüyor.
Ulusal ve uluslararası bilimsel yayın sayısı çoğaldı
Buna göre; İnönü Üniversitesi’nde “SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı, 2019 yılında ” 0,371 iken, bu sayı 2020 yılında 0, 441’e yükseldi.
İnönü Üniversitesi’nde 2019 yılında, “Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı” 0,154 iken, bu kategorideki yayın sayısı 2020 yılında 0,289 olarak gerçekleşti.
En yüksek % 10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı 123’ten 159’a ulaştı
Bilimsel yayınların etki gücünün göstergesi olan “En yüksek %10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı” kriterinde İnönü Üniversitesi’nin 2019 yılı karnesine göre yine ilerleme sağladı ve bu sayı 123’den 159’a yükseldi.
Ulusal ve uluslararası özel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş Ar-Ge niteliği taşıyan proje sayısı, 2019 yılında 36 iken, 2020 yılında 42 olarak gerçekleşti.
Yerinde sayan ve gerileyen kategoriler
İnönü Üniversitesi’nin 2019 ve 2020 yıllarına ait İzleme ve Değerlendirme Raproları’na göre, üniversitenin yerinde saydığı ya da gerilediği bazı kriterler de bulunuyor.
Buna göre; İnönü Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasında anlamlı bir sıralamaya henüz giremedi. Bu nedenle, İnönü Üniversitesi, çeşitli kriterlerle dünya üniversitelerini sıralayan kurumların sıralamalarına 2019 yılında giremediği gibi 2020 yılında da bu sıralamalara, örneğin ilk 500’e giremediği için, bu kriterlerin karşılığı her iki raporda da boş bırakıldı.
İnönü Üniversitesi, sadece Yeşil Kampüs (Green kampüs) sıralamasında kendine yer bulabildi. İnönü Üniversitesi “Yeşil, çevreci üniversite endeksi” sıralamasında 2019 yılında 468. Sırada yer alırken, 2020 yılında bu kriterdeki sıralamada 340. oldu.
İnönü Üniversitesi, “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarında (ALES) ilk %5’lik dilime giren program sayısı” kriterini 2019 yılında 7 ile karşılarken, 2020 yılında bu kriterde 5 programa geriledi.
Uluslararasılaşma iddiasını güçlendirecek bir ilerleme sağlanamadı
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın sıklıkla vurguladığı “uluslararasılaşma” iddiası da, yabancı öğrenci sayısının % 10 civarında artışı dışında gerileyen bir seyir izledi.
Yabancı öğretim üyesi ve doktoralı öğretim görevlisi ile araştırmacı sayısı azalırken, Üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı da 6’dan 4’e geriledi.
malatyahaber.com