SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnönü'lü Hocalar Lityum Pil Ömrünü 5 Kat Artırdılar

İnönü'lü Hocalar Lityum Pil Ömrünü 5 Kat Artırdılar
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesinde bilim insanları yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından lityum-iyon pillerin performansını 5 kat arttıran karbon kaynaklı malzeme üretti.

Malatya'da bir grup akademisyen, 10 farklı türden ürettikleri karbon kaynaklı malzemeyle lityum-iyon pillerin performansını arttırmak amacıyla deneyler yaptı. Araştırma neticesinde akademisyenler, bu pillerin performansını arttıran iki farklı bileşik üretmeyi başardı.

Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yaşar, AA muhabirine, lityum-iyon bataryaların elektronik cihazların önemli bir parçası olduğunu, bunların elektrikli otomobillerle daha da fazla gündemde olduğunu söyledi.

Birçok ülkenin lityum-iyon batarya üretimi için yatırıma yöneldiğini, kendilerinin de bu yönde çalışma yaptıklarını belirten Yaşar, bu kapsamda bir süredir "Karbon Destekli ve Porlu Yapıya Sahip Malzemelerden Süperkapasitör ve Elektrot Malzemelerin Üretilmesi ve Elektrokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi" projesi üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Fizik Bölümünden Doç. Dr. Emine Altın ve Dr. Nesrin Buğday ile yaklaşık 1 yıldır çalışmalar yürüttüklerini anlatan Yaşar, "10 farklı türde karbon kaynaklı malzeme ürettik. Yaptığımız testlerde 2 malzemenin grafite göre yaklaşık 5 kat üstün performans sağladığını gözlemledik. Ürettiğimiz malzemeleri CR 2032 tipi pillerde denedik ve oldukça yüksek kararlılıkla beraber çok güçlü bir elektriksel iletkenlik elde ettik." diye konuştu.

Prof. Dr. Yaşar, maliyetleri de düşürmeye çalıştıklarına işaret ederek şöyle konuştu:

"Ürettiğimiz malzeme, atmosferik şartlarda yaklaşık 250 çevrimde (doldur- boşalt) stabil özellik sergilemekte. Şu ana kadar 250 çevrim ölçtük. Sonuç olarak elde ettiğimiz malzeme ticari olarak üretilen, pillerde kullanılan grafit malzemesinden pek çok yönden oldukça üstün özelliklere ve elektriksel iletkenliğe sahip. Bu bizi heyecanlandırıyor. Geliştirdiğimiz malzemeyi grafitle beraber kombinasyonları deneyerek, üretim maliyetlerini düşürmeye çalışacağız. Tek başına veya grafitle beraber pillerde kullanarak ileride çok yüksek güç ihtiyacı olan alanlarda kullanılacak pillerde bu malzemeyi kullanmayı hedeflemekteyiz."

- "Ucuz, etkili ve kararlı piller üretmek istiyoruz"
Çalışma neticesinde yeni tür anot elektrot malzemelerini sentezlediklerini ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:

"Ticari olarak kullanılan grafit anot malzemesinden kapasite olarak yaklaşık 5 kat daha iyi bir sonuç elde ettik. Grafit anot malzemesinin kapasitesi yaklaşık 240 miliamper saat/gram iken bizim ürettiğimiz malzemeden elde ettiğimiz sonuç yaklaşık 1200 miliamper saat/gram. Bu çalışmamız üniversitemizin destekleriyle patent kurulundan geçti, ulusal ve uluslararası patent için girişimlere başladık. Çalışmamızla ticari pillerin güç yoğunluğunu arttırarak, daha ucuz, etkili ve kararlı piller üretmek istiyoruz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Muhammed bütün (2 yıl önce)
    Sedat hocam çok değerli bir insan kendisi ile Makine mühendisliği okurken tanıştım . Kimya hocamız dı başarılarının devamını diliyorum .
    %50
    %50
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Hemen patenti alınmalı. Hocalarımız tebrik ediyorum.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    bu doğruysa devrim ..dünya basınında yer bulur ..hatta nobel aldırır ..kısa zaman sonra görürüz
    %80
    %20
    Yanıtla
  • feramuz Karaca (2 yıl önce)
    Hocalarımı tebrik ediyorum.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • bilirkisi (2 yıl önce)
    Kardesim arastirm yapiyorsun git Teslanin sahibi Elon Musk a anlatin niye gelip malatyalilara anlatiyorsunuz onu anlamiyorum. Malatya da lityum iyon pil uretecek batarya sirketi mi var? Yaptiginniz arastirmanin ekonomik bir sonucu olmasi lazim. kuru kuru deney yapipi makale yayimlamakla akademisyen olunmuyor. endustriye uygulatacak para kazandiracak sirketlerle ortak yapilmasi lazim bu tur projelerin. oteki turlu kuru makaleden baska bisi olmuyor maalesef.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Birbirimizi eleştirelim. Bu ülkenin ilerlemesi için saygı çerçevesindeki eleştirileri de değerlendirelim. bilirkişinin yorumuna da bu acidan bakmak lazım. Ote yandan, maalesef bilginin satilabilir ürüne dönüşmesi akademide çok kolay olmuyor. Bir fikrin urunlesebilmesi için Teknoloji olgunluk seviyeleri bulunmakta. Bu çalışmanın da hangi seviyede olduğu önemli. Teknoloji olgunluk seviyeleri ile ilgili TÜBİTAK İnternet sitesinde bilgi bulabilirsiniz. Kısacası Hocalar işini yapmış, çalışmışlar. Ne basite indirgeyelim ne de abartalım. Daha iyisi için birbirimizin önünü açalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Olur olmaz anlamaz yolları senelerce kapattınız ülkemizin geleceğine destek olacağınız yerde yorumlara bak. Saçmalamayın yolları açık olsun.Lütfen bilime bilimle u-rașan güzel insanlara ve geleceğe biraz saygı gösterin. Emeğinize sağlık hocam tanıșmak ümidiyle bașarılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Sıtkı ÇAM (2 yıl önce)
    Ertaç Bey, yazınızı soluksuz okudum. Teşekkürler. Nevzat ağabeyimize de sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gerçek bu (2 yıl önce)
    Helal olsun hoca larımıza. Birileri ünvanlarının ve aldıklarının karşılığını böyle çalışarak ödüyorlar. Bazı boş beleş prof. larda akşama kadar okey oynuyorlar kahvede. Bu hocaların yolu açık olsun. Allah yardımcıları olsun.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)
    Emeklerinize sağlık.Bilim insanları her türlü takdire şayandır.Mualesef bilim insanları bu ülkede tv lerde akşamdan sabaha kadar siyasi propaganda yapan gazeteci sıfatındakiler kadar ilgi görmezler.
    %89
    %11
    Yanıtla