SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

İnşaat Mühendisi Ünvanı İçin Uzmanlık Sınavı Önerisi

İnşaat Mühendisi Ünvanı İçin Uzmanlık Sınavı Önerisi
A- A+ PAYLAŞ

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, Türkiye'deki deprem mevzuatlarının yeterli olduğunu ancak Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) benzeri bir sınav ile yetkin mühendisliğin getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde inceleme yapan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, ODTÜ Yapı Mekaniği Laboratuvarı'nın çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Laboratuvarın "yapı mekaniği" ve "bina güçlendirme" alanlarda öncü olduğunu belirten Canbay, "Bu konuyu tüm dünyaya öğrettik. Bu konuda pek çok sistem geliştirdik. Şu anda Türkiye'nin birçok üniversitesinde başlattığımız bu yolda birçok güçlendirme çalışması yapılıyor." dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesinde 6 ilde incelemeler yaptıklarını dile getiren Canbay, "Türkiye'deki deprem mevzuatları yeterli. Buradaki anahtar kelime, eğitimli, yetkin mühendise ihtiyacın bulunması. Bunun için 4 senelik mühendislik eğitimi yetmiyor. Tüm detayları 4 senede mühendis adaylarına öğretmemiz mümkün olmuyor." diye konuştu.

Tıp eğitimini örnek gösteren Canbay, bir doktorun yetişmesi için gereken 6 sene sonunda sadece pratisyen hekim olunabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Pratisyen hekim, her ilacı yazamıyor, ameliyat yapamıyor ama bir inşaat mühendisi 4 sene okuduktan sonra istediği her şeyi yapabiliyor. İnşaat mühendisi, mezuniyet belgesini aldığı günün ertesi günü, isterse Türkiye'nin en yüksek binasının, isterse en büyük barajının altına imzasını atar. Bütün dünyada, inşaat mühendisliğinde mezun olduğunuz zaman hiçbir imza yetkiniz olmaz. Zamanla tecrübeyle ve belli sınavlara girerek imza yetkilerini kazanırsınız. Türkiye'de yetkin mühendislik sisteminin hayata geçmesi için İnşaat Mühendisleri Odası ile beraber çok uğraşıyoruz. Ama maalesef bir şekilde hep geri döndü. 'Ellerindeki diplomayı göstererek bu kazanılmış bir haktır' dendi. Elbette kazanılmış bir hak. Biz 4 sene sonrasında, inşaat mühendisi olmasınlar demiyoruz ki... Ancak belli yükümlülükleri, belli sorumlulukları alabilmek için bunları yapabilme kabiliyetine sahip olduklarını göstermeleri gerekiyor."

TUS benzeri sınavlar yapılmalı
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, "yetkin inşaat mühendisleri" için önerdikleri sınavın, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (TUS) benzer olması gerektiğini ifade etti.

Canbay, "Tıpta 4 değil 6 sene okunuyor. Ondan sonra dünyanın nerdeyse en zor sınavı olan TUS'a giriyorsunuz, kazanırsanız en az 4 sene daha okuyorsunuz. Ondan sonra örneğin 'ben kardiyalog oldum' diyorsunuz. 6 artı 4 toplam 10 senenin sonunda uzmanlaşmış kabul ediliyorsunuz ve belli haklara sahip oluyorsunuz. Türkiye'de inşaat mühendisliğinde ya da öbür mühendisliklerde de böyle bir yaklaşım yok maalesef. Bunun düşünülmesi gerekiyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Canbay, yetkin inşaat mühendisliği sistemi için önerilerini şu şekilde anlattı:

"Yeni mezun inşaat mühendisine 'Hiçbir şey yapma.' demiyoruz elbette. Zaten yeni mezun olmuş bir mühendis eğer ofiste çalışacaksa yine çalışmaya devam ediyor. Ama üzerinde daha tecrübeli başka mühendisler oluyor, zaten imzayı genelde onlar atıyor. Bu arada hesaplama, modelleme, analiz yapıyorlar, o arada işi öğreniyorlar. Yani bir tecrübe ediniyorlar, mühendislik önsezisi kazanıyorlar. Zaten gerçekte olan da bu. Esasında bu sistem bir şekilde var ama yeni mezun isterse birinin yanında çalışmadan bürosunu açıp kendi kendine 'Her hesabı yapıyorum.' diyebilir. Oysa bunu diyememesi gerekir. Deprem ayrı bir konu. Bizden 4 seneden mezun olan mühendis adayı hiç deprem dersi almıyor değil. İsterse birkaç dersi almış oluyor ama bunun yüksek lisansını yapmalı. Bu önemli. 'Ben deprem üzerine çalışacağım.' diyorsa depremle ilgili konuların dersini alsın ve ondan sonra uzmanlaşsın. Çünkü bu alanda çok konu var. Yani hem hesap hem imalat, yapım tarafı var."

"Bilgisayara veri giren teknikere dönüştü inşaat mühendislerimiz"
İnşaat mühendisliğinde, hesaplama tarafında da eksikler bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Erdem Canbay, şöyle konuştu:

"Bilgisayar programlarının kölesi olmamak gerekiyor. Tamam bilgisayar programları gerekli çünkü günümüzde bilgisayarsız hesap yapmak mümkün değil. Analiz sonunda bilgisayar bir kontrol listesi çıkarıyor. Bilgisayarda yapılan modelleme gerçek bina değil, sadece bir yol gösterici. Ne kadar doğru modellerseniz gerçeğe yakın, yol gösterici sonuç alırsınız. Maalesef şu anda bir hayali bina modellenip kontrol listesinde her şeye 'tamam' dedirtme oyunu oynanıyor. Sonra binlerce sayfa çıktı alınıp rapor diye sunuluyor. Kaldı ki kimse kontrol edemez bu çıktıları. Denetim firmaları da sadece bu kontrol listesindeki 'tamam'lara bakarak onay veriyorlar. Bu yaklaşım doğru değil, çok yanlış."

Bilgisayar programlarının birçok limitleri, kabulleri ve kısıtları olduğuna dikkati çeken Canbay, şunları kaydetti:

"Bunların farkında olup gerçek yapıyı doğru modellemeliyiz. Şu anda öyle yapılmıyor. Bilgisayara veri giren teknikere dönüştü inşaat mühendislerimiz. Böyle olmamalı. Onun için iyi bir eğitim alıp, mühendislik önsezisi ve kazanılan tecrübeyle deprem geldiğinde kuvvetlerin binada nasıl akacağını nasıl doğru dağıtılacağını görüp hesaplardan ne çıkacağı öngörülebilmeli. Bilgisayar, sadece buna yardımcı olmalı. Şimdi tam tersi. Maalesef mühendislerimiz, bilgisayara veri giren teknikerlere dönüştü. Hesap sonucu neyse tümüyle doğru kabul ediliyor, bir mühendislik süzgecinden geçirilmiyor. Tehlikeli ve hatalı bir yaklaşım bu."

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Hayri tekin (1 yıl önce)
    Bu kadar ölüm ve yıkımı uzmanlık sınavının olmamasına indirgemek,olsa olsa yanlış planlamayı müteahiti kalfayı aklamaya yarar. Sanki bu bütün inşaatların projesini 1 veya 3 5 yıllık inşaat mühendisleri çizmiş.Hep suçtan arınmak ive kendi kendimizi tatmin edip kafamızı kuma gömme alışkanlığı ve kolaycılık.. 1.fay hattının üzerine şehir mi kurulur. 2.hadi kurdun 15 katlı bina olur mu. 3.hadi onuda yaptın belediye şehircilik bakanlığındaki yüksek yüksek mühendisler bilmezler mi buralarda 40 metre kazık çakılıp üstüne bina yapılması gerektiğini.Bilirler ama karışmazlar. 4.Burda esas suçlu belediye. Hep yeni bürokrasi yeni kanunlar çıkıyor ama sahada herkes istediğini yapıyor. Ben iddaa ederim 6 veya 7 metre bodrum kazın radye temel yapsınla demiri c35 betonu çalmasınlar bir tane bina yıkılmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Omer (1 yıl önce)
    Bu gün devlet çözüm istiyorsa ortak akıl ortaya çıkması lazım tarafları dinlemesi lazım size bir proje sunayım çiftçi bir bahçe ekecek devlet arazi veriyor sonra Ekim dikim sulama parası veriyor çıt parası veriyor sonra damlama sulama kredileri veriyor şimdi bu işleri yapan kasap bakkal çakkal daha neler neler kimler kuyumcu yani parası olan yapıyorlar belediylerden bu işleri almak lazım belediyleer rüşvet almış başını gidiyor sorun çok usta suçlu mutahit suçlu yapı denetim suçlu vatandaş suçlu çok hangisini anlatsak vatandaş geliyor kolon buluyor olmaz diyor almaktan vazgeç geçiyor iyi kolonsuz binada otursun ne yapalım. Ben bir bina yaptım akla karayı seçtim saçlarım bembeyaz oldu betoncu hırsız belediye rüşvet usta hırsız tuglaci hırsız kumcu hırsız boyacı hırsız orda depremde yapılan yagmalarin aynısı inşaatlarda yapılıyor inanin sonra vaz geçtim yapmaya inşaat mühendisi olarak vaz geçtim cahil cuhale takimiyla uğraşıyoruz. Ahhh bir dinliyen olsa derdimi anlatsam
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Omer (1 yıl önce)
    Bakınız bu işi düzeltmek isterseniz işi taraflarını dinlemeniz lazım ancak ortak akıl çıkar belediye yetkilleri alacaksınız ikincisi bu mutahit leri irdekiyceksiniz inşaatı yapacak adam inşaat mühendisleri olması devlet teşvik versin bu gün bir kapama bahçe ekeceksinz devlet tarla veriyor sonra fidan parası veriyor Ekim parası veriyor sonra sulama hibe destekleri veriyor aynı sistemi inşaatta yapsın arsa versin inşaat mühendislerine hibe versin sonra mutahit geri ödesin devlete haydi buyrun proje size.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ömer (1 yıl önce)
    Ben inşaat muh günah keçisi inşaat mühendisi çıkarılmaz bu gün mimarlara makina mühendisi şantiye şefliği yapıyor iki tane demiri ya yana koysanız bilmez şimdi adam diyorki ben mimarın yaptığım bina çokmedi yav arkadaş piyasa mimarların üzerinde dönüyor birde inşaat mühendisleri 2500 TL maaşla çalıştiriyorlar hocam zemin etüdü yapmayan jeoloji muh sonra beton firmasından c 35 alıyorsunuz zar zor c 20 çıkıyor ve duvarci duvarı yaparken adam 4 torba çimento koyacağını 1 torba koyuyor mutahiy sahtekraliginimi konuşmak sonra ustanın betonu slanpinda dokmedigini demirci siklastirma yapmadiginimi konuşsak sonra tel bağlamayi imtina ettiğini konuşsak yavvv belediye fazla kat verdiğini rüşvet ler aldığını mi konuşsak hangisini size anlatsam bilmiyorum en iyisi konuşmamak en iyisi Allah bizi sınıyor kim ne yaptığını herseyi açığa çıkarıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Slmn (1 yıl önce)
    Mühendisin hiçbir hakkı yok zaten en ağır şartlarda en düşük maaşları alıyoruz. Suçun kimde olduğu belli zaten. Böyle bir şey olursa kimse bu bölümü okumaz okudu diyelim doktorların maaşını verecek misiniz hayır. Boş hayal
    %80
    %20
    Yanıtla
  • thr (1 yıl önce)
    Şu anda dairenin alanını hesaplayamayan, 300binici sıradan üniversiteye giren, uzaktan eğitimle mezun olacak kişilerin inşaat mühendisi diploması alacağını biliyor musunuz? İki yıllıktan mezunların ve teknik eğitim mezunlarının kolaylaştırmayla ceplerine inşaat mühendisliği diplomasını yökün memnuniyet politikasıyla cebine koyduğunu da biliyor musunuz? Ya bilgisiz inşaat mühendislerinin diplomalarını yapı denetim firmalarına aylık 500tl ye kiraya verdiğini biliyor musunuz
    %90
    %10
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (1 yıl önce)
    Sınav belge hepsi boş siyaset oyy parti ve koltuk daha çok önemli arazileri parseliyen kim belediye şehrin alt yapsnı çöpünü belediye topluyor çöp arabası o sokaklara giremiyor daracık yollar imar yapan belediye bunu göremiyormu tarihi binalar tamam yeni yapılan gece kondu modeli oralarda deprem oldumu hic kimse giremez yardım gelemez bu hatalar sadece oy için
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    Uzmanlik sinavi yapacak bir durum yoktur. Insanlarin ahlaki degerleri bu ulkede yok edilmis. Muhendislik meslegi acilan yeni bolumlerle ayak altina dusmus. 20 tane matematik sorusu ile muhendislik okuluna girilen bir ulkede hangi sinavi yapacaksiniz? Selahattin Ucuzcu Gaziantep Univ. Makine Muh. 1999-2005
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Suat Canbazoğlu (1 yıl önce)
    Meslektaşım çok haklı, TUS benzeri bir sınavın sadece İnşaat Müh. için değil tüm mühendislik alanlarında uygulanması gerekir. Prof. Dr. Makina Yük. Müh. Suat Canbazoğlu
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bu sınav aynı zamanda o dersin hocasını da imtihan edecek... öyle 20 dakikada 3saatlik dersi bitiren hocanın vay haline... Kafayı ek ders ücretine taksn hocanın vay haline... vay halo vay... vay da vay...
    %75
    %25
    Yanıtla