Malatya Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi.
Malatya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğiyle Mişmişpark Fuar Alanında düzenlenen etkinliklere, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Çolak ve öğrenciler katıldı.
Malatya Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisinin ardından konuşma yapan Çakır, çevre bilincinin önemine dikkat çekti. Çevreyi kirletenlerin uyarılması gerektiğini belirten Çakır, dağların, denizlerin, ovaların, göllerin ve şehirlerin kirletilmesiyle ilgili ciddi mücadelelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Çevre konusu dikkate alınmadığı takdirde gelecek nesiller için büyük bir tehlike oluşturduğuna işaret eden Çakır, ''Bizim insani görevimiz kendi çevremizden başlayarak çevremizi temiz tutabilmektir'' dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Bulut da çevre bilincinin önemine dikkati çekti. Etkinliklere katılan öğrencilere seslenen Bulut, ''Sizler sadece öğrenciler olarak Malatya nüfusunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyorsunuz. Okullarınızda, çevrenizde şehirciliğe, çevremize dikkat edersek, bunu kendimize bir davranış biçimi olarak geliştirirsek, inşallah yaşanabilir bir şehirde hep birlikte yaşayacağız'' diye konuştu.
Etkinlikler kapsamında alanda çeşitli kurum ve kuruluşlara ait çevreyle ilgili stantlar kuruldu. Malatya Bisiklet Federasyonu'na bağlı profesyonel lisanslı yaklaşık 100 bisikletçinin katıldığı bir yarışmanın da düzenlendiği etkinliklerde, Bisiklet Yarışması ve Atık Pil Yarışması'nda dereceye girenlere ödül verildi.
Öte yandan, etkinlikler kapsamında yapılması planlanan konserler, Malatya Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cemal Aslan'ın önceki gün kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi nedeniyle iptal edildi.
AKIN'IN MESAJI..
Bu arada AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Cemal Akın, Çevre Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı ve şöyle dedi:
"Ağaçlar ve temiz bir çevre hayatımızın ayrılmaz parçasıdır, onlarsız huzurlu mutlu bir hayat düşünülemez.
Bu sebeple Dünyada ortak bir çevre bilincinin oluşturulması vazgeçilemez bir gerekliliktir.
Hükümet olarak; Ülkemiz tabii kaynaklarının ve ekosistemlerinin korunup geliştirilmesi, mevcut ve gelecek nesiller için sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde, uluslararası normlar ve ulusal öncelikler esas alınarak, strateji ve mevzuatın geliştirilmesi, denetlenmesi, koordine edilmesi ve toplumda duyarlılık oluşturulması hususunda çalışmalarımız devam etmektedir.
Hükümetimiz bugünkü ve gelecek nesillerin temel ihtiyaçlarının göz önüne alındığı, hayat kalitesinin artırıldığı, tabii kaynakların akılcı yönetildiği, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının sağlandığı daha yaşanabilir bir Türkiye meydana getirme gayreti içerisindedir.
Bunu sağlamak üzere yeni yasal düzenleme çalışmalarımız içerisinde, Çevre Komisyonumuz; Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun tasarısının görüşmelerine devam etmektedir. Tasarı en kısa zamanda yasalaşacaktır.
Bu itibarla, daha güzel, daha sağlıklı, daha temiz bir gelecek arzusuyla, Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma haftasını kutluyor, hemşehrilerimi sevgiyle saygıyla selamlıyorum."
AĞBABA MECLİSTE KONUŞTU..
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, Dünya Çevre Günü nedeniyle TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Malatya’da çevre katliamı yaşandığını belirtti.
Ağbaba konuşmasında “Sayın Başkan, bugün Dünya Çevre Günü. Malatya’da çevrenin yok edildiğini, elimizdeki güzelliklerin hoyratça harcandığını belirtmek isterim. Burada sürekli gündeme getiriyorum, Malatya’nın güzelim dağları, taş ocakları açılarak talan ediliyor. Malatya’nın dağları delik deşik edilmiş durumda. Dünyanın en güzel su kaynağı olan Gündüzbey’deki kaynak başta olmak üzere, Örnekköy, Haçova, Dedeyazı, Kelhalil gibi köylerde çevre katliamı yaşandığı gibi, sular ve hatta mezarlıklar yok edilmekle karşı karşıyadır. Bu taş ocakları ve madenler sayesinde köy yolları da kullanılamaz hâle gelmiş, artık insanlar ulaşım yapamaz duruma getirilmiştir. Köylere arka arkaya taş ocağı açıldığı gibi, köylerimizin yüz yıllardır hayvanlarını otlattıkları, geçimlerini sağladıkları meralar da satılmaktadır. Son dönemde Malatya’da Reşadiye, Dedeyazı gibi köylerde, köylerin içlerine kadar girmiş, evlerin önüne girmiş meralar satılarak insanlar âdeta köylerde açlığa mahkum edilmiştir.” Dedi.