2 YIL ÖNCE ÇAKIR'A BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMİŞTİ.. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı son toplantısında ‘Kentsel Dönüşüm ve Rekreasyon’ alanı olmaktan çıkarılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına talepte bulunulması yönünde karar alınan ve bu kararla vazgeçilen ‘Horata Vadisi’ projesi için 2017 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a verilen 50 milyonluk borçlanma yetkisi çerçevesinde bu kredinin kullanılıp kullanılmadığı merak konusu oldu.
2017 Yılı Şubat ayında yapılan meclis toplantısında, 2012 yılında kamuoyuna yapılacağı açıklanan ancak o tarihten 2017 yılı Şubat ayına kadar kazma vurulmayan Horata Vadisi Projesi için dönemin Belediye Başkanı Çakır’a Horata Vadisi için 50 milyonluk borçlanma yetkisi verilmişti.
Geçtiğimiz Pazartesi yapılan Ağustos ayı Belediye Meclis toplantısında, projenin uygunsuzluğu ve hak sahiplerinin istememesi üzerin vazgeçilmesi yönünde karar alınırken, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu söz alarak “Biz Meclis olarak, Horata Vadisi için geçmişte Belediye Başkanına borçlanma yetkisi vermiştik. Şimdi projeden vazgeçiliyor. Acaba Horata Vadisi için herhangi bir borçlanma yapıldı mı?” diye sordu.
Meclise başkanlık eden Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İmar ve Şehircilik Dairesi’nin soruya cevap vermesini istedi. Meclise bilgi veren İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Erol Yiğit ise Horata Vadisi projesi için herhangi bir borçlanma yapılmadığını söyledi.
2012 yılında bölgenin yeşil alan ihtiyacının karşılanması amacıyla hayata geçirileceği açıklanan ancak tek bir çivi çakılmadığı halde üzerinden 5 yıl geçtikten sonra 2017 yılında 50 milyonluk borçlanma yetkisi verilen Horata Vadisi Projesiyle ilgili o dönemde süreç şöyle gelişmişti:
“Malatya Belediyesi yönetimi, gerçekte Bakanlar Kurulu’na ait olan bir yetkiyi, belediye meclisinin uhdesinde olduğunu zannederek, 11 Temmuz 2011 tarihli belediye meclisi oturumunda Horata Vadisi ve çevresini “Kentsel Dönüşüm- Değişim ve Rekreasyon Alanı” olarak ilan etti. Proje kapsamında bölgede arazisi olan bir vatandaşın mahkemeye başvurması sonucu mahkeme, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu kararını iptal etti.
Mahkemenin bu kararından sonra yaptığı yanlışın farkına varan Malatya Belediyesi, yanlışını düzeltme yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyu hükümet gündemine taşıdı ve Bakanlar Kurulu 28.03.2013 tarih ve 2013/4586 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sınır krokisi ve koordinatları ayrıntılı biçimde belirlenmiş bölgeyi “Horata Vadisi Rekreasyon Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak ilan etti.
Bakanlar Kurulu’nun bu kararının iptali için de Danıştay’a başvuruldu ancak Danıştay 6. Dairesi 24.05.2016 tarih ve 2016/3102 sayılı karar ilanı ile reddedildi.
Bu süreç içerisinde dönüşüm alanının da içinde kaldığı bölgede Belediye’nin İmar Kanununun 18.maddesine göre yapılan imar uygulaması (şuyu) da İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin iptal kararının ardından imar uygulamasından geri dönüldü.”
Gelinen noktada, geçtiğimiz Pazartesi günü yapılan Belediye Meclisi Ağustos ayı son toplantısında Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından da kabul edilerek Kentsel Dönüşüm Alanı kapsamına alınan Horata Vadisi bölgesinin, kentsel dönüşüm kapsamından çıkarılması için Bakanlığa başvurulması kararı alınarak projeden vazgeçildi.
2017 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a verilen 50 milyonluk borçlanma yetkisi çerçevesinde bugün vazgeçilmiş olan proje için 50 milyonluk kredinin kullanılıp kullanılmadığının kamuoyuna açıklanması gerektiği değerlendiriliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com