Tahranda Hamaney devrilecek sloganları atan muhaliflerle polis çatıştı. Hazirandaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestoların en kanlı gününde ülke çapında en az 9 kişi öldü, onlarca yaralı var
İranın başkenti Tahran dün kanlı günlerinden birini yaşadı. Şiilerin en kutsal günlerinden olan Aşure gününde sokağa dökülen reform yanlıları polisle çatıştı. Çıkan olaylarda Tahranda 5 kişi ölürken onlarca kişi yaralandı, 300 kişi tutuklandı.
Ülkenin birçok kentinde eşzamanlı yapılan gösterilerde, İranın dini lideri Ayetullah Ali Hamaneye yönelik Hamaney devrilecek sloganları atıldı. Olaylarda çok sayıda vatandaşın yanı sıra onlarca polisin de yaralandığını kaydeden Tahran Emniyeti, kamu ve özele ait çok sayıda araç ve binanın da tahrip edildiğini, gösteriler sonrası 300 eylemcinin gözaltına alındığını açıkladı.
Yetkililer, olaylarda ölen 5 kişiden 4ünün araba çarpması, köprüden düşme gibi muhtelif kazalar sonucu öldüğünü, bir kişiye ise kurşun isabet ettiğini bildirdi. Bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, polise silah kullanma emri verilmediğini, polisin göz yaşartıcı gaz ve spreyle müdahalede bulunduğunu belirtti.
Musevinin yeğeni de öldü
Muhalif Rah-e-Sabz internet sitesi ise Tahranda ölenlerden 3ünün doğrudan güvenlik güçlerinin ateşiyle öldüğünü iddia etti. Ölen göstericilerin arkadaşları tarafından Tahran sokaklarında omuzlarda taşındığı nı bildiren site, Tebriz kentindeki gösterilerde ise en az 4 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Devlet televizyonunun İngilizce yayın yapan kanalı Press TVde, Tahrandaki gösterilerde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından öldürülenler arasında muhalefet liderlerinden Mir Hüseyin Musevinin yeğeninin de olduğu kaydedildi.
ABD: Eylemcilerin yanındayız
Washington yönetimi, İranda 2 gündür süren hükümet karşıtı gösterilerle ilgili, Tahran hükümetinin sivillere yönelik haksız baskısını kınadığını belirterek, ABDnin, protestocuların yanında olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, Tarih ve umut, barışçıl yollarla evrensel haklarının peşinde olanların yanındadır ve ABD de aynı biçimde denildi.
İranda haziranda yapılan seçimlerde Mahmud Ahmedinecadın ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından seçimlerde hile yapıldığını öne süren Musevi yanlıları sokaklara dökülmüş; günlerce süren protestolar bir süre sonra dinmişti. İranda tansiyon, muhalif molla Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Muntazarinin (87) yaklaşık 1 hafta önce ölümüyle birlikte yeniden yükseldi.
İranda yabancı gazetecilere uygulanan yasak sebebiyle haberler devletin resmi kanallarından ve internette bulunan az sayıdaki muhalif siteden alınabiliyor.