Nükleer programı dolayısıyla 1 Temmuz 2012 itibariyla İran'a petrol ambargosu uygulama kararı alan Avrupa ülkelerine Tahran derhal petrol ihracatını durdurmayı planlıyor.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları geçtiğimiz pazartesi toplanarak, nükleer programı dolayısıyla İran'a 1 Temmuz 2012 itibarıyla petrol ambargosu uygulama kararı almıştı. AB'nin bu kararı Obama yönetimini memnun ederken, İran'ı kızdırmıştı. İran, Avrupa ülkelerine petrol ihracatını derhal kesmek için bu hafta sonu meclisinde bir yasa tasarısını görüşecek.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'a açıklama yapan İran Meclisi Enerji Komisyonu sözcüsü Emad Hüseyni, "Yasa tasarısı İran Meclisi'nden geçerse, Avrupa Birliği'nin petrol ambargosu başlamadan önce Tahran bu ülkelere petrol ihracatını durduracak" dedi. Emad Hüseyni söz konusu yasa tasarısını en geç önümüzdeki pazar günü mecliste görüşeceklerini söyledi.
EN ÇOK YUNANİSTAN VE İTALYA ETKİLENECEK
Financial Times'taki haberde, İran'ın petrol ihracatını durdurma kararının özellikle ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin olumsuz etkileneceğini yazdı.
Ekonomi haberleri ajansı Bloomberg'in bir araştırmasına göre, birçok Avrupa ülkesi İran'dan gelen petrole bağımlı yaşıyor. Sadece 2011 yılının ilk yarısında günlük 450 bin varil petrol İran'dan Avrupa Birliği ülkelerine aktı. İran'ın petrol ihraç ettiği AB üyesi ülkeler özellikle Yunanistan, İtalya ve İspanya.
Financial Times'taki haberi göre, Yunanistan petrol ithalatının üçte birini İran'dan karşılıyor. İran'ın Yunanistan'a petrol ihracatını derhal durdurması halinde, Atina'nın daha büyük bir ekonomik krize sürükleneceği öngörülüyor.
IMF: PETROL FİYATLARI YÜZDE 30 ARTAR
Uluslararası Para Fonu IMF, dün yaptığı açıklamada AB'nin İran'a karşı planladığı petrol ambargosunun küresel ekonomi üzerinde olumsuz etkisi olacağı uyarısında bulundu. IMF, dünyanın en büyük beşinci petrol ihracatcısı olan İran'a karşı söz konusu ambarbosunun petrol fiyatlarını yüzde 20-30 arasında yükselteceğini açıkladı.
AB'nin İran'a petrol ambargosu kararını açıklamasının ardından uluslararası piyasalarda petrol fiyatları artış eğilimine girdi.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.