Malatya Çalışma ve İşkur Müdürü Vahap Toman ile Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Tekstil Komitesi Başkanı Sabahattin Kocaağa ve yönetim kurulu üyeleri, Malatya‘daki tekstil sektörünün durumunu görüşmek için bir araya geldiler.
Toplantıda tekstil sektöründeki sorunlar; "Kalifiye eleman sıkıntısı, Umem projesi, Yan sanayinin olmaması, Tekstil sektörü, istihdamı en çok sağlayan sektör olmasına rağmen gerekli değeri görmemesi ve örgütlenememesi, Projelerin oluşturulması ve takibindeki sıkıntılar…" olarak sıralandı.
Sorunların Çözümü
Mevcut sorunların çözümü için MAKİAD tarafından yapılan açıklamada ise ; " Kalifiye eleman konusuna çözüm olarak dile getirilen husus, ilimizde 2-3 tane teknik lise mevcut. İşçi pörtföyüne taze kan girişi yok eğer bu liselerde bölüm kurulursa bu sıkıntıya çözüm olabilir . Umem projesinin sektörü mağdur etme sebebi olarak dile getirilen husus şu oldu; Umem, anlaşmalı firmalardan %90 istihdam garantisi istiyor bu sıkıntı teşkil ediyor. Misal kursa 20 kişi başlıyor fakat 6 kişi bitiriyor. Kursu bitirmeyen kişileri mecburen işe almak zorunda kalıyoruz fakat aldığımız kişiler kursu bitirmediğinden dolayı vasıfsız konumda oluyor ve işimizi yürütemiyor. Çözüm olarak Umem’de şartları iyileştirme veyahut başka bir proje yapılabilir. Yan sanayinin yetersiz olması hasebiyle firmalar bir tek parçacı, malzemeci ile çalışmak zorunda kalıyor. İlimizin yan sanayi alanında gelişme göstermesi lazım denildi…Bir diğer husus olarak; işe alınacak personelleri, İŞKUR projelerini, projelerin oluşturulması ve takibinde firmalara katkı sağlayacak danışmanlık hizmeti alabiliriz denildi…" ifadeleri kullanıldı.
"İş Beğendiremiyoruz"
İşverenlerin talepleri doğrultusunda kurslar düzenlendiğini söyleyen Çalışma ve İşkur Müdürü Vahap Toman ise konuşmasında; “İşverenlerin arayıp da kayıtlarımızda bulamadığımız mesleklerde eğitim amacıyla kurslar açmaktayız. İş Başı ve İstihdam Garanti kurslarımız var, toplum yarına çalışma programlarımız var. İŞKUR artık eskisi gibi dar kalıplar içerisinde yürüyen bir kurum değil. İşverenlerin talepleri değerlendirilerek, ya kendilerine kurs öneriyoruz yada eleman gönderip istihdam etmelerini sağlıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nde dünya kadar iş var ve işsizler Organize Sanayi’nde çalışmaya sıcak bakmıyorlar. Kimi işsizlere ise iş beğendiremiyoruz. Tekstilciler Malatya’da çalıştıracak işçi bulamadığı için Malatya’ya yatırımdan vazgeçmeye başladılar. " dedi.
"Uzman Danışmanlar Atandı"
Toman, 189 tane İş ve Meslek Uzmanı Danışmanı atandığını belirterek, “ 2012 sonuna kadar 20 danışmanın daha atanması beklenmekte. Danışmanlar iş yerlerini ziyaret ederek işverenlerin önerilerini, isteklerini kayıt altına alacak, işverenlerin istediği vasıflı veya vasıfsız işçinin istihdamını sağlayacak. Danışmanlar İŞKUR’a başvuran işsizlere CV hazırlayacak, danışmanlık yapacak, her işsizin bir danışmanı olacak” ifadelerini kullandı.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.