Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile yürütülen ‘Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu’ kapsamındaki, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) kampanya otobüsü Malatya’da çalışmalarına başladı.
Kampanya çerçevesinde 22 ili ziyaret eden ve son durağı Malatya olan İŞKUR Kampanya Otobüsü, 2 gün boyunca Eski Malatya Belediye Meydanı’nda bulunacak.
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Malatya Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Vahap Toman, “İŞKUR hizmetlerinden biri olan tanıtım otobüsümüz 2 gün boyunca Malatya’mızda hizmet verecektir. Bunun amacı; İŞ-KUR hizmetlerini halkımıza daha iyi ve kaliteli bir şekilde sunabilmek, bunun yanında iş arayanlara iş ve kursları tanıtarak, girişimcilik kursları hakkında bilgi vermektir. Gerektiğinde de iş arayanları işyerlerine göndermek üzere uzmanlarımız görev yapıyor. İş bekleyen ve iş arayan gençlerimizin mutlaka otobüsümüze uğramalarını bekliyoruz” dedi.
Toman, Malatya’da İŞ-KUR’a 23 bin kayıtlı işsizin bulunduğunu ifade ederek, “Malatya’da özel sektörde ciddi anlamda açık işlerimiz mevcuttur. Malatya’da genç işsizlerimizi özel sektörlerdeki işlere göndermek üzere bekliyoruz. Çeşitli kurslar açıyoruz ama maalesef müracaat çok düşük. Özellikle Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) hizmet veren müteşebbislerimiz işçi bulmakta sıkıntı yaşamaktadır. 23 bin kayıtlı işsiz olmasına ve binlercesini davet etmemize rağmen işe başvurmamaları Malatya için büyük bir sıkıntı” diye konuştu.
İşsizleri, işyerlerine yönlendirmek üzere beklediklerini kaydeden Toman, şunları söyledi:
“Esnaflarımızın sıkıntılarını kısa sürede karşılamak istiyoruz. Özellikle bu kurumlarımız kurumsallaşmış, en az asgari ücret ve prim vererek, sigorta yapmaktadır. Tüm işsizlerimizi, gerçekten iş arayanları bu ay içerisinde şiddetle bekliyoruz. Malatya’mızda iş beğenmezlik gibi bir durumla karşı karşıyayız. İşsizlerimizin bu noktada duyarlı olmasını bekliyoruz.”
İŞ-KUR Ağ Geliştirme ve İletişim Uzmanı Bülent Kılınç ise proje kapsamında teknik destek hizmeti verdiklerini kaydederek, “Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu’nun kampanya bileşeni 22’nci il olan Malatya’da son durağımıza geldik. Projemiz, İŞ-KUR Genel Müdürlüğü’ne sunulan bir teknik destek hizmetidir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile yürütülen bu hizmet 10 milyon Eurodan oluşuyor” şeklinde konuştu.
Kılınç, 22 ilde 30 bin 591 vatandaşa İŞ-KUR hizmetlerini tanıttıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yürütmüş olduğumuz çalışma 22 ili kapsıyor. 11 Nisan’da Diyarbakır’dan yola çıktık ve son durağımız olan Malatya’ya geldik. Bugüne kadar 30 bin 591 vatandaşımıza İŞ-KUR hizmetlerini tanıttık. Bu tanıtımı, sokakta onların ayağına giderek ve yüz yüze gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz çalışmanın bir diğer özelliği otobüs içerisinde kayıt almak. Şuanda İş ve Meslek Danışmanlarımız otobüste kayıt almaya devam ediyor.”
Bire bir danışmanlık hizmeti sunduklarını dile getiren Kılınç, “Özellikle İŞ-KUR hizmetlerinin tanıtımı bizler açısından çok çok önemli. İş ve Meslek Danışmanlığıyla başlayan bir yen anlayış İŞ-KUR’da mevcut. Bire bir danışmanlık hizmeti sunuyoruz. İşverenlerimizle de yine bire bir çalışıyoruz. Bu aslında devletin kimliksiz bürokrasi anlayışının tam zıttı olan bir çalışma biçimi. Özellikle bu konuda vatandaşlarımızın daha bilinçli davranarak İŞ-KUR’a gelmelerini istiyoruz. Bunun dışında yine beceri artırma eğitimlerimiz mevcut” ifadelerini kullandı.
Kılınç, kampanyanın çok verimli geçtiğini söyleyerek, “Bu kampanyada özellikle bayan, genç işsiz ve engelli vatandaşlarımıza ulaşmayı amaçladık. Bunu da başardığımızı söyleyebiliriz. 30 bin 591 rakamının büyük bir bölümü genç işsizlerimizden oluşuyor. Güney ve Doğu Anadolu Bölgesinde çok ciddi bir ilgi gördük. Keşke kampanyayı buradan geriye doğru gitsek diye düşündüğümüzde oluyor. Çünkü insanların bazılarına ulaşamadık ve bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Ama pazarlama iletişimi açısından bakarsak vatandaşlarımız bu bilgileri birbirlerine anlattılar” değerlendirmesini yaptı.