İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde Toplu İş Sözleşmesi yapılmadığı için makul ücret ve kamu çerçeve protokolü ücreti karşılanmayan 696 KHK’yle kadroya geçen 1.600 işçi, sendikal haklarının bir an önce verilmesi için, DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'ya yazdıkları mektuplarla destek isterken, üniversiteden de, kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalar yapıldığı öne sürüldü.
İŞÇİLERDEN BEKO'YA MEKTUP
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’ya bir mektupla sorunlarını anlatan ve çözüm için destek isteyen işçiler, “Bütün hastaneler kamu çerçeve protokolüne katılırken sadece biz Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi olarak katılamadık. 1600 den fazla işçi asgari ücrete mahkum edildi. Ailelerimizle birlikte büyük bir mağduriyet yaşıyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.
İşçilerden gelen bir mektupta diğer üniversite hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki kamu işçileriyle eşit ücret ve sosyal haklara sahip olunması gerektiği vurgulanarak şunlar dile getirildi:
“Sayın vekilim tüm üniversiteler toplu iş sözleşmesine uydukları halde Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi neden uymuyor? Kanunlar burası için ayrı bir uygulama mı gösteriyor? Asgari ücretli sözde 4D kadrolu işçileriz. Pandemide bile her kurum esnek çalışırken biz can siperhane çalıştık. Sadece kuru bir göstermelik alkışla bizi kaderlerimizle baş başa bıraktılar! Sayın vekilim asgari ücretli kamu çalışanıyız biz hiç bir sosyal haktan yararlanamıyoruz. Hak, hukuk, adalet bize işlemiyor maalesef. Diğer üniversite veya kamu kurum ve kuruluşları gibi biz neden olmuyoruz? Sizden istirhamım 1600 kişi adına bunu dile getirmeniz şimdiden teşekkür ederim.”
Bir diğer mektupta da ücret eşitsizliğine vurgu yapılarak, bu durumun sadece Turgut Özal Tıp Merkezine özgü bir durum olduğu ve acilen işçilerin haklarının verilmesi gerektiği belirtildi ve şöyle denildi:
"Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya’nın, bölgenin hatta Balkanlardan Uzak Doğu’ya kadar bölgenin en önemli merkezlerinden birisi. Övünerek söylemek isterim ki dünyada en çok karaciğer naklinin yapıldığı merkez İnönü Üniversitesi. Burada 696 KHK’yle kadroya geçen 1.600 civarında bir çalışanımız var. Bunların ortalama çalışma süresi yirmi yıl, ancak toplu iş sözleşmesi yapılmadığı için sendikanın haklı talebi olan makul ücret ve kamu çerçeve protokolü ücreti kurum tarafından karşılanmadı. Bunun sonucunda beklenen gerçekleşmemiştir, çalışanlar hâlâ asgari ücret almaktadır. Benzer durumlardaki üniversitedeki yönetimler ek protokol yaparak çalışanlarının maaşlarını iyileştirmiştir, ancak Malatya’da yaklaşık 1996 yılından beri çalışan işçiler, 2.825 ile 3.200TL arasında maaş almaktadır. Tıp Merkezi rekor kırıyor ama en düşük maaş veren üniversite olarak da rekor kırıyor!”
REKTÖRLÜKTEN AÇIKLAMA..
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada ise , "Yüksek Hakem Kurulu tarafından nihai olarak karara bağlanan toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihi 1 Ağustos 2020, sona erme tarihi ise 31 Temmuz 2022 olup, toplu iş sözleşmesinin sona ereceği tarihe kadar taraflar bu toplu iş sözleşmesi hükümleri ile bağlıdır” denildi.
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından toplu iş sözleşmesi hakkında kamuoyuna açıklama yapıldı. Açıklamada, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 9 Eylül 2020 tarihli ve 2042761 sayılı yazısı ile Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası’nın, Üniversitemiz Turgut Özal Tıp Merkezi ile Diş Hekimliği Fakültesi’nde sürekli işçi olarak görev yapan üyeleri adına işletme toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olduğu Üniversitemiz Rektörlüğüne bildirilmiştir. Buna göre 15 Ekim 2020 tarihinde toplu görüşmeler başlamıştır. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ile Üniversitemiz Rektörlüğü arasında yapılan toplu görüşmeler neticesinde anılan Sendikanın teklif metnindeki bir kısım maddeler üzerinde teklifteki şekliyle, bir kısım maddeler üzerinde değişiklik yapılarak anlaşma sağlanmış ve bir kısım maddeler üzerinde ise anlaşmaya varılamamıştır.
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasının 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 49 ve 50’nci maddeleri uyarınca arabulucu görevlendirilmesi talebinde bulunması üzerine, Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından arabulucu görevlendirmesi yapılmış ve Üniversitemiz ile Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası temsilcilerinin, arabulucu başkanlığında 19 Ocak 2021 tarihinde yapmış olduğu görüşmelerde de daha önce üzerinde anlaşma sağlanamayan maddelerle ilgili olarak yine anlaşmaya varılamamıştır” ifadelerine yer verildi.
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası’nın Yüksek Hakem Kuruluna başvurması üzerine Yüksek Hakem Kurulu’nun 22 Nisan 2021 tarihli ve 2021/81 Esas ve 2021/295 sayılı kararı ile anılan sendikanın teklif metninde yer alan ve üzerinde anlaşma sağlanamayan maddelerin ne şekilde düzenleneceğine karar verildiğinin bildirildiği açıklamada, "Bu karar üzerine bir kısmı taraflarca üzerinde anlaşmaya varılan bir kısmı da Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan toplu iş sözleşmesi Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ile imzalanmıştır. Yüksek Hakem Kurulu tarafından nihai olarak karara bağlanan toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihi 1 Ağustos 2020, sona erme tarihi ise 31 Temmuz 2022 olup, toplu iş sözleşmesinin sona ereceği tarihe kadar taraflar bu toplu iş sözleşmesi hükümleri ile bağlıdır. Üniversitemiz taraflarca kabul edilen toplu iş sözleşmesi hükümlerine aynen uymaktadır. Bu konuda yapılan bazı açıklamalar eksik, yanlış ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bilgiler içermektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.
Bülten- iha