İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 1000'inci Karaciğer Nakli operasyonunun gerçekleştirilmesi nedeniyle geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen törende, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü de olan Prof.Dr. Sezai Yılmaz, Malatya'yı bir dünya markası olmaya doğru taşımakta olan bu konuyu Malatya'da başlatan eski rektörlerden Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nu unutmadı ve konuşmasında teşekkürlerini sundu. Hilmioğlu'nun adını başka da anan olmadı!
Malatya'yı Türkiye'nin 1'inci, dünyanın da 2'nci büyük Karaciğer Nakli Merkezi'nin bulunduğu il konumuna taşıyan Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bu başarısıyla ilgili olarak, geçtiğimiz Cuma günü İnönü Üniversitesi'nde, Sağlık Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, Malatya Valisi Vasip Şahin, AKP milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Mücahit Fındıklı ve Cemal Akın ile Kahramanmaraş milletvekili Nevzat Paktil, CHP İstanbul milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, Türkiye Karaciğer Nakli Derneği Başkanı Prof.Dr. Yaman Tokat ile çok sayıda konuk ve nakil yapılan bazı hastalar katıldılar.
PROF.DR. HİLMİOĞLU'NU UNUTMADI..
Karaciğer Nakli'nde dünya çapında başarıya imza atan Turgut Özal Tıp Merkezi'nin Prof.Dr. Sezai Yılmaz başkanlığındaki operasyon ekibinin de ödüllendirildiği törende yapılan konuşmalardan yalnızca birinde, bu operasyonları çeşitli engellemelere rağmen başlatan ve halen Ergenekon Davası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde tutuklu yargılanan eski rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu unutulmadı ve kendisine teşekkür edildi.
Bu konuşmayı yapan kişi, 1999'da dönemin Tıp Fakültesi Dekanı olan ve daha sonra rektörlük görevine getirilen Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun, Karaciğer Nakli operasyonları için eğitim almak üzere ABD'nin Pettsburgh kentindeki Organ Nakil Merkezi'ne gönderdiği, 2002 yılında döndükten sonra Malatya'da ilk organ nakli operasyonunu başlatan Prof.Dr. Sezai Yılmaz'dı.
Karaciğer naklinin önemini, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin ilk kez 2002 yılında yapılan nakil operasyonunun ardından bugüne kadar geldiği durumu, Türkiye ve dünyadaki yerini anlatan Prof.Dr. Yılmaz, bugün kendisi de ölümcül karaciğer kanseri hastalığının pençesinde bulunan eski rektör Prof.Dr. Hilmioğlu'na, "Biz İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde karaciğer nakillerine 2002 yılında başladık. O dönemde tüm zorlukları göğüsleyerek karaciğer nakli programını başlatan ve geliştiren bir önceki rektörümüz Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'na teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım" sözleriyle teşekkür etti.
DİĞER KATKI SUNANLAR..
Yılmaz, konuşmasında ayrıca merkezin bugünkü durumuna gelmesine çok önemli katkı ve destek sunan mevcut rektör Prof.Dr. Cemil Çelik'e, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde dünyanın ilk ve tek Karaciğer Nakli Enstitüsü'nün kurulmasında büyük katkıları olan YÖK eski başkanı Yusuf Ziya Özcan'a, yine önemli katkı sağlayan milletvekilleri Öznur Çalık, Mevlüt Aslanoğlu, Ömer Faruk Öz ve Mücahit Fındıklı'ya, önümüzdeki haftalarda temeli atılacak olan enstitü binası için destek veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a, işadamı Ahmet Çalık'a, yine milletvekillerinden Cemal Akın ve Mustafa Şahin'e, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ünsal Özgen'e, TÖTM Başhekimi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Aslan'a, bağışlanan organların merkeze ulaştırılmasına katkı sağlayan 2. Ordu Komutanlığı'na, 2002 yılında Malatya'da ilk karaciğer naklini birlikte yaptıkları Prof.Dr. Vedat Kırımlıoğlu'na, bugüne kadar ve bugün nakil operasyonlarında görev alan tüm Karaciğer Nakli ekibindeki arkadaşlarına da teşekkürlerini sundu.
KARACİĞER NAKLİ BİR HİLMİOĞLU PROJESİYDİ..
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde bir Karaciğer Nakli merkezi oluşturulması fikri, Tıp Fakültesi eski dekanlarından ve 2000-2008 yılları arasında da rektörlük görevinde bulunan Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu tarafından ortaya atılmıştı. Hilmioğlu, 1999 yılında Karaciğer Nakil eğitimi için ABD'ye gönderilen Dr. Sezai Yılmaz'ın dönüşünün yanı sıra, yine Türkiye'de bu operasyonu yapan ekiplerde görev alan Dr. Vedat Kırımlıoğlu'nu da üniversiteye alarak, 2002 yılında Karaciğer Nakli operasyonu için start vermişti. Kendisi de sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen Gastroentoroloji bilim dalı uzmanı olan Prof.Dr. Hilmioğlu'nun sağladığı alt yapı ve koşullarda başlatılan Karaciğer Nakli operasyonlarında 4 hastaya nakil yapıldıktan sonra, Sağlık Bakanlığı Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bu konuda ruhsatının olmadığı gerekçesiyle, operasyonlara son verilmesi ihtarını yapmıştı. 5. hasta karaciğer nakli için operasyon masasında iken Sağlık Bakanlığı'ndan gelen "yapamazsınız" uyarısına rağmen, Prof.Dr. Hilmioğlu'nun "İnsan sağlığının önünde hiçbir mevzuat tanımıyorum." resti ile operasyonlar sürdürülmüş, uzun süre bakanlıkla bu konuda sıkıntı yaşanmış, ancak rektörün kararlılığı ile organ nakillerinde Türkiye'nin ve dünyanın en önemli nakil merkezlerinden biri durumuna gelinmişti. Prof.Dr. Hilmioğlu'ndan sonra göreve gelen mevcut rektör Prof.Dr. Cemil Çelik de, Karaciğer Nakli konusuna büyük katkı ve destek sağladı. Sağlık Bakanlığı da, başlardaki "yapamazsınız" görüşünden Hilmioğlu'nun rektörlük görevinin ardından Malatya'ya bir Karaciğer Nakil Enstitüsü kurma noktasına geldi.