Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından, Atatürk'ün silah ve yakın çalışma arkadaşı, 2. Cumhurbaşkanı ve eski başbakanlardan, Malatya eski milletvekillerinden, büyük devlet adamı ve asker İsmet İnönü, vefatının 46'ncı yılında memleketi Malatya'da törenle anıldı.
Valilik önündeki tören, Malatya Valisi Aydın Baruş, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Salim Afgün, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Baro Başkanı Enver Han ile CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz'ın İsmet İnönü Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda anma programı düzenlendi.
Burada, 2. Ordu Komutanlığı tarafından görevlendirilen bir personel tarafından "İsmet İnönü’nün Askeri Kişiliği" konulu sunum yapıldı.
Törene Vali Aydın Baruş, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutan Vekili Tuğg. Salim Afgün, 7.Ana Jet Üs Komutanı Alb. Hasan Hüseyin Kanbur, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Baro Başkanı Enver Han, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Necmi İnce, Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, askeri erkân ve vatandaşlar katıldı.
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NDE..
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 46. ölüm yıldönümü nedeniyle İnönü Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “II. Dünya Savaşı Türk Dış Politikası ve İsmet İnönü” konulu konferansta konuştu.
Program Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın açılış konuşmalarıyla başladı. İsmet İnönü’nün Türk siyasi tarihinde çok önemli bir komutan ve devlet adamı olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi’nin “İnönü” adını alma sürecindeki yaşanan gelişmelere değindi. Malatya’nın Turgut Özal ve İsmet İnönü olmak üzere iki Cumhurbaşkanı çıkardığını, dolayısıyla Cumhurbaşkanlarımızın Malatya için kıymetli olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “İnönü Üniversitesi olarak Cumhurbaşkanlarımız için şehrimizde büyük ve ortak bir müze açılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Rektör Prof. Dr. Kızılay, “Devlet adamı ve komutan İsmet İnönü’yü rahmet ve saygıyla anıyorum” diyerek konuşmayı sonlandırdı.
“Türk siyasi tarihinde önemli bir siyasi aktör olan İsmet İnönü’yü rahmet ve saygıyla anıyorum” diyerek konuşmalarına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında uygulanacak politikaların Türkiye Cumhuriyeti açısından hayati önemi haiz olduğunu belirtti. Türkiye’nin çok ciddi yıkımlara neden olan II. Dünya Savaşı’nın dışında kalmasının Türk dış politikası açısından ciddi bir başarı hikayesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, İsmet İnönü’nün gerek diplomasiyi başarıyla uygulaması gerekse askeri ve siyasi tecrübesinin bu başarının sağlanmasında önemli bir etken olduğunu vurguladı.
AA- Yeni Malatya Gazetesi- Bülten