Kürecik'te konuşlandırılan NATO Füze Kalkanı Radarı'nın olası bir füze saldırısı karşısında test edildiği öne sürüldü. Malatya'daki füze kalkanının, NATO ile Türkiye arasındaki işbirliğiyle kurulduğunun açıklanmasına karşın, testin gerçekte radarın kurulma nedeni olan taraflar İsrail ile ABD arasında gerçekleştirildiği iddiası ilginç bulundu.
Test haberi, Vatan Gazetesi'nde "İsrail Attı, Kürecik Seyretti" başlığıyla haber olurken, Sabah Gazetesi bu haberi "Malatya'daki kalkana İsrail füzesi ile test" başlığıyla verdi.
İsrail'i İran tehdidinden korumak üzere kurulduğu iddiaları, radarın kurulmasına onay veren hükümet çevrelerince sürekli reddedilirken, radarın testinin ilişkisi reddedilen taraflar arasında "esas gayesine uygun olarak" yapılması dikkat çekti.
Vatan Gazetesi'nde yeralan haber şöyle:
"ABD ile İsrail cuma günü, İran’ın olası füze saldırısının tatbikatını yaptı.
Bir F-15 uçağından İsrail yönüne atılan füze, hem İsrail’deki hem de NATO’nun füze kalkanı projesi kapsamında Malatya Kürecik’te kurulan radardan an be an izlendi. İsrail basınına göre tatbikat için İsrail’le veri paylaşımına çekince koyan Türkiye’den izin alındı
NATO’nun İran ve Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerine karşı geliştirilen ve 2018 yılında devreye girmesi planlanan füze kalkanı projesi ilk ciddi testini önceki gün yaptı. ABD ve Türkiye arasındaki uzun müzakereler sonucunda, Türkiye’nin “İsrail ile veri paylaşılmaması” şartı ile Malatya’nın Kürecik bölgesine konuşlandırılmasını kabul ettiği füze kalkanının gelişmiş AN/TPY-2 X-Band radarı bu yılın başında faaliyete geçirilmesinin ardından ilk kez ABD ile İsrail’in ortak tatbikatında denendi. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinin iddiasına göre, İran’a yönelik bir askeri operasyonun giderek daha çok dillendirildiği son günlerde Washington ile Tel Aviv, böyle bir operasyon sonrasında İran’ın yapacağı misillemeye karşı alınacak önlemlerin provasını yaptı. ABD ve İsrail, İran’ın nükleer tesislerinin İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı jetler tarafından vurulmasının ardından İran’ın buna misilleme olarak bölgedeki Amerikan ve İsrail hedeflerine uzun menzilli füzelerle saldırı düzenlemesini bekliyor. İşte bu tür bir saldırı durumunda İran’dan atılan füzelerin havada imha edilebilmesi için bölgedeki radarların etkinliği hayati öneme sahip. Bunu test etmek için cuma günü gerçekleştirilen tatbikat Akdeniz üzerine yapıldı.
Ankara’ya teklif
Bir İsrail F-15 savaş uçağı Akdeniz üzerinde uluslararası sularda seyrederken, doğu-batı yönünde bir Rafael Blue Sparrow 2 füzesini fırlattı. Bu şekilde İran’dan İsrail’e fırlatılan bir füzenin simülasyonu sağlanmış oldu. Bu fırlatmanın hemen ardından hem İsrail’deki EL/M-2080 Super Green Pine radarından, hem de Malatya Kürecik’teki Nato radarından fırlatılan füze anında tespit edildi ve denize düşmesine kadar saniye saniye izlendi. Bu süre içerisinde İsrail’deki radar ile Malatya’daki radar arasında veri paylaşımı ve tam koordinasyon sağlandı. Böylece olası bir İran saldırısında havadaki füzenin hızı ve koordinatlarının anında belirlenebilmesi için İsrail ve Türkiye’deki radarın uyumlu bir şekilde çalışabileceği görülmüş oldu. Debka’ya göre Türkiye’nin İsrail ile veri paylaşılmamasına yönelik çekincesi nedeniyle Obama yönetimi, tatbikat öncesinde Ankara’dan izin istedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Washington ziyaretine denk gelen tatbikat için Ankara’ya, “Siz bu çekinceyi kaldırın biz de Türkiye’nin Suriye planına tam destek verelim” önerisi getirildi. Ankara teklifi kabul etti. İsrail radarı ile Türk radarı arasında veri paylaşımı da böylece sağlanmış oldu.
Ocak’tan beri faaliyette
ABD’nin füze kalkanı projesi kapsamında Malatya’nın Kürecik kentine kurduğu füze kalkanı radarı Ocak ayında faaliyete başladı. CNN televizyonuna Türk Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre radar üssüne Amerikan ve Türk askerleri birlikte görev yapıyor. Daha önce tesiste 100’den fazla askerin çalışacağı, bunlardan 60’ının güvenlik görevlisi olacağı belirtilmişti. Kürecik’e kurulan üsse ABD firması Raytheon tarafından üretilen AN/TPY-2 X-band radarı yerleştirildi. X-Band dünyanın en gelişmiş radar sistemi olarak kabul ediliyor. Ortalama menzili 2 bin kilometre olmasına rağmen mobil haldeyken bu menzil 5 bin kilometreye kadar çıkabiliyor. Amerika’ da yapılan testlerde uzmanlar 4 bin 700 kilometre uzaklıktaki bir beyzbol topunu havaya atıldıktan sonra takip edebildi. Amerikan Savunma Bakanlığı bu sistemlerden birini Kuzey Kore’nin füzelerine karşı Alaska’ya yerleştirdi, bir diğer ise Pasifik’te hareket halinde bulunuyor. Ayrıca İsrail’e de bu radar sisteminden yerleştirilmiş durumda. Füze rampalarının önce Romanya’ya, ardından da Polonya’ya kurulmasıyla, füze kalkanı projesi 2018’e kadar bütün Avrupa’yı kapsayacak şekilde faaliyete geçecek.
50 bin tonluk kalkan
Değeri: 900 milyon dolar
Ekip: 75-85 kişi
Menzil: 2000-5000 km.
Ağırlık: 50 bin ton"