İsrail, Dışişleri Bakanı Davutoğlunun, meslektaşı Liebermanın davetini reddetmesinin şokunu yaşıyor. İsrail Dışişleri Sözcüsü, Davutoğlunun cevabı üzücü dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, Habertürke yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermanın, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunu İsraile davet ettiği makalede somut bir teklif değil, iki ülke ilişkileri adına bir açılım önerdiğini belirtti. Palmor, Davutoğlunun Bunlar gazete yazılarıyla olmaz, ilkeli duruşla olur eleştirisine de cevap verdi.
Davetin Türkiyeye uzatılmış bir el olduğunun altını çizen Palmor, şunları söyledi:
Türk bakanın, bunu açılım yapmak için bir fırsat olarak görmemesi çok üzücü. Bu uzatılmış bir eldi ve reddederken daha iyi, daha diplomatik bir tepki gösterilmeliydi. Bunun, basında yapılması daha olumlu bir atmosfer oluşturmak içindi. Elbette, Sayın Davutoğlu bu makaleyi somut bir davet olarak göremez. Kimse onun Jerusalem Postu okuduktan sonra uçağa atlayıp İsraile gelmesini beklemiyordu. İşler böyle yürümez. Ancak buna münasip diplomatik tepki olabilirdi. Biz bu buluşmayı organize edebileceğimiz koşulları yaratacak bir diplomatik temas bekliyorduk. Ama bunu kamuya yapılan böylesi bir açıklamayla reddetmek bu konuda karşı tarafta hiçbir istek olmadığını da gösteriyor.