İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman arasında Gazze’ye iki yıl önce düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu’nun ardından durdurulan silah satışlarının yeniden başlatılıp başlatılmayacağı konusunda bir çatışma başladı.
İsrailli yetkililer, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için Ankara’ya askeri donanım satmak istediğini, ancak Dışişleri Bakanı Lieberman’ın bu girişimi engellemeye çalıştığını belirtti.
Yetkililer, ilk olarak Kanal 2 televizyonunda haber olan “Lieberman-Barak çatışmasını” doğruladı ve iki bakanın arasındaki anlaşmazlığın “Türkiye’yle olan silah ticaretinin yeniden başlatılıp başlatılmayacağı” üzerinde yaşandığını ifade etti.
İki ülke arasındaki silah ticareti, Ocak 2009’da Gazze’ye düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu nedeniyle sekteye uğramıştı.
Türkiye, 2009 yılına kadar İsrail’in savunma alanındaki en büyük ortaklarından biriydi. Ankara, İsrail yapımı insansız hava araçları ve İsrail’in modifiye ettiği tankların alıcısı olduğu gibi F-4 filosunun modernize edilmesi için de İsrail’le anlaşmıştı. Tel Aviv ve Ankara arasında aynı zamanda uzun menzilli hedefleme platformları ve geliştirilmiş askeri sistemler ticareti de yürütülüyordu.
‘CİDDİ ANLAŞMAZLIK VAR’
İsrailli bir yetkili, “Türkiye’ye askeri donanım satışı konusunda ciddi bir anlaşmazlık yaşanıyor” dedi. Yetkili, Barak’ın verdiği desteğin asıl sebebin şu an Yunanistan’da bulunan ikinci Gazze filosunun yola çıkmamasında kendilerine yardımcı olan Türkiye’yle ilişkileri düzeltmek olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin elektronik savaş sistemleri, Spike anti tank füzeleri ve Barak 8 hava savunma füzeleri gibi çok sayıda İsrail yapımı askeri sistem ve silahla ilgilendiği düşünülüyor. Geçmişte Türkiye ile İsrail arasında ayrıca bazı uyduların ve Arrow füze savunma sistemlerinin satışıyla ilgili de görüşmeler yapıldı.