Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ödül kazanan sanatçılar ödüllerini alırken yaptıkları konuşmada ağırlıklı olarak Ortadoğu’da süren ve her an Türkiye’yi de içine alma tehlikesi arzeden savaşa dikkat çekerek 'emperyalist düzen ve silah sanayine inat' dünyanın barışa olan ihtiyacını vurguladı. En iyi film ödülünü kazanan Tepenin Ardı filminin yapımcısı Enis Köstepen ise cezaevlerindeki açlık grevinin 65. gününe girdiğini vurgulayarak festival coşkusunun ölüm sessizliğine dönüşmemesi için Malatya’da yarışan filmlerin barış ve diyalog çağrılarına kulak verilmesini istedi.
Tepenin Ardı Yapımcısı Köstepen: Cezaevlerinde 65 Gündür Açlık Grevi Var, Festival Coşkusunu Ölüm Sessizliğine Dönüştürmeyelim
Toplam 8 dalda ödül verilen MUFF Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ve En İyi Senaryo Ödülü’nü Emin Alper’in yönettiği Tepenin Ardı filmi kazandı. Kendi iç sorunları ile yüzleşmek yerine, olmayan bir düşman üreten, çevresiyle diyalog yerine önyargıları, peşin hükümleri yaşam biçimi haline getiren ve iç sorunlardan kaynaklanan öfkeyi hayali düşmana yansıtarak sorunlarını çözdüğünü düşünen bir ailenin dramını öyküleştiren Tepenin Ardı kazandığı 3 ödül ile geceye damgasını vuran yapım oldu.
Gecede film festivalleri tarihinde bir ilk de yaşandı ve MUFF En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Tepenin Ardı filminin 6 erkek oyuncusuna birden verildi. Böylelikle Tepenin Ardı filminin erkek oyuncuları Tamer Levent, Mehmet Özgür, Reha Özcan, Berk Hakman, ve Furkan Berk Kiran ayrı ayrı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüş oldu.
Festivalin 3 büyük ödülünü kazanan filmin yapımcısı Enis Köstepen En İyi Film Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmada cezaevlerindeki açlık grevine değinerek “Bugün açlık grevlerinin 65. günü. Ayrıca bir savaşın eşiğindeyiz. Eğer festival coşkusunu ölüm sessizliği ile gölgelemek istemiyorsak ulusal yarışmada yer alan filmlerdeki barışın sesine ve diyalog çağrılarına kulak vermeliyiz” dedi.
Reis Çelik: Bu Kadar Kan, Bu Kadar Ölüm Yeter
MUFF Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda En İyi Yönetmen Ödülü Malatyalı sinema sanatçısı İlyas Salman’ın başrolünü oynadığı Lal Gece filminin yönetmeni Reis Çelik’e verildi.
Reis Çelik ödülünü alırken yaptığı konuşmada, 30 yıldır akan kanın artık durması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Bu ödül için jüriye teşekkür ediyorum. Acıları anlatmak sanata düşüyor. Sanat konuşulmayanı, söylenmeyeni, cesaret edilemeyeni anlatmaktır. Şimdiye kadar yaptığım filmlerde hep ülkemin acılarını anlatmaya çalıştım ki, yüzleşelim de, utanalım da biraz düzelelim diye. İsterdim ki hep bu ülkenin bayramını, seyranını, gülmesini, eğlencesini anlatayım. Nasıl ki şu salonda beraber bir arada oturuyoruz, kimin hangi dinden, hangi dilden hangi ırktan olduğu ile hiç ilgilenmeden ortak alkışlayıp, ortak birbirimize sarılıyorsak bu ülkeyi böyle yapmak da zor değil. O kadar da zor durumda değiliz. Bu kadar kan, bu kadar ağlamak...Bunun önünü kesmek elimizdedir. İlla annelerimiz başörtülerini gelip yere mi vursunlar. Bu topraklar o ayıbı söyler. Biliyor musunuz, kadın gelip de başörtüsünü yere vurursa erkekler artık o kavgayı yapamaz. Ama o erkekler de artık o utancı ömür boyu taşırlar. Bu ülkenin yöneticilerine, halkımıza, hepimize düşen bir görev. Sadece politikacılara düşen bir görev değil. Bu dünyada, bu Ortadoğu’da, bu emperyalizmin yaratmış olduğu kocaman silah satışlarına, savaşa dur demek için hepimiz içimizdeki o barış ve sevgi selini akıtalım. Akıtalım ki, biz de sanatçılar olarak bundan sonra keyifli filmler yapalım”
ABD Bağımsız Sinemasının Duayen İsmi John Sayles: Malatya’dan Güzel Anılar ve Kayısıyla Dönüyoruz
Festivalde Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen Amerikan Bağımsız Sineması’nın en önemli temsilcilerinden biri olan yönetmen John Sayles ise ilk defa Türkiye’ye geldiğini belirterek henüz sinema kariyerini tamamlamadan da olsa Malatya’da yaşam boyu onur ödülü almanın kendisini mutlu ettiğini söyledi. John Sayles “Bu festivalde olmak çok güzel bir duygu. Bu ödülü almak büyük bir onur. Malatya Film Festivali dolayısıyla ilk kez bu ülkeye geliyoruz. Bu festival Türkiye’yi tanımak için çok güzel bir fırsat oldu. Malatya gördüğümüz kadarıyla büyüyen bir şehir. Umarım şehirle birlikte festival de büyüyecek. Jüriye festival komitesine, bizim burada olmamızı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Malatya’dan ülkeme 20 kg. kayısı ve güzel anılarla döneceğiz” dedi.
MUFF Uluslararası Uzun Metraj kategorisinde yarışan İsrail yapımı Müfettişler filmindeki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülen Roy Assaf kısmen Türkçe yaptığı konuşmasında “İnşallah savaşlar sona erer. Amin” şeklinde konuştu. Assaf “Bu ödül benim için çok büyük onur. Jüriye ve Malatya’ya konukseverliği için teşekkür ediyorum. Malatya Büyüleyici bir şehir. Bu festival ve sinema umarım Malatya’ya ve tüm dünyaya güzel şeyler getirir. Yönetmenime teşekkür ediyorum.Umuyorum, inşallah savaşlar sona ersin. Amin” şeklinde konuştu.
MUFF Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın İran’lı jüri başkanı yönetmen Tahmineh Milani ise konuşmasında Malatya’nın çok güzel bir şehir olduğunu ifade etti. “Çok güzel insanlarınız var, Malatya çok güzel bir şehir. Turistik şehir yapalım diye bu güzellikleri feda etmeyin” dedi.
'İsrailli Değil Filistinliyim' Sözüne Alkış
Uluslararası Uzun Metraj film yarışması juri üyesi Süha Arraf jüri üyelerinin sahneye daveti sırasında 'İsrail'den Süha Arraf' şeklinde anons edildi. Arraf sahneye geldikten sonra mikrofonu alarak 'Benim için İsrail'den şeklinde anons yapıldı. Ama ben İsrail'li değil, Filistin'liyim' dedi. Süha Arraf'ın bu açıklaması salondaki izleyicilerin alkışı ile karşılık buldu.
Sinema Caddesi'ne Dokunmayın
Bu arada jüri üyelerinden Sadi Çilingir Malatya’da bir Sinema Caddesi olduğunu ve Malatya Belediyesi’nin bu caddenin adını değiştirmek istediğini öğrendiğini belirterek “Yerel yöneticilere sesleniyorum. Lütfen Sinema Caddesi’nin adına dokunmayın” dedi.
Sadi Çilingir’in ‘Adı değiştirilmesin’ dediği Sinema Caddesi’nin adı Malatya Belediyesi tarafından Beşkonaklar Caddesi olarak değiştirilmişti.
Haber-Fotoğraf: Niyazi DOĞAN – Güler HAZAR