Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının; taşranın sorunların yerinde dinleme ve sorunlara çözüm bulma amacıyla başlattığı Doğu Anadolu Bölge Toplantılarından ikincisi Malatyada gerçekleştirildi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter, vatandaşın değil, bilginin dolaştığı hizmeti öngördüklerini söyledi.
Avşar Otel'de düzenlenen toplantıya, Vali Halil İbrahim Daşöz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter, daire başkanları ve genel müdür yardımcıları, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş ve Adıyaman illerinin İş-Kur, Bağ-Kur ve SSK il müdürleri ve yardımcıları, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Kılıç, SMMMOB başkanı Bahadır Altaş, Tek-Gıda İş Sendikası Başkanı Servet Akbudak, DİSK İl temsilcisi Bahattin Önen, TSO Genel Sekreteri Sait Kabadayı, ESKKK Başkanı Ali Evren katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Doğu Anadolu Bölge toplantısı Koordinatörü, Türkiye İş Kurumu Malatya İl Müdürü Yaşar Karataş da, son yıllarda sosyal güvenlik alanında yeni yasalar çıkıp ilerlemeler sağlandığını belirtip, yeniliğin önemini anlattı.
Malatyayı tanıtan bir sinevizyon gösteriminin ardından toplantının açılış konuşmasını yapan İş-Kur İl Müdürü Yaşar Karataş; Son yıllarda tüm dünyada yaşanan değişim ve gelişime ayak uydurmak ve çalışma koşullarının günün koşullarına uygun hale getirtmek ve Bakanlığımıza bağlı birimlerimizi bu doğrultuda bilgilendirmek için Bakanlık tarafından başlatılan bu toplantıların ikincisinin ilimizde yapılması hem ilimiz hem de ülkemiz için önemli bir olaydır dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter, toplantıda yaptığı konuşmada, bakanlık olarak yerinden yönetime önem verdiklerini, Malatya'daki toplantının da buna bir örnek olduğunu belirtip, sosyal güvenlik reformu hakkında bilgi verdi.
1990 yılından beri sosyal güvenlik alanında açık çıktığını ve 2005 yılında 23.5 milyar YTL'nin hazine tarafından, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'a kaynak aktarıldığını hatırlatan Müsteşar Enis Yeter, "Ama üç yıldır sağlık alanında reform denilebilecek adımlar atıldı. Sağlık kuruluşları tek çatı altında toplanıp, genel sağlık sigortası uygulamasına geçilecek. Vatandaşın değil, bilginin dolaştığı hizmet üretmeyi öngörüyoruz" dedi.
Çözemedikleri konuların başında işsizliğin geldiğini, yüzde 7 ekonomik büyümeye karşılık işsizliğin azalmadığına dikkat çeken Yeter, "Ekonomi de yüzde 7lik büyümeye rağmen İstihdam konusunda çeşitli gerekçelerle aynı iyileştirmeyi sağlayamadık, Tarım sektörünün daralması, işletmelerin mevcut personel ile daha çok verim alma anlayışı ile çalışması gibi nedenlerle istihdam artmadı.Tarım sektöründe çözülme ve şehire göç işsizliği yüzde 10'lara çıkardı. Avrupa Birliği ve Dünya Bankası destek ve programlarıyla işsize yeni meslek kurma veya meslek sahibi olana da aktif işgücü programlarıyla mesleklerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda önemli çalışmalarımız var, daha da önemli çalışmalar yapacağız" şeklinde konuştu.
Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz ise sosyal güvenlik reformu denilen yasanın gündemde olduğu bir dönemde bu tür toplantının Malatya'da yapılmasının önemini anlatıp, "Yerinden yönetimi savunan birisi olarak bu tür toplantıları önemsiyoruz ve değer veriyoruz" diyerek, Malatya'nın tanıtımıyla ilgili bilgiler verdi.
Konuşmalardan sonra, Vali Halil İbrahim Daşöz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter'e plaket verdi.