16. Malatya Fuarı Uluslararası Kültür, Sanat ve Kayısı Festivali ile Malatya kayısısının tanıtımı amaçlı olarak İstanbul'da bir yürüyüş gerçekleştirildi, kayısı dağıtıldı.
Önümüzdeki Çarşamba günü başlayacak olan festivalin açılış törenine İstanbul'a gelen Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Malatya Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın, Malatya İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Kazgan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakcı, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Malatya Eğitim Vakfı Başkanı Şaban Taçyıldız, Malatyalı İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Adak, İşadamı Şahin Özer, İl Genel Meclisi Başkanı Abdurrahman Atay, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, sinemacı Gani Şavata'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Galatasaray Lisesi önünde toplanan Malatyalılar önce halay çekip sonra kortej oluşturarak İstiklal Caddesi'nde kayısı dağıttı. Kortej halinde Taksim Atatürk Anıtı'na gelen grup adına burada yapılan açıklamada, İstanbul'da yaşayan hemşeriler 16 Temmuz'da başlayacak olan festival için Malatya'ya davet edildi.
Belediye Başkanı Akın, "Bu yürüyüşü düzenlememizdeki temel amaç, 16. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı, Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivalini geniş kitlelere duyurmanın yanı sıra Malatya ve Kayısıyı daha iyi tanıtmaktır."dedi.
Malatya kayısı festivalinin startını İstanbul Taksim'de vermekten mutlu olduklarını belirten Vali Halil İbrahim Taşöz ve Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın,"Dünyanın göz bebeği İstanbul ve onun en güzel meydanı Taksim'de olmaktan son derece mutluyuz. Burayı tercih etmemizdeki gerekçe, Malatya'yı ve festivalimizi daha iyi tanıtmak. Bizlere burada destek olan İstanbul halkına teşekkür ederiz. Cumhuriyet'in başından beri devlet adamları ve onlarca siyasetçi çıkaran ilimiz, artık kayısısı ile de dünyanın en önemli merkezi haline geldi" diye konuştu.
BELEDİYENİN BÜLTENİ..
Bu arada, yürüyüşle ilgili olarak Malatya Belediyesi Basın Bürosu'nca yayınlanan basın bülteni ise şöyle:
"16-20 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 16. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı & Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali etkinlikleri çerçevesinde bu yıl ilk defa İstanbulda Kayısı Tanıtım Yürüyüşü düzenlendi.
Malatya Belediyesi tarafından organize edilen ve 12 Temmuz Cumartesi günü Taksim Meydanında düzenlenen yürüyüşe Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Ak Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Deniz, Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Adak, Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Kazgan, İl Genel Meclis Başkanı Abdurrahman Atay, MİAD Başkanı Yunus Akdaş, MEV Başkanı Şaban Taçyıldız, ESOB Başkanı Şevket Keskin, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Malatyalı Yönetmen ve Sinema Sanatçısı Gani Rüzgar Şavata, Belediye Meclis Üyeleri, Şirket Genel Müdürleri, Daire Müdürleri ile İstanbulda bulunan işadamları, Malatyadan ilçe ve belde belediye başkanları, (MÜNÖD) Malatyalı Üniversite Öğrenci Derneğinde çok sayıda öğrenci ve kalabalık bir topluluk katıldı.
Galatasaray Lisesi önünde folklor gösterileriyle başlayan yürüyüş, İstiklal Caddesi boyunca devam etti.
Taksim Meydanındaki Atatürk Anıtına Belediye Başkanı H.Cemal Akın tarafından çelenk sunuldu.
2 saat süren Kayısı Tanıtım Yürüyüşünde 3 ton yaş kayısı, 2 ton kuru kayısı ve üzerinde 16.Malatya Fuarı yazılı 5 binden fazla tişört ve şapkanın yanı sıra Malatyaspor bayrakları dağıtıldı.
Yürüyüş sırasında ayarıca Malatya ve Kayısının tanıtımı ile ilgili dövizlerde taşındı.
Atatürk Anıtına Çelenk Sunan Belediye Başkanı H.Cemal Akın, burada bir konuşma yaptı. Bugüne kadar Malatya Fuarı ve Kayısı etkinliklerinin sadece Malatyada yapıldığını, daha geniş kitlelere duyurulması için İstanbulda böyle bir yürüyüş düzenlemeyi planladıklarını belirterek, Kayısı vasıtasıyla Malatyaya 300 milyon dolar gelir gelmektedir. Bu Malatyaya ve dolayısıyla da Türkiye ekonomisine fayda vermektedir. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Bu tür etkinliklerle Kayısıyı Türkiyeye ve Dünyaya tanıtırsak, Malatya üreticisinin, çiftçisinin, işçisinin, sanayicisinin, esnafının bugünkünden 4 5 katına çıkabilecektirdedi.
Akın, Kayısıyı önümüzdeki yıllarda inşallah daha iyi anlatacağız. Kayısının kansere şifa olduğunu anlatacağız. Bilimsel sonuçlarını anlatacağız. Dünyada hiçbir meyve kayısı kadar insan hayatıyla alakalı değildir. Bütün hücrelerin yenilenmesinde kayısı çok büyük bir fayda temin etmektedirdedi.
Belediye Başkanı H.Cemal Akın Cumhuriyet döneminde 2 cumhurbaşkanı ve Başbakan yetiştirmişiz. Tabi sadece Cumhurbaşkanı ve Başbakan değil, bunların yanında bakanlar, müsteşarlar, bürokratlar, işadamları, bilim adamları, sanatçılar, sporcular yetiştirmişiz. Bunun temelinde kayısının tüketilmesi olduğunu rahatlıkla sizlere ifade edebilirim. Sizleri ayın 16sında başlayacak olan Malatya Fuarı ve Kayısı Şenliklerine şimdiden davet ediyorum. Eğer icabet ederseniz bizi mutlu edersiniz, şeref verirsiniz şeklinde konuştu.
Daha sonra bir konuşma yapan Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, İstanbulun dünya incisi bir il olduğunu belirterek, burada Türkiyeye ve Dünyaya seslerini duyurmalarının mümkün olduğunu söyledi.
Daşöz, Burası kıtaların buluştuğu, imparatorlukların kurulduğu yer. Burası gerçek bir dünya şehri. Ekonomimizin, sanayimizin en önemli yeri. Biliyoruz ki Malatyada ne kadar Malatyalı yaşıyorsa, İstanbulda da o kadar Malatyalı yaşıyor. Biz burada bir güzelliği paylaşmak için toplandık. Bu güzelliğin adı Kayısı. Bugün Malatya olarak ülkemiz kuru kayısının yüzde 90-95ini, dünya kuru kayısısının da yüzde 80ini karşılamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Meyve ihracatımızda en önemli kalemlerimizden bir tanesi kayısıdır. Dünyada bir şehir ile özdeşleşmiş ürün çok azdır. Bunlardan bir tanesi de Malatya kayısısıdır. Bugün burada oluşan tablo Malatyalıların gurur duyacağı bir tablodur dedi.
Son olarak konuşan Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak ise Malatyada 50 bin ailenin, 250 bin kişinin kayısı ile iştigal ettiğini belirterek, Malatyada düzenlenen Kayısı Festivalinin dışında ilk defa böyle bir organizasyonun İstanbulda gerçekleştirildiğini belirterek, Bundan dolayı ben olabildiğince müteşekkirim. Bu toplantının yapılmasında gayret gösteren herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak olan Kayısı Festival dolayısıyla bu yürüyüş tertip edildi. İnşallah bu yürüyüş Malatya bilincinin daha da yükselmesine, kayısımızın anlatılmasına, Malatyamızın tanıtılmasına vesile olacaktır. Bundan dolayı hepinize teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Taksim Meydanında folklor gösterileri devam etti. Zaman zaman protokolün de halay katıldığı gösteriler, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.
Yürüyüş sırasında İstiklal Caddesindeki esnaflar ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdiler.
Yürüyüş, yapılan konuşmalar sonrası dağıtılan kayısılarla sona erdi."