Asli faaliyet alanı mobilya üretimi olan ve büyükşehir yapılanmasından sonra tüm hisseleri Battalgazi Belediyesi’ne devredilen, yönetim kurulu başkanlığını Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yaptığı, MORMAŞ A.Ş.’nin bundan böyle bukalemun, yılan, timsah, kaplumbağa ve kertenkele gibi yabani hayvanlarında bulunduğu her türlü canlı hayvanı yetiştirip çoğaltacağı öğrenildi.
Yönetimi Battalgazi Belediyesi’ne geçtikten sonraki ilk genel kurul toplantısında seçilen yeni yönetim kurulu üyelerinin isimleri ısrarla gizlenen MORMAŞ.A.Ş.’nin ana sözleşmesi yeniden düzenlendi. Şirketin faaliyet alanı, 29 Mayıs 2014 tarihinde yapılan genel kurulda Yeşilyurt Belediyesi’nin hülle yoluyla edindiği Cetvel Ltd.Şti. gibi son derece geniş bir alana yayılacak şekilde biçimlendirildi.
Battalgazi Belediyesi bukalemun, kertenkele ve timsah da dahil her türlü canlı hayvan yetiştirecekmiş!
MORMAŞ A.Ş.’nin yeniden düzenlenen ana sözleşmesinin 4. maddesine göre ‘Şirketin amaç ve başlıca faaliyet konuları’ arasındaki en dikkat faaliyet ‘Hayvancılık’ başlığı altında gösteriliyor. Buna göre, yönetim kurulu başkanlığını Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yaptığı MORMAŞ A.Ş. bundan böyle bukalemun, yılan, timsah, kaplumbağa ve kertenkele de yetiştirip çoğaltacak. Aynı başlık altında, şirketin her türlü hayvan ithalat ve ihracatı yapmasının da öngörüldüğü belirtiliyor.
“Gerçekten Türkiye’de bir ilk”
Yönetimi ve hisseleri Battalgazi Belediyesi’ne ait olan ve yönetim kurulu başkanlığını Belediye Başkanı Gürkan’ın yaptığı MORMAŞ.A.Ş.’nin bukalemun yetiştirmeyi şirketin amaçlarından biri olarak tescil ettirmesi Başkan Gürkan’ın çok sevdiği ve sıradan belediye hizmetleri için bile kullandığı ‘Türkiye’de bir ilk’ deyimini hatırlattı. Kimi çevreler ‘Sayın başkan çöp toplama işini bile Türkiye’de bir ilk olarak lanse ediyor ama gerçek ilk, Battalgazi Belediyesi’nin MORMAŞ aracılığı ile bukalemun yetiştireceğini kayıtlara geçmesidir’ yorumunu yaptı.
Bukalemun’un sözlük anlamı nedir?
Wikipedia’da yer alan bilgilere göre boyu 20-30 cm, renk değiştirmesiyle ünlü bir sürüngen türü olan bukalemun Arapça "bū qalamūn"dan geliyor. Lekamun Arapça "yutan" anlamındadır. Chamaeleonidae familyasından olan bukalemunu, diğer kertenkelelerden ayıran en önemli özellik, ayakların, dilin ve gözlerin alışılmadık biçimleri ve renk değiştirme özelliğidir. Vücutları yanlardan basıktır. Dilleri boylarının yaklaşık 1-1,5 katı uzunluğunda, hareketli ve yapışkandır.Bir jet uçağıyla kıyaslanırsa bukalemunların dilleri jet uçağına oranla 5 kat daha hızlıdır. Gözler bağımsız hareket eder, biri yukarı bakarken diğeri aşağıya bakabilir. Göz kapakları kalındır. Kolaylıkla renk değiştirirler. Derilerini sarı, yeşil tonları, kırmızı tonları, kestane rengi ve siyaha çevirebilirler, benekler, çizgiler oluşturabilirler.
HABER: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Bukalemun hayvanı