SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte Deprem Sonrasının Malatya'sı.. 'Çoğu Fırsat Bulduğunda Terkedecek'

İşte Deprem Sonrasının Malatya'sı.. 'Çoğu Fırsat Bulduğunda Terkedecek'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, “Vatandaşın yüzde 57’si imkanı olması halinde başka bir şehirde yaşayacağını ifade ediyor, yüzde 5’i ise kararsız. Bu şu demektir; Malatyalıların yarasından fazlası fırsat bulduğu anda şehrini terk edecek. Deprem öncesini düşünün; Malatyalılar şehrini çok sever ve şehirleri ile gurur duyan insanlardı. Bu şimdi tersine dönmüş, şehrini terk etme eğilimi çok yükselmiş. Malatya’nın yarısından fazlası ‘İlk fırsatta ben buradan kaçarım’ diyor. Bu Malatya’nın sanayicisini, esnafını, yatırımcısını, hepsini ilgilendiren bir oran. Bu şehrin gelişimi açısından çok büyük bir problem.” dedi.

ERTV’de Gazeteci Hülya Kaya’nın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış Programına katılan İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz deprem süreci ve sonrasına ilişkin açıklamalarda bulunarak, yapılan bir anket çalışmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Ortaya çıkan sonuçları, Malatya'nın siyasilerinin ve yerel yöneticilerinin çok iyi okuması ve değerlendirmesi gerektiği, ancak bugüne kadar söz konusu karar vericilerden böyle bir yaklaşım görülmediği için bu konunun da Malatya'nın bir başka bahtsızlığı olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalındığı, zaten araştırmayla ilgili “Malatya'da kurumlara güven yerlerde sürünüyor” sonucunun bunu ortaya koyduğu ifade ediliyor.

-“İnsanımız gergin, tedirgin, kaygı içerisinde, gelecekle ilgili endişeleri ve korkuları var”
İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, “Malatya’nın fiziki görünümünden ziyade sosyal yönünü, insanı yönünü sorgulayacak olursak; insanımız gergin, tedirgin, kaygı içerisinde, gelecekle ilgili endişeleri ve korkuları var, yarınla ilgili plan ve program yapamamaktan dolayı gerginlik yaşıyorlar. Bizim insanımızda şöyle bir ruh hali hakim; yarınımı planlayamıyorum. Ne olacak kaygısı o zaman iyice güçleniyor. Böyle bir problem var vatandaşlarımızda. Malatya’nın yaşadıklarından dolayı bu çok tabi bir durum. Yoksa durum normalin dışı. Bir yıl önce büyük bir deprem yaşadık. Bu depremi yaşayan ve deprem sonucunda en çok mağdur olan, en çok yıkımın olduğu, can kaybının çok olmadığı ama en çok yıkımın olduğu Hatay’dan sonra ikinci il Malatya. Dolayısıyla bu kadar yıkımın olduğu, şehrin büyük oranda tahrip olduğu, özellikle merkezi yerlerinin tahrip olduğu bir yerde insanların kaygı, korku, yalnızlık hissetmesi beklenen bir şeydir. Yaşadıklarımızın tabi sonucu bu.” ifadelerini kaydetti.

-“Kabul edilebilirin üzerinde bir kuralsızlık var”
Prof. Dr. Korkmaz, “Normalin üzerinde bir kuralsızlık, kabul edilebilirin üzerinde bir kuralsızlık var. Kuralları red etme. Bunu besleyen bir şey var altta; kaygı.  İhtiyacını karşılayamaması insanların gerginliğine sebebiyet verir. Gerginlikte insanları beklenenin dışında, farklı şekilde hareket etmeye sevk eder.” dedi.

Prof. Dr. Korkmaz. “Toplumun yaraları ne kadar çabuk sarılırsa, problemler ne kadar hızlı çözülürse o kadar hızlı normalleşir. Sürünceme de kalırsa, travma yaratıyor. Sosyal ilişkisine, aile hayatını, başarısına, bütün kurumlarla olan ilişkisine yansır.”  İfadesini de kaydetti.

-“Savaş ve kıtlık için öncesinden psikolojik olarak hazırlanıyorsunuz. Ama deprem öyle bir şey değil. Psikolojik olarak hazırlığı yok”
Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, “Depremden sonra enkazların dışında ortada kalan tek bir şey var: insan. Geride insan var. Onu yaşayan, hayatını kaybedenler hariç, onu yaşadıktan sonra yaralı olan, tedaviye muhtaç hale gelen veya fiziki hiçbir şey yoktur, fiziki olarak sağlam, şu veya bu yönüyle ortada kalan bir insan var. Bu insanın yaşamış oldukları insani ilişkilerinde, ölçülerinde, davranışlarında mutlak suretle etkisini gösterecek. Çünkü böyle bir şeyin hazırlığı yok. Bundan kastım şu; savaş hali, olağanüstü şeyler sıralanır, denilir ki, savaş, sel, deprem, kıtlık. Fakat savaş ve kıtlık için öncesinden psikolojik olarak hazırlanıyorsunuz. Ama deprem öyle bir şey değil. Psikolojik olarak hazırlığı yok. Beklenmedik bir anda ortaya çıktı, ondan sonra yıktı, alt üst etti, ortada kendi başına bir insan kaldı.” şeklinde konuştu.

-“Yerel seçimlerde oy vermeyeceğim”
Yerel seçimlerde oy vermeyeceğini de açıklayan İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, “Oy vermeyeceğim, vebale ortak olmak istemiyorum. Sonucunu siyasetçiler okuyacak. Siyasetin yeniden yapılanmaya girdiğine inanıyorum. Gözlemim o yönde. Oy vermeyi düşünmüyorum, kararlıyım, yüzde yüz.” dedi.

-“Malatyalılar kendisine acınmasından, zayıf gözükmekten, yetersiz gözükmekten hoşlanmaz”
Depremin sosyal etkileri konusunda yapılan araştırmanın sonuçları hakkında da bilgi paylaşan Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, “Depremin örneklemesini konteynerlerde yaşayan insanlardan belirledik. Malatya’daki tüm konteyner bölgelerinde yaşayan insanlara anket uygulayarak verilerimizi ona göre hazırladık. Güvenirlik oranı yüksek bir anket. Malatya’da yaşayanlar içinde sosyo-ekonomik açıdan kendinizi nasıl görüyorsunuz? sorusuna orta tabaka yüzde 66.67, alt tabaka yüzde 41.31 ve üst tabaka yüzde 3.87.

Bu tablo Malatya’nın karakteristik bir sonucu, Malatyalılar kendilerini orta tabaka da görür. Kendisine acınmasından hiç hoşlanmaz. Zayıf gözükmekten, yetersiz gözükmekten hiç hoşlanmaz. Bundan dolayı üst diyecek durumu yok, bu nedenle kendini orta tabakadan görür. Türkiye genelinde bu tablo Malatya’da çok belirgin. Yaşadığı sıkıntıyı ifade etmez.” şeklinde konuştu.

-“Biraz modern, biraz geleneklerine bağlı, arabesk içinde olan bir toplum”
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?  sorusuna; Biraz modern biraz geleneklerine bağlı yüzde 47.59, geleneklerine bağlı yüzde 32.41, modern yüzde 9. 37, fikrim yok yüzde 18.63. Biraz modern, biraz geleneklerine bağlı bir toplum arabesk içinde olan bir toplum. Malatya’da bu durumu yadırgamayın. Bu oran Türkiye’de çok yüksek.  

Son yaşanılan depremlere nerede yakalandınız? sorusuna da;  Her iki depreme evdeydim yüzde 68.59, Birinci depremde evde, ikinci depremde dışarıdaydım yüzde 29.98, Malatya’da can kaybının az olmasının sebeplerinden birisi, yüzde 30’unun ikinci depremde dışarıda olması. Depremden hemen sonra kiminle birlikte kaldınız? sorusuna; Aile ve yakınlarımla yüzde 75.25. Bu bizim aile yapımızı geleneksel yapımızı yansıtan bir oran aynı zamanda. Biz başımız sıkıştığı zaman yakın akrabalara, aile efradına koşarız. Bu akrabalar arasında sıkıntıların çıkmasına neden oldu.  Arkadaşlarımın evinde kaldım yüzde 6.86, yurt ve sosyal tesislerde yüzde 12.88 ve diğer yüzde 1.81.” şeklinde bilgi verdi.

“Belirsizlik arttıkça gidenler gelmeyince o zaman Malatya daha da köylüleşir”
İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, şu bilgileri ve ifadeleri de paylaştı:

 “Deprem sonrası yaşamınızı nerede sürdürmektesiniz? Yüzde 86.77 Malatya il sınırları içerisinde, Malatya merkezde yüzde 8.77 ve Malatya il sınırları dışında yüzde 3.58. Depremden sonra Malatya’yı terk eden insan sayısı çok fazla. Malatya’yı depremden sonra terk edenler nitelikli, eğitimli ve gelir seviyesi yüksek olan, şehirli, gidecek, barınacak bir köyü olmayan adamlar. Bunun Malatya’ya çok olumsuz sonuçları olacak. Malatya çok hızlı büyüyen bir şehir. Tam manasıyla şehirleşememiş bir alan. Kent genel nüfusunun yüzde 80’inin şehir merkezinde yaşadığı bir yer. Bu şehirli ailelerin dışarı çıkması demek şehirleşme sürecine rol model olan ailelerin dışarı gitmesi demek. Rol modelleriniz değişirse orada bir belirsizlik var demektir. Belirsizlik arttıkça gidenler gelmeyince o zaman Malatya daha da köylüleşir. Malatya’nın yeniden normalleşmesi üçüncü nesilde olacak.

-“Malatya’dan il dışına giden hali vakti yerinde olan insanların oranı ..”
‘Eğer il dışındaysanız nerede kalıyorsunuz?’ sorusuna ‘Ev tuttum’ diyenlerin oranının yüzde 17 olduğu ve bununda Malatya’dan il dışına giden hali vakti yerinde olan insanların oranını yansıttığını belirten Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, “Depremden hemen sonra en çok neye ihtiyaç duydunuz? sorusuna yüzde 47 ile gıda ve su, yüzde 38 barınma ve yüzde 7.5 ile sağlık cevaplarını ön plan acıktığı görülürken, Depremden sonra size en çok kimlerin desteği oldu? sorusuna ise yüzde 54 ile Aile,  yüzde 17 ile akrabalarım, içinde bulunduğum siyasi parti ve cemaat yüzde 4 gibi.

-“Zan ile insanları tanımlamaya yöneldik”
Deprem sonrasında sosyal ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna ise, insanlara güvenim azaldı yüzde 63.47, yakınlarımız ile aramız bozuldu yüzde 9.67 ve daha da kuvvetlendi yüzde 36.96 şeklinde cevap verildiği aktaran Prof. Dr. Korkmaz, “İnsanlara güven azalmaya başladı. Deprem sonrasında insanlarımız, bir diğerini fırsatçılıkla suçladı. Zan ile insanları tanımlamaya yöneldik.” dedi.

-“Malatya'da kurumlara olan güven yerlerde sürünüyor”
Eviniz ne durumda? sorusuna yüzde 56 ile yıkıldı, yüzde 34’ün ağır hasarlı, yüzde 10’un ise orta hasarlı veya hasarsız şeklinde cevap verildiği aktaran Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, “Malatya’da kurumlara olan güven yerlerde sürünüyor. Vatandaş, kendisine doğru ve sağlıklı bilgi aktarılmadığını, kurumların sorumluluklarını yerine getiremediğini düşünüyor. Vatandaşın yüzde 80’i ikametine girecek durumdan uzak.” sonucunu bildirdi.

-“Malatyalıların yarısından fazlası fırsat bulduğu anda şehrini terk edecek”
İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz,”Vatandaşın yüzde 57’i destek verilirse kırsalda ev yapmak istiyor. Kentten bir kaçış. Vatandaşın yüzde 57’si imkanı olması halinde başka bir şehirde yaşayacağını ifade ediyor, yüzde 5’i ise kararsız. 

Bu şu demektir; Malatyalıların yarısından fazlası fırsat bulduğu anda şehrini terk edecek. Deprem öncesini düşünün; Malatyalılar şehrini çok sever ve şehirleri ile gurur duyan insanlardı. Bu şimdi tersine dönmüş, şehrini terk etme eğilimi çok yükselmiş. Malatya’nın yarısından fazlası ‘İlk fırsatta ben buradan kaçarım’ diyor. 

Bu Malatya’nın sanayicisini, esnafını, yatırımcısını, hepsini ilgilendiren bir oran. Bu şehrin gelişimi açısından çok büyük bir problem. Mahalli yönetimin, il idaresinin vatandaşı yaraların birlikte sarılacağına inandırması lazım. Vatandaşı çözüme ortak etmeli. Bu çok ciddi bir sorun.” İfadelerini kaydetti.

malatyahaber.com- ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

76 yorum yapılmış

  • Cero (1 ay önce)
    Çıkarcı ve fırsaçıların kentinde insanlar neden dursun ki. Kaçan hayatını kurtarır. Depremden önce yeni daire kirası 3-5 binken depremi fırsat bilip zarar görmüş ve ya az hasar almış daire kirasını 3-5 katına çıkardı Malatya'lı ev sahipleri ve oda yetmezmiş gibi evlerindeki hasarı da kiracıya yaptırmak istiyorlar. Bu sülüklerle yaşamaktansa insanlar terk etsin bu bozuk şehri. O kiraları üç beş katına çıkartanların kaldıkları evler de kendi başlarına çöker inşallah.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Muhammed (1 ay önce)
    Hocanın tespitleri yerinde olmuş. şehri terk etmemek için seçenekler arıyoruz, bulamıyoruz. evim orta hasar, zar zor belediyeden ruhsat aldık, işlemlere başladık derken kredi sorunuyla karşılaştık. kredinin ne zaman, ne miktarda verileceği belli değil. kurumlardan bilgi almaya çalışıyoruz, maalesef net bir bilgiye ulaşamıyoruz. şehrin bu hale gelmesine neden olan hiçbir sorumlu çıkmadı ortaya. rant, para, makam mevki onlara, hasarlı evler, yıkık bir şehirde yaşama zorunluluğu, kaygı, belirsizlik bize kaldı maalesef
    %65
    %35
    Yanıtla
  • halil (1 ay önce)
    Hoca araştırma sonucunu açıklamış. saygı göstermek lazım. Yaşım 50 Malatya sevdalısı biri olarak bu şehirin hep geriye gittiğini görmekten inanın üzülüyorum. kaç yıldır kuzey çevre yolu hikayesi. trambüs faciası. bir istasyon kavşağına alt geçit yapılamaması.sosyal faaliyet alanları olmaması.deprem olmuş 13 ay hala kat sayısı belirsizliği. bakırcılar pazarı herşeyimizi çözecek gibi bekliyoruz.gitmek çözümmü .bilemem ama. Malatyayı yönetenlerin ufukları maalesef insanları gitmeye zorluyor.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ss44 (1 ay önce)
    Malatyaistan,Afganistan,Hindistan,Yerel yötecileristan,Siyasistan.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Malatya'nın bu hale gelmesinde sorumluluğu olanlar hala gizleniyor. Bu nedenle adaletin işlemediği Malatya'ya bir daha dönmek istemiyorum.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Oğuz (2 ay önce)
    Fırsatım olsa imkanım olsa bende bu şehirden gitmek istiyorum Dededen bir kernekli olarak 120 yıllık bir kernekli olarak
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Taner Bayhan (2 ay önce)
    Ben yoksam her şey boş demiş hocamız...... Selahattin aday olsaydı oy kullanırdı Millet İttifakı sempatizanı olarak.....
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Hakan (2 ay önce)
    Abdulah Hoca kendince bir çalışma yapmış şehrimizle ilgili bazı tespitlerde bulunmuş.Saygı duymak lazım sonuçta akademik bir çalışma...Ama hocanın yerel seçimlerde "oy kullanmayacağım; vebale ortak olmak istemiyorum" düşüncesine kesinlikle katılmıyorum.Hele hele bunu bir akademisyenden duymak ilginç geldi bana...
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Yanlışlar doğrultusunda Oy vermemek Avrupa’da özellikle de gelişmiş ülkelerde yaygın olarak tercih edilir. Şu dönemde biraz siyasetcilerin, partilerin anlamasi için yapılacak en doğru hamle budur. Kafana yatan doğru yol alacak bir aday yoksa neden oy veresin. Kotunun iyisi bir seçilerek mi Malatya’nın kaderi belirlenmeli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ferit (2 ay önce)
    Ben gideceğim ilk fırsatta o kadar direndim deprem sonu hiç şehir dışına çıkmadım kendimce Malatya ya sahip çıkmaya çalıştım olmuyor ne kadar zorlasamda
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (2 ay önce)
    Sayın hocamızın ekibinin yapmış olduğu anket verilerini makaleleştirdiği çalışma sonuçlarını bizimle paylaşmış, tabiki yüzde elli üstü kesin güvenilir diyemeyiz ama çalışmada imkan ve şahsiyet manzaralarını görüyoruz, kimi o bu sebeple bölgeyi terk eder, kimi içine kapanır olduğu yere çöker, kimi belirsizliği kendine fırsata çevirir ve kimi de doğduğu şehre dört elle sarılıp herşeyi tekrar yoluna koymak için nizam düzen kurmaya çabalar veya kuracağına inandığının ardından hareket eder ve her insan kendince nedenlerden dolayı yaptığını haklı görür tabiricâizse sosyolojik dalgalanma vesselam.
    %13
    %87
    Yanıtla
  • kadir (2 ay önce)
    gidenleri geri getirmek zor gibi çünkü birinci sebep şu deprem uzamanları ya arkadaş susturun deprem uzmanlarını ya yok malatyada büyük deprem bekleniyor yok malatya kırılmadı başka uzman malatya kırıl tamamen boşaldı bir daha yıkıcı beklenmiyor diyor japon uzman yine aynı malatya kırıldı boşaldı büyük deprem yüz yıllar beklenmiyor sadece atrçılar olur diyor birileri var diyor birileri yok diyorkime inanacağımızı şaşırdık bu sebepten dolayı gelmez gibi asıl mese şu an elimizdekileri kaçırmamak o da zor gibi çünkü örnek verirsek malatya çok ama çok pahalı balık fiyatları elazığla malatya arasında 50. TL ye yakın fark var başka olay inşaat malezemeleri bir arkadaş evini yaptıracak malatyada inşaat malzemesini sordu bir buçuk milyon dediler aynı malzemeyi elazığda sekiz yüz bine aldı malatya ile elazığ arasında beşyüzbin fark ya... yine bir arkadaş üç oda bir salon evini boyatmaya karar verdi malatyada malzemeyle işçiliğe 35.000. dediler birde elazığa sordu 17.500 dediler ve elazğda gelip yapıp gittiler.. sanayideki tamir ustalarıda uçmuş bir çok araba sahibi antep veya elazığa gidiyor.. trafik sorunumu dersiniz yanlış park edenlermi dersiniz. ters yönde gelenlermi dersiniz gidenler gitti daha gelmez gibi de asıl eldekilerini kaçırmamak oda çok zor gibi... başka bir olay doktorlar üniversitede ki akademisyenler ve üst rütpeli askeri personel malatyada kaliteli ortaüğretim okullarının kapanması veya yıkılmasından dolayı çocuklarının eğitiminde dolayı tayin isteyip veya emekli olup gitmek isteyen çok kişiler var malatyada. gidenler gittide bari elimizdekilerini kaçırmayalım hiç bir aktivitesi olmayan şehirde insanları tutmak çok ama çok zor spordan tutun hiç bir sanat ve kültürel aktivite yok hafta sonu veya akşamları eve mahküm kalıyosun gidenlere kızmamak lazım bence
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Kaya (2 ay önce)
    Hoca doğru söylüyor olabilir , Malatya halkının yüzde57 si gitmek ister Lakin gidilecek yerler güllük glistanlık değil . Türkiyenin yüzde 70 deprem bölgesi başka yerde de deprem olabilir yine deprem olma riski en az yerlerden biride Malatya , AYRICA hayat pahalılığı yeni bir düzen memleketten uzak kalma karar vermek çok zor
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Akif (2 ay önce)
    Malatya’dan gidenlerin çoğu buralı olmayan memur kimseyi zorla tutmuyoruz giden gitsin Malatya’ya gelmek için torpil lazım şu durumda bile bi öğretmen olarak merkezde yer bulmak neredeyse imkansız,size bişey söyleyeceğim mümkünse sizin gibiler gitsin bu şehirden
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Durum hiçte öyle değil.Ben de dışarıda yaşamak mecburiyetinde olan biri olarak yazıyorum.Yaşadığım yerde herkes deprem maduru Malatyanın yerlisi.Ya tutarsa gibi yorum yapmayın. 180.000 küsür insan dışarda bunlar senin mantığına göre bunların çoğu memur öylemi?Peki neden aylardır Malatyanın bu eksik nüfusu dolmuyor?Şaka gibisiniz..Öğretmenmisiniz yada ,Milli eğitimdemi çalışıyorsunuz? İlginç bu kadar içi boş bir yoruma pek rastlamadım. Tuzunuz kuru gidenlere laf söylemek sizin hiç haddinize değil.Gidenler keyfinden gitmedi.Yorum yapanken bunu bile dikkate almadığınız belli..Belliki tuzun kuru ve fikrini parlak zannediyorsun.Depremzedelere birde sizin gibiler problem olmaya başladı.Bunun da farkında değilsin.Mümkünse yaşamadığınız bilmediğiniz konularda fikir beyan etmeyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bi boş varsa o da sensin ben mecburiyetten gidenlere bişey mi yazmışım iyice oku belki anlarsın.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ne yazdığını bilmiyen ,yazdığını anlamıyan cevap veriyor.Mecburiyetten gidenlere bir şeymi demişim?Diyorsun Bende mecburiyetten gitmiyenler keyfinden mi gitmiş?diyorum anladınmı?Tekrar yazayımmı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 ay önce)
    Hoca iyi güzel de nereye kaçıyorsun "Ağızlarımızın Tadını Bozan Ölüm"Nerede Olsak Bizi Bulacaktır Buyuruyor Rabbimiz
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Gözlemci (2 ay önce)
    Hiç kafanızı yormayın. Depremden önce Malatyada Ahmet, Mehmet halkı sömürüyordu. Şimdi Ömer, Osman sömürüyor. Sadece isimler değişti. Bu arada Malatyada Açıl iş merkezinde üst katların balkonları yıkılmış. Ama altındaki kaldırımda herkes hiç umursamadan alışverişini yapıyor. Hele köşedeki manav önceden kaldırımın yarısına kadar işgal ediyordu. Şimdi de yola doğru kasalarını koymuş, arada 2 insanın ancak ya yana geçebileceği bir yer bırakmayı lütfetmiş.Hadi o esnaf sorumsuz diyelim. Bunları denetlemekle görevli zabıtalar nerede acaba? Yakındaki bir çay ocağında iştahla çaylarını içiyor olmasınlar. Biz akıllanmayız vesselam.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Başı Dik Memur (2 ay önce)
    Kurumlardaki liyakatsiz yöneticiler sadece üstlerine daha şirin görünmek için hayat normale dönmüş gibi davranıyor ve çalışanlarını da buna ikna etmeye çalışıyor. Herkes biliyor malatyada hayat normal değil hem de hiç normal değil. Trafiğe çıkınca anlıyorsunuz normal olmadığını mesela. Bu ise imkanını bulan çalışanın malatyadan ayrılması anlamına geliyor. Giderlerse gitsinler diyebilirsiniz. Giderler ve geriye bu liyakatsiz kurum amirleri ile onların aldığı çalışanlar halka h,zmet yerine halkın işini zora koşmaya başlarlar. Çünkü dertleri hizmet etmek olmaz üstlerine yaranmak ve yükselmektir.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatya (2 ay önce)
    1 yıl olmuş evim yıkılmış bütün eşyalarım yok olmuş ev ne zaman yapılacak belirli bir tarih yok komşu kent Elazığa gidin belirli tüketim malları alın aynı ürünleri malatyadan alın aradaki fiyat farkını görünüz hayat bu ilde gerçekten çok zor sağlık desen sıra alman zor diyelim muayene oldunuz tahlil ve tetkik için aylar sonrasına gün veriliyor anjiyo için ELAZIĞ şehir hastanesine gitmek zorunda kaldım, inanın ne yapacağımızı bilmiyoruz.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Vefalı Vedat (2 ay önce)
    Beyefendinin Anket dediği Araştırma sonucu ulaştığı sonuç; Tıpkı Deniz balığı olan Hamsi, istavrit, çinekop ve palamut için “Ey sevgili Malatya halkı ben ekibim bir araştırma yaptık denedik ve gördük ki niyeyse Karakaya baraj göllünde bu balıklar yaşamıyormuş.” Denmesine benziyor. Bilinenin tekrarı bulgu değil, malumun ilanıdır. Bunun için de çıkıp avaz avaz yaralı halkı iyice çökertmenin gereği hiç yoktur.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Vatandaş 284857 (2 ay önce)Vefalı Vedat isimli kullanıcı yorumuna
    Sanırım arastirma, bilim, anket ve olduğunuzu anlayabilmekten biraz eksiksiniz. Bol kitap size çok iyi gelecektir.
    %26
    %74
    Yanıtla
  • İşte sizin handikapınız budur. Misyonunuz içerisinde bulunduğunuz ama çıkmaya cesaret edemediğiniz çemberinizdir. Sen, çember denildiğinde gül oyalı şarkı çalarken, kitap okumayı.önerdiğin bu kişi, sana çemberin içerisinde dik açılı üçgeni boşuna arama orada bulamazsın diyorsa bil ki; Senden çok daha fazla kitap okurken, basma kalıp düşüncelerin esiri olmadan özgün düşüncesini platon, Aristo, heraklit, İbni Sina, İbni Haldun yada İbni Muhyiddin El Arabi gibi evrensel olarak ortaya koyabiliyor demektir. İnönü Üniversitesi Sosyoloji kadrosu bende derin hayal kırıklığı yaratmaya başladı. Çok Yazık…
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Aristo, Heraklit, İbni Sina, İbni Haldun 'dan bahsederken haklarında hüküm verdiğin İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hocalarının yazdığı eserleri de okusaydın keşke.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Anonim vatandaş (2 ay önce)Vefalı Vedat isimli kullanıcı yorumuna
    Söylediğiniz kitapların deprem bölgelerinde toplumsal meseleleri çözümlemek için kullanılan metadoloji ile ilgisi nedir? Belki anlamadaki sorun oradan kaynaklıdır diyeceğim ama sizin asil mesele konudan bağımsız olarak zaten İnönü sosyoloji kadrosu dediğinizde anlaşıldı, farklı bir kuyruk aciniz var belliki. Tamam o halde…..
    %9
    %91
    Yanıtla
  • Yaşar Karaaslan (2 ay önce)
    Kaleminize ve beyinsel emeğinize teşekkürler Hocam; Araştırma makalenizi bir solukta okudum. Döndüm döndüm bir daha okudum. Ve yek kelime ile kaleminize, fiziksel ve beyinsel emeğinize (bu makale özelinde) çok teşekkürler. Şehrimizi yöneten seçilmiş yöneticiler (Siyasiler) bu makaleden dersler çıkarırlar mı? O da ayrı bir konu
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (2 ay önce)
    kıymetli hocamıza ilaveten deprem sonrası fırsatçılık ta zalimce yarışan esnaflar da malatyadan uzaklaşma sebebidir bence.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Ensar (2 ay önce)
    Bunun sorumluları ilin yönetici konumundaki beyler(belediye başkanı ve emrindeki çalısanlar) ve Malatya nın esnafı dır . Depremden sonra başka bir ilde bulunduğum da kendi ilimizde kapı komşusu olduklarımız halka karşı davranışları hiç yenilir yutulur cinsten olmadığını gördüm.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • ALİ (2 ay önce)
    Büyük bir deprem yaşamış ve yaşanması muhtemel depremlerin konuşulduğu bir şehirden gitmek istemek gayet doğal.Bunun için anket yapmaya gerek yok.Deprem korkusunun yanı sıra şehir çarşı merkezinin yıkılmış olması ve bu yerlerin yapım süresince inşaat ortamında insanların yaşamak istememesi de gayet doğal.Ama şu da bir gerçek ki şehir imar edildikten sonra Malatyalı memleketine dönecektir.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Yorumlarca (2 ay önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Eee tamam işte bunun sebebi bu diye oturduğumuz yerden altı dolmayan ilimden uzak fikirler hiçbir yere vardiramaz. Hani sosyolojik değerlendirmeler ile eksiklikleri, toplumun değerlerini belirlemek, talepleri anlamak için bilimsel yöntem öncelik anket çalışması ve bunu yorumlamak diyor ya. Bunlar yapılmadan toplumsal meseleler peki nasıl çözümlenmeli?
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Malatya’da büyük deprem olasılığı Allah’ın izniyle bitti
    %0
    %100
    Yanıtla
  • uğur (2 ay önce)
    ordu evi ve kışlasını acıbadem hastanesi yapılmasını istiyoruz ve böylelik kentin ve çarşının degişecegini düşünüyorum
    %32
    %68
    Yanıtla
  • İmalatı Harbiye (2 ay önce)
    Sayın hocamızın söylediği her kelime çok kıymetli. Ancak özellikle "siyasetin yeniden yapılandırılmaya girdiğine inanıyorum" sözü üzerinde düşünülmesi gereken bir husus. Bu hususun Malatya'ya depremden sonra atanmış üst düzey bürokratlar ve yerel yönetimlerde göreve gelmesi muhtemel adayların seçimi ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin doğusundaki güvenlik sorununun Diyarbakır'dan daha batıya kaydırılması isteği sadece bir takım siyasilerin amacı olmaktan çıkmış bazı karar vericilerinde gündeminde yer eder hale gelmiştir. Malatya'daki nüfus göçü ileriki dönemde yeni bir çözüm süreci ile birleştirilirse Malatya'nın 1960'ların Diyarbakır'ı olması kaçınılmaz olur. Başta devleti yöneten karar vericiler olmak üzere özellikle güvenlik bürokrasisinin göç konusunu ciddi olarak ele almaları gerekmektedir. Demografik yapının bozulduğu bir şehirde göç güvenliği bir milli güvenlik sorunudur.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • abdullah (2 ay önce)
    yeni gelecek olan belediyelere gerçek anlamda çok iş var ilimizin nerdeyse alt yapısı trafiği evlerin durumu ortada eğer gerçekten sadece malatya için iş yapılırsa kimse cebini doldurmak için eşe dosta iş vermezse malatya gerçekten malatya olur yoksa bu şekilde malatyanın durumu gerçekten içler acısı halinde...Tek bir amaç lazım o da MALATYA ....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 ay önce)
    Sayın hocam doğru söylüyorsunuz, Malatyamız ' ı terkedenler kolay kolay geri dönüş yapar mı bilmiyorum, bir kısmı gelse bile çoğunun tekrar döneceğini düşünmüyorum, orada belli bir düzen kuran, sağlayan biraz zor gelir diye düşünüyorum, burada bağı bahcası olanlar illaki dönmek isteyecektir, özellikle sermaye sahiplerinin bir şekilde dönmelerini sağlayacak projeler sağlamak gerekiyor.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Haci (2 ay önce)
    Aylardır söyleyip yazdığımız,bazılarının felaket tellallığı yapıyorsunuz dediği bu acı gerçeğin akademik olarakda izah edilmesi çok üzücü.Troll tayfaları sizler AKP,CHP demeye devam edin..
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Erkan (2 ay önce)
    Sayın profesör kaç kişiye sormuşta böyle söylüyor.Deprem oldu diye Malatya'yı terketmeyiz.Benimde evim yıkıldı ama Malatya'yı terketmeyi hiç düşünmedim.Hatta gidenler bile dönmeye başladı.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Gidenler yerleştiler.Yeni iş kurdular.Dönmek istiyenler zaten çoktan döndüler.Bu saatden sonra kim ne için dönecek?Belirsizlik had safhada.Dışardakiler böyle düşünüyor.Bende dışardayım (Etrafımdakilerde bende böyle düşünüyorum)Böyle olmasaydı 189.000 kişi dısarıda hala neyi niye beklesin?Bu belirsizkik geçen zaman içinde bitmedi hala artarak devam ediyor.Gidenler bir işe girdi yada parası olanlar iş kurdu.Bunlar geri dönmez. .Geri dönüşleri engelleyen önemli etkenlerden biri insanların hayal kırıklığına uğratılmasıdır.Güya Bir sene de evler inşa edilip bitirilecekti.Gerçi ben o zamanda inanmamıştım. Şimdi ise 2 senede bitirilecek deniyor.Kim bu şartlarda niye,neden geri döner?Malatyalının Nakiti ,harcaması mualesef şehir dışına taşınmış durumda .Malatyanın hali vakti yerinde olanları dönmemek üzere şehri terk ettiler.Malatya da piyasanın bu kadar çok kötü olmasının bir nedenide verilen göçler..Bakın bir neden kaç konuyu sürüklüyor..
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Sizsiz olmaz!!! (2 ay önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen size sormadıysa bu hiç bir bilimsel gerçekçiliğe ulaşmamıştır zaten. Anketler de hep 8 kişi ile yapilir ya. Bilimin elbetteki uygun metadolojisi vardır ona göre yapılıyor. Bilimsel arama motorundan çalışmanın makalesini ve okursanız kişi sayısını görürsünüz.
    %21
    %79
    Yanıtla
  • Sizde belliki depremi öngörüp,halkı yıllarca önce uyaran ve şehrine kadar bilen bilim insanlarıyla alay edip onları değersizleştirmeye çalışırken çuvallayanlardan birisin.Hocanın metodoloji ile şehri terk edenlerin sayısına bakıldığında ortaya çıkan yorum örtüşmüşmü %100 örtüşmüş!Senin metodolojin nedir?Aksini ısbat et ondan sonra yorum yap.Bende bunları devletin resmi kayıtlarında ve etrafımdakilere bakarak teyit edebiliyorum.Bunun neyini anlamadın.Hoca da bunu o beğenmediğin metodolojosi ile teyit ediyor.Sözü edilen 180.000 küsür insan dönmemiş!Bunu devletin resmi kayıtlarından sende istersen öğrenebilirsin.Yıkık dökük bir şehre Şimdiye kadar kaç bin kaç kişi geri dönmüş,yada dönmeye devam ediyorda hocanın medotolojini eleştiriyorsun?Bir kere de doğru, dürüst ,verilerle uyuşan somut bir neden ortaya çıkarında biz de buna inanalım.Belki bilmiyorsun ben hatırlatayım.Çok çeşitli Değerlendirme analizi var ama hepsinin mantığı aynıdır.Sizinki hariç.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sam Altman (2 ay önce)
    Doğru teşhis. Siyasetçilerin kulağına küpe olsun. Malatya Büyükşehir olmadan önce daha iyiydi bu arada. Normalden daha fazla çalışmak lazım ancak durum tam tersi siyasetçiler için.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Recai (2 ay önce)
    Hocam, Peki nereye gidecekler? Söylesen de bilsek. Aklından geçen şehir, Sivas mı acaba?
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Osman (2 ay önce)
    Malatyamız deprem sonrasında adı ne olursa olsun bir büyük darbe daha almıştır.Hatayı,K.maraşın sahipleri Ankara da nasıl çalışıyorlar ,takip edenler biliyorlar..Peki bizde ne oluyor dersiniz?herkes birbirine laf yetiştirmeye,ortak akıl oluşturulmadığı birbirlerine akıl vermeye,yani boş işlere dahil olmak için birbirleri ile yarışa girmiş görünüyor...Bakın Malatya milletvekilimiz Sayın Fendoğlu da sanki bunu teyid ediyor.Aradan bir yıl geçmiş Malatyalı depremzedeler,Malatyalılar hiçbir konuda net bir bilgiye hâlâ sahip olmadıkları gibi ,ortaya atılan projeler de bile bir mutabakat sağlayamıyorlar. Yapılanlar, yapılacaklar arasında bir tutarsızlık mı var?Bu sorun hâlâ neden,niye,niçin bu memlekette devam ediyor?Bu belirsizlik devam ediyor ve etrafımdaki bildiğim tanıdığım insanlar fırsatını bulunca Malatyayı terk ediyorlar.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    Hocam sizden bizleri karamsarlığa teşvik etmenizi değil de Şehrimizi terk etmememiz gerektiğini, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu bunun için depreme dayanıklı binalar yapılması gerektiğini sağlık vermenizi isterdim ama size göre ilk başta İstanbul da yaşayanlar olmak üzere tüm Marmara ve iç Anadolu bölgesi yaşadığı illerinde göç etmesi gerek daha ilerisini söyleyim Japonlar da ülkelerini terk etmesi mı gerek
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Anlaşılan sen okudunğunu anlamamışsın adam sosyolog olarak değerlendiriyor.sen depreme ve fiziğe bakıyorsun
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Adam olanı söylüyor istek ve temenni de bulunulamaz bilim de ..bilimsel bir çalışma yapmış sonucunu aktarmış bu kadar net ..kaldı ki burada yok kime sordun yok ben gitmem diyenler var sosyal bilimlerde veriler kimya laboratuvarı değil anket ve gözlemler sonucunda değerlendirilir.. emeğinize sağlık hocam
    %28
    %72
    Yanıtla
  • serdar karatepe (2 ay önce)
    Malatya ya daha da gerçek malatyalılar dönmez. Bir şehir düşünün yerle bir oldu ama biz harici ya da gelip gören harici kimsenin haberi yok. Bunun sebebi seçtiğiniz siyasetçiler. Üstüne böylesi acı bir tabloya rağmen kusura bakmayın bazı aklı evveller davul zurna ile halay çektiler. Malatya tekrar ayağa kalkar ama içinde daha malatyalı olmadan olacak bu üzgünüm. Yıllarca en büyük destek veren il olacaksın ama yatırımlardan neredeyse doğru dürüst faydalanmayacaksın ve bunu bir kez bile sorgulamayacaksın bunun üstüne ne bekliyorsun hizmet falan mı?
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Reel (2 ay önce)
    Yüzde 57 çok ciddi bir oran,bu demek oluyor ki insanlar sehri yonetenlerden ümidini kesmiş,doğup büyüdüğü yerden kopmayi göze almış,karamsarlik,ümitsizlik zirve yapmış.Sahsi fikrim bu kafayla da düzeleceğine inanmıyorum,görünen köy kılavuz istemez ve bu siyasi yapıyla sadece vaatlar ile avutulur, ne olacak diye kara kara düşünmeye devam ederiz.Ayni tas aynı hamam devam eder gider
    %90
    %10
    Yanıtla
  • ahmet (2 ay önce)
    Aynen, her şey çok pahalı, hayat maliyeti neredeyse istanbul ile aynı, eskiden havası hoş, suyu hoş, ucuz ve rahat, yemyeşil bir şehirdi malatyam, önce betonlara sonrada molozlara boğuldu... Ne güzel tek katlı iki katlı evlerden oluşan şirin mahallelerimiz vardı, sonradan kooperatifler çıktı 4-5 kat oldu sonrasında ise kar, rant ve hırs uğruna sanki ev yapacak alan yokmuş gibi 10-15 katlı ucube binalar dikildi karşımıza, güneşi, havayı, yeşili, suyu yaşama dair ne varsa her şeyi mahvettik betonlarla. Şimdi de yaşanan günahların başroldeki aktörü olan belediyelere aday olanlar herşeyi düzelteceğiz diyorlar.. Neyi düzelteceksiniz çocuklarımız için mahvettiğimiz yemyeşil ovaları mı, insanları tıkmak için tasarladığınız insanın birbiirinden bi haber olduğu onlarca katlık hapishanelerii mi, bozduğunuz ahlakı mı, yok ettiğiniz karakteri mi hangisini düzelteceksiniz... Zor düzeltirler bende oy vermek istemiyorum bu çirkinliklerin hiçbirine ortak olmak istemiyorum. Rabbim kar hırsı, zenginlik hırsı dünya malı hırsı için çocuklarımızın geleceğine sebep olan kim varsa hepsinin burnundan fitil fitil getirsin inşallah.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hüseyin (2 ay önce)
    Malatya insanı zekidir ama bu kadar aldatılmaya müsade etmemeliydi. Siyasetçi taraftar toplar işi bitince de def olur gider. Yine yanında komşun, arkadaşın, akraban, köylün kalır. Kıymetini bil bunların 3 tane zübük siyasetçiye değişme...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Argalı (2 ay önce)
    Malatyanın siyasi yöneticileri ve yönetime adaylar hizmet değil, rant ve talan peşinde olduğu sürece bu şehre daha çoook yazık olacak.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatya sevdası (2 ay önce)
    Bu şehir son 10 yıldır nitelikli göç veriyor zaten. Depremden önce şehirden vazgeçmişti belirli bir kesim. Şehrin atmosferi depremden önce nasıl bu hale geldi onu araştırmak lazım...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tunc (2 ay önce)
    Hocam Tebrikler, Ruh halimizi birebir özetlemişsiniz,. Tespitleriniz doğru, bizde aynı düşünüyoruz. Siyasetin güncellenmesi gerekiyor, ama halen eski hamam eski tas, klişe siyasi söylemlere devam. Artık iş bilen, fen kökenli , aktif, güncel siyasetçilere ihtiyaç var, daha önemlisi sorgulayan, etkili, tepkili, bilinçli vatandaşta lazım. Oy verirken bilinçli davranması lazım. Deprem olalı 1 yılı geçti, halen vaatler havada uçuyor, kazanırsam şöyle yapacağım, yap kardeşim, hükümet de belediye de senin partinde , elini tutan mı var, seçim olsada olmasa da yap görelim iyi niyetinizi, seçim malzemesi yapmasınlar
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (2 ay önce)
    Çarşambanın gelişi perşembeden bellidir derler hani.. Bizimkide böyle bir durumdur. 17 Ağustos 1999 gölcük depremini Malatya mız için de milat kabul etsek bunca gelişen yapı malzeme ve inşaat imar hazırlık teknolojilerine bağlı olarak yerelde belediyelerimiz nasıl bir yol haritası çizmiş ki böylesi maddi ve manevi bir yıkımın altında kaldık. Bir de hiç hicap duymadan ÇARESİZİN KİBRİ misali beyanlarda bulunuyorlar. Vatandaş daha ne yapsın ? Ardı Arkası boş çelişkili vaatler silsilesi ile umut aşılanmıyor. 35 yıldır özsan sanayi kuruluşundan bu güne zamanın beklentilerine uygun ne tür bir endüstri bölgeleri tahsis ettinizki? hangi yapı ulaşım lojistik ve personel altyapısının çözümüne dair çözüm ürettinizde dertlerine düçar oldunuz? bu günler daha iyi günler. Kalifiye usta yetiştiremediğimiz gibi eldekileri de deprem sonrası başka illere kaptırdık. Şu anda sanayiyi ayakta tutan ve yaş ortalaması 50 yi bulan ustalarda ki çoğu yardımcı elemansız (kalfa -çırak ) işi götürme gayretinde çırpınıp duruyor ki halleri perişan. On yıl sonrası kaportacı keresteci bile bulamayacaksınız. Terk-i Diyar etmeyi düşünmesinlerde ne yapsınlar. Ben daha bu yaşıma kadar milletvekilliği bittikten sonra tekrar siyasi hesap kurmadan Malatya da ikamet eden vekil görmedim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ertuğrul (2 ay önce)
    Biraz siyasi konuşsada doğruluk payı var. Deprem sonrası il dışına taşındım tekrar malatya ya dönmek istiyorum deprem öncesi 3-4 bin olan evlere 13-15 istiyorlar. Rabbim inşallah o evlerin kira barasını onlara ilaç parası olur hayrını görmezler. Malatya da 20 tl olan ürün başka yerde 8 tl. Rabbim dağına göre kar veriyor. Biz kendimizi düzeltmedikçe başkasından bir şey beklemeyeceksin. Oy kullanıp vebale girmek istemiyor muş incelesen yemediği halt yoktur maksat ortalığı bulandırmak. Biz MALATYA lılar özümüze döner vicdanlı olursak şehrimiz ayağa kalkar. Ağır hasarlı binalara makyaj yapıp kiraya veya satarak dünyalık kazanırsın ama ahiretin.... Vs.. Vs kendine gel MALATYA lı
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Deprem öcesi kiralar 3-4 bin di şimdi 13-15 istiyorlar deyip bedduva ediyorsunuz.KİRALAR 3-4 bin iken,1 Kg. et100 tl.şimdi 500 tl.,1 kğ peynir ,zeytin 30 tl.şimdi 300 tl., Mazot,Benzin 10 Tl. günlük değişiyor şimdi 50 tl.dayandı.O Bahsettiğin kiralık evin değeri.1 milyondu, şimdi 5 milyon tl.Bu örnekleri istediğiniz kadar artırabiliriz.Hesplayın bakalım kiralar mı çok artmış,yoksa günlük ihtiyaç duyacağınız diğer ürünler mi çok artış.İnsanlar tutturmuş Kiralar bu kadar oldu.ya diğer ürünler ne kadar oldu? Bunu kimse göz önüne almıyor.Kiracı Ev de taşındı diyelim hiç bir kiracı evi aldığı gibi bırakmıyor,Ev sahibi aldığı kirayıda harcıyorki evi eski haline dönüştürebilsin.Efendim mahkemeye ver,oldu 3-5 sene sonra mahkeme sonuçlanır oda seni haklı görürmü görmezmi hakimin yorumuna kalmış.Sonra sadece deprem yaşayan Malatya da değil Ülkenin her yerinde il merkezlerinde,Büyük ilçelerinde 15 bin Tl.den aşağı kira yok zaten.Bu nun tek çözümü Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Belediyeler ve Hükümetin sosyal konutlar yapmasında geçer.Yoksa bu enflasyon şartlarında,Mutahitler konut üretmiyorlar,çünkü 5-6 milyona evi kime satacak.Bu gidişle kiralık evde bulunamayacak, haliyle kiralar artarak devam edecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatya (2 ay önce)
    yerel yönetime güven sıfır kurumlara aynı şekilde..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • huseyın karaaslan (2 ay önce)
    Sayın hocamızın çalışmasından dolayı çok memnun oldum. Keşke siyasilerde buna itibar etse. Hocam az bile söylüyor. kurumların içerisi liyakatsiz insanlar topluluğu, sorularına yanıt alamıyorsun. Kimse birşey blmiyor, ayrıca 1 senede biz herşeyi halledecez diyen yetkililer nerede, malatya 100 yıl geriye gitti, yaşanılabilir bir şehir değil artık. Suriyelilerin hırsızlıkları, pislikleri de çabası... Uyuyun ey ahali... 31 mart seçimleri geliyor... umarım doğru olanı yaparsınız.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Kernek (2 ay önce)
    Malatya da beşikten mezara kadar yaşayan bir nesil çok az , bakın etrafınıza hep gurbetçi olmuş Malatya lılar ne yazık ki...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • oktay (2 ay önce)
    hocam bedeli ağır olabilir yiğitce konuşmuşssun ama oy kullanmayacam falan helal olsun
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Alp (2 ay önce)
    Hocam doğru söylüyor fırsatını bulan Malatyayı terkedecek. İl yöneticilerle bu şehir zor ayaga kalkar şehir planı zengin insanların arsa ve iş yerlerine göre imar ediyorlar...
    %74
    %26
    Yanıtla
  • misafir (2 ay önce)
    Malatya her anlamda uçmuş durumda kiralar yiyecek, giyecek, içecek uçmuş durumda insanlar uygun ucuz olsun diye Elazığ'a alışverişe gidiyor. Ulaşım zaten hiç yok trambüsler tıklım tıklım otobüsler merkezden kalkmıyor merkeze girmiyor. sonrada Malatya da araba sayısı arttı insan sayısı azaldı diyorlar. emin olun ki Malatya da kalacak insanlar kimler diye sorarsanız bağı bahçesi olan esnaf dükkan sahibi olan kişilerdir. Memur kesimi çoktan gitti ve gitmeye de devam ediyor. Allah sonumuzu hayretsin...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ismail (2 ay önce)
    hocamızı tebrik ediyorum doğruları söyleyen birileri çıktı malatyanın kendine gelmesi 10 yılı bulur acı ama gerçek
    %79
    %21
    Yanıtla
  • İlhan (2 ay önce)
    Malatya depremden önce de özelliğini kaybetmişti.Bu da tuzu biberi oldu. Yazık oldu şehrimize.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Bir dost (2 ay önce)
    Emeğinize sağlık Hocam. Belediyeler diğer kamu kurumları çözüm bulmaktan çok insanları başından savıyor. Çok ciddi problemleri merkeze aktarmıyor, kendilerini aşan durumları çözemediğinde yardım almıyor, herşey yolunda gibi gösteriyorlar.vekiller, başkanlar hepsi bir şekilde ailelerini güvene aldılar sadece gösteriş için dolaşıp duruyorlar. Yanlarına birşey için yaklaşsan on kişi fotoğrafını çekip basına gönderiyor halkın sorunlarını dinliyor gösteriyorlar ama çözüm yok. Kaçak villalarını yapıp idare edilen bu kesim oldukça bu şehir zor toparlanır ümidim yok
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Kanka44 (2 ay önce)
    Depremin ilk 3 gününde çok büyük boşluk sahipsizlik yaşadık gideceğimiz kalacagimiz bir yer mekan bulamadık 5 kişilik bir aile olarak arabada kalmak zorunda kaldık il dışına çıkmak dan başka çare kalmadı maalesef. Yerel yönetim yoktu organizasyon yoktu benimde güvenim yok Malatya nin yönetim kadrosuna, ulasım sorun egitiim sorun hava su sorun bir kaç yıl böyle gider siz ne kadar ağırdan alırsanız biz o kadarr Malatya ya gelmeyi ağırdan alırız
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Sercan (2 ay önce)
    Biz adiyamanlilar şehre sahip çıkarız
    %30
    %70
    Yanıtla
  • zaten sizin gibiler yüzünden malatya nın ismi bile malatyaman olacak bu gidişle
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reşat (2 ay önce)
    Mükemmel tesbitler. Özellikle orta hasarlı binalardaki belirsizlik yıkımla sonuçlanırsa büyük göç başlar.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • ali (2 ay önce)
    Bunda fay üçgeni bölgesinde , yüksek kat imarı yapan yöneticiler 1.derece sorumludur...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adem (2 ay önce)
    Hocam varolun.şimdi ülke içi siyasette ;fetöyle en büyük işi tutup sonra kandırılmışız diyenle, dış ilişkiler de cani abd devletiyle iş tutup dehşet hatalı kararlar vererek bombalanan Suriye emevi camiinde namaz kılarım diyenle,verin yetkiyi görün ekonomiyi diyenle,kafasına göre kah bir ekonomist,deprem zamanı kah bir mühendis edasıyla ahkam kesenle ,oysaki gerçekte liyakatsizlerin yönettiği ülke konumuna düşen halk olarak güveni kalan varsa saygı duyarım.ne diyordu peygamberimiz, liyakatsizlerin yönettiği topluma bela sağanak yağmur gibi yağar.bu gün depremin etkisinden ziyade sözde ekonomistim diyenin maffettiği ekonominin zorlukların da ne yer depremini, bilgisizlerin sebep olduğu mali rezillikler altında varolmaya çalışıyoruz.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Zafer Demir (2 ay önce)
    Din sömürgecisi A-K-P yüzünden oldu. Torpillilerde kaçar inşallah. Şu güzelim Malatyayı şu partiden kurtarsak her taraf güllük gülüstanlık olacak. Beğenmedikler Ekrem Beylikdüzünü sanki Avrupada bir kent yapmış. Bizimkilerde ilkbaharımızı sonbahar yaptılar. Milli yerli palavralarıyla, gazzeyi filistini katarak, beka yalanlarıyla Malatyalı kardeşimin duygularıyla oynadılar.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Malatya yi hızlı bir şekilde yeni imar planiyla yeni ve modern bir şehir ( kayseri gibi) yapmaz iseniz kimse bir daha dönmez..
    %89
    %11
    Yanıtla
  • kayseri örneği bence yanlış, yüksek katların olmadığı bolu, erzincan vs. gibi olabilir..
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kim yapacak. Mevcut iktidarın belediye başkanlarımı yoksa yeni seçilen yine mevcut belediye başkanları mı? Malatya bir daha eskisi gibi olmayacak. Hiç bir zamanda yıkılan yerlerin yerine yenisi yapılmayacak. Özellikle çarşı kısmı için en korkutucu kısmı her büyük depremden sonra arazi mafyaları çöker ve insanlar yerlerini satmak zorunda kalacaklar. Maalesef bizim çarşıda bu şekilde olacaktır
    %100
    %0
    Yanıtla