SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte Malatya Vizyonu!. Konut Olacak Yere Sanayi Sitesi Yaptılar..

İşte Malatya Vizyonu!. Konut Olacak Yere Sanayi Sitesi Yaptılar..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 depremlerinden önce Yeni Küçük Sanayi Sitesi olarak planlanan, ancak büyük çapta yıkıma yol açan depremlerin ardından kente yakın konumu nedeniyle ilk etapta konut yapımı için yeniden planlanması gerekirken, Malatya'nın bir kısmı bugün artık görevde olmayan yerel yöneticileri, iktidar milletvekillerinin basiretsizlikleri, halkın ihtiyaçları yerine bazı lobilerin isteğini yerine getirme tercihleri yüzünden sanayi tercihi doğrultusunda inşaatı sürdürülen eski Şoför Okulu arazisindeki bu işyerlerinin yapımında sona gelindi.

ONBİNLERCE VATANDAŞ İKİZCE'YE, SANAYİ SİTESİ ŞOFÖR OKULU'NA..
Silahlı Kuvvetlerin şoför ihtiyacını karşılayan ve Altay Kışlası da denilen Şoför Er Eğitim Alayı'nın, lağvedilmesinden ve binaları ile arazisinin daha küçük çaplı askeri birlikler tarafından kullanılmaya başlanmasından bir süre sonra, arazinin 1 milyon 097 bin 929 metrekarelik bölümü sanayi sitesi yapımı için tahsis edilmişti.

Bu alanla ilgili herhangi bir çalışma başlatılmadan, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremler, Malatya'da büyük yıkıma yol açtı. Onbinlerce konut ve binlerce işyeri depremden hasar görürken, yüzbinlerce insan evsiz kaldı.

Depremden aylar sonra, TOKİ tarafından deprem konutları inşası gündeme geldiğinde, zemini sağlam olan eski Şoför Okulu arazisinin konut için değerlendirilmesi bekleniyorken, Selahattin Gürkan başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi başta, yerel yöneticiler ile siyasilerden bu yönde herhangi bir çaba gelmediği gibi, konutlar için il merkezine 15 kilometre mesafedeki İkizce Mahallesi (köyü) sınırlarında bulunan alt yapısız dağlık alan seçildi.

malatyahaber.com, bu tercihin yanlış olduğu, konutların Şoför Okulu arazisine, sanayi sitesinin ise deprem öncesi planlandığı gibi buraya değil İkizce'ye ya da o bölgeye yaptırılmasına ilişkin haberlerinin yanı sıra, birçok mimar ve mühendisin de aynı yöndeki değerlendirmelerine karşın, konutların İkizce bölgesine yapılması için yoğun bir çaba gösterildi.

Yanlıştan dönülmesi yolundaki tüm uyarılara, tepkilere karşın Şoför Okulu arazisine yapılacak ve toplam kapasitesi 2 bin 400 işyeri olan Yeni Küçük Sanayi Sitesi'nin 714 işyerini kapsayan 1. etap ihalesi, depremden aylar sonra Ankara'da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda gerçekleştirilerek, bir süre sonra inşa çalışmalarına başlandı.

FOTOĞRAF: Vali Yavuz, yeni sanayi sitesi inşaat alanı dolaşırken

İkizce'ye inşa edilen ve peyderpey hak sahiplerine teslim edilmeye başlanan konutların kentten uzak konumu, alt yapı ve ulaşım sorunları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanırken, dönemin yerel yöneticilerinin bazı esnaf ve dernek lobilerine, onların yöneticilerine boyun eğmeleri, vatandaş taleplerini dikkate almamaları nedeniyle, Malatya'nın yeniden kurulmasına ve nüfusun muhafaza edilmesine, kentin eski canlılığına yeniden kavuşmasına engel olacak bir kentleşme tercihi buna sebep olanların vizyonsuzluğunu bir kez daha ortaya koydu.

"3-4 AY SONRA BİTECEK"
Bu arada, geçtiğimiz günlerde sanayi sitesi inşaat sahasında incelemelerde bulunan Vali Seddar Yavuz, projenin yüzde 84'ünün tamamlandığını, ikinci etapta 800 işyerinin daha yapılacağını, ikinci etap kapsamında 192 işyeri için Ekim ayı içerisinde ihalenin gerçekleştirileceğini söyledi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er de, yapılan işyerlerinin 120'şer metrekare büyüklüğünde olduğunu belirterek, Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki mevcut sanayi sitesinde 2 bin 600 işyerinin bulunduğunu, depremde bunun 936'sının ağır hasar gördüğünü belirttikten sonra, "Malatya bir tarım şehri olduğu kadar bir sanayi şehri. Çavuşoğlu'ndaki sanayi sitemiz hasar gördü, burada bir hayli hasarlı binalarımız var. Geçen yıl ihale edilen 714 dükkanın yapımı 3-4 ay sonra bitecek vaziyette. İkinci etap ihalesiyle ilgili çalışmalar da bitti. Bununla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüştük. Buraya yönelik 820 çeşitli ebatlarda yine dükkanlar yapılacak. Akabinde yine üçüncü etap planımız var. Onu da görüşüyoruz.Şu anda iş yerleri için esnaftan ön talepler alınıyor. Öncelikle ağır hasarlı yerler taşınacak. Onların bir an önce yıkılması lazım. Ondan sonra peyderpey ihale yaptıkça taşıyacağız." dedi.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: İkizce'ye yapılan deprem konutları

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız