SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

İşte Malatya'nın Asayişi!. Günde 61 Olay..

İşte Malatya'nın Asayişi!. Günde 61 Olay..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Seddar Yavuz'un, Kasım ayında Malatya'da meydana gelen asayiş ve güvenliğe ilişkin olaylarla ilgili bilgi verdiği basın açıklamasında, polis ve jandarma bölgesinde 1 ayda meydana geldiğini belirttiği asayiş olayları günlük ortalamasının yaklaşık 61 olması, ildeki asayişin açıklamalarda belirtildiği gibi hiç de 'normal düzeyde' olmadığını ortaya koyuyor.

Malatya'da polis ve jandarma bölgesinde meydana gelen günlük asayiş olayı sayısı ortalama 10-15 dolayında ve bu olaylar, günlük olarak her iki güvenlik kuruluşunca basına iletilen 'vukuat raporları'yla kamuoyuna duyurulurken, 2010'lu yılların ilk yarısında, Malatya Valiliği'ne Vasip Şahin'in atanmasıyla, bu bilgilendirme sona erdirildi. Malatya'da günlük olarak meydana gelen olaylara ilişkin basın bültenlerine son verilirken, günlük olayların kamuoyuna yansıtılmasının önüne geçildi. Ancak, bu durum, il çapında meydana gelen olayların, abartılı olarak, gerçek dışı bilgilerle kulaktan kulağa yayılmasıyla enformasyon açısından daha da sorunlu bir durum yarattı. Ancak, günlük asayiş olaylarını kamuoyuna duyurulmak üzere basına verilmemesi uygulaması, sonraki dönemlerdeki il yöneticilerinin de tercihi oldu. Bu nedenle, birçok kez, meydana gelen olaylarla ilgili bilgilerin gerçeklerden farklı olarak kamuoyuna yansıması da, ilgilileri bir anlamda 'sansür' olarak nitelendirilen 'bilgilendirmeme' uygulamasından vazgeçirmedi.

Vali Seddar Yavuz'un göreve başlamasıyla, aylık olarak düzenlenen toplantılarda, polis ve jandarma bölgesinde meydana gelen olaylarla ilgili 'genel' rakamlar ortaya çıktı. Vali Yavuz'un, geçtiğimiz hafta içerisinde İl Emniyet Müdürü Arif Çankal ile İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer'in de katılımıyla yaptığı açıklamada verdiği bilgiler, 'asayiş' durumu çok tartışılan Malatya'nın asayiş olayları ile ilgili rakamlarının ciddi bir asayiş sorununun olduğuna işaret etti. Vali Yavuz, il genelinde terör, göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu mücadelesi, kaçakçılık, trafik olayları haricinde sadece asayişle ilgili il genelinde 1823 olayın meydana geldiğini bildirdi. Valinin verdiği rakama göre, Malatya il genelinde günde ortalama 61 asayiş olayının meydana geldiği ortaya çıkarken, özellikle deprem sonrası aşırı artan hırsızlık olayları başta olmak üzere birçok asayiş olayının bu rakamlara dahil edilmediği değerlendiriliyor. 

2023 yılındaki olay sayılarına değinilmeyen Valinin açıklamasında, Kasım ayında olay sayısının 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 9, hırsızlık olaylarında yüzde 59, dolandırıcılık olaylarında ise yüzde 10 azalma olduğu belirtildi. Depremin ardından, sakinlerinin boşalttığı az, orta ve ağır hasarlı konutlarda, işyerlerinde meydana gelen hırsızlık olaylarının, artık 'soyulmadık yer kalmaması' nedeniyle düştüğü değerlendirilirken, özellikle son dönemde ağır hasarlı bina yıkımlarındaki demir hırsızlığı, yağması, yine hasarlı binalarda kapıları kırılarak, duvarları delinerek 4'üncü, 5'inci kez soyulan konutlar işyerlerinin bu rakamlara dahil olup olmadığı bilinmiyor.

Malatya'nın il yöneticilerini, tüm dikkatlerini ve 'iş yapma' yoğunluklarını, deprem sonrası yapılaşmaya, rezerv alan uygulaması kapsamında vatandaşın mülklerini kendilerine herhangi bir garanti verilmeden re'sen boşaltılması vs. gibi işlemlere verirken, asayiş başta olmak üzere diğer il sorunlarını öncelemediklerini, buna ilişkin herhangi bir çözüm ve önlem geliştirme çabası içerisinde olmadıklarını ortaya koyuyor.

malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Atilla (1 ay önce)
    nereye gitti 90 ların malatyası
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Can (1 ay önce)
    Memlektte olaysız gün yok dışarı çıkmaya korkuyoruz artık denetimler arttırılmalı cezalar yetersiz adalet kalmadı ülkede yazık çok yazık
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Yusuf (1 ay önce)
    Güzelim şehir göç ala ala ne hale geldi her yerde suratından şer akan yamyam kılıklı adamlar her köşede torbacılar, mafya olmaya çalışan zibidi bı gençlik,Allah polise güç kuvvet versin vede çok acil caydırıcı cezalar gelmeli yoksa bu olaylar bitmez
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatya göçmü alıyor
    %22
    %78
    Yanıtla