CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında, yatırım için yer arayan Hyundai firmasına atıl durumdaki Malatya Vagon Onarım Fabrikası'nın önerilmesi, ayrıca Malatya'daki esnafın "perişan" durumu ile ilgili soru yönelttiği Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanıtı neydi?
İşte TBMM tutanaklarına göre Kılıç'ın sorusu ve Maliye Bakanının yanıtı:
"MUHARREM KILIÇ (Malatya)- Sayın Bakan,
Ulaşımda demiryollarına ağırlık veren 1978 CHP hükümeti, Malatya vagon fabrikasının temelini attı. Bu fabrika büyük ölçüde bitirildiği halde, 12 Eylül sonrası yönetime gelen sağ iktidarlar demiryollarına ağırlık verme anlayışından vazgeçerek, otoyollara, karayollarına ağırlık verdiler; hatta "demiryolları komünist işidir" diye sözler de söylendi. Bu anlayışıyla, ülkemizdeki yük ve yolcu taşımacılığı giderek karayollarına kaydı; bugün, ülkemizdeki kamyon sayısı tüm Avrupa ülkelerinden fazladır.
Sayın Bakan, yarım kalan ve çürümeye terk edilen bu vagon fabrikası inşaatı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarının vergi borcu nedeniyle, Maliye Bakanlığına devroldu. Şu anda sorumu soracağım Sayın Bakanım
Hyundai Firmasının hafif raylı sistem araçlar üretmek üzere yer aradığı basına yansıdı. Malatya vagon fabrikası inşaatı demiryolu kenarında, demiryoluyla Mersin Limanına bağlantılı olup, fabrika yapımı için uygun durumdadır. Halen Maliye Bakanlığı üzerinde bulunan bu inşaatı, Hyundai'ye önererek, hem Malatya hem ülke ekonomisine katkıda bulunmayı düşünüyor musunuz?
Son sorum Sayın Bakanım, Malatya'da, esnaf, AKP Hükümeti döneminde çöktü. Çiftçi perişan, tütün bitti, kayısı para etmiyor. Çiftçinin yoksulluğu esnafı da vuruyor. Malatya Esnaf ve Sanayi Odası Birlik Başkanı Sayın Şevket Keskin'in açıklamalarına göre, Malatya'da 2 750 esnaf kepenk kapattı. Esnaf, bu ülkenin belkemiğidir. Esnafı güçlendirmek için ne düşünüyorsunuz?
MALİYE BAKANI KEMAL UNAKITAN (İstanbul) : Şimdi, Sayın Kılıç, Vagon Fabrikasının Hyundai'ye verilip verilmemesi hususunda görüşlerimi sordu. Biz, gelecek olan, yerli-yabancı bütün yatırımcılara ne gibi teşvikler verdiğimizi alenen herkese açıkladık; bunun burada kanunları da çıktı. Hangi yerlerde nasıl arazileri verebiliriz, onların şartları da belli, kanunda hepsi yazılı. Kanuna, nizama, mevzuata uymak kayıt ve şartıyla biz yatırımcı için her şeye hazırız.
Malatya da teşvik kapsamında olduğu için, maalmemnuniye biz buna hazırız; ama, gelecek olan yatırımcının da bunu kabul etmesi ve bunu istemesi lazım. Ben buradan söylüyorum: Gelirlerse biz buna müspet olarak bakarız; çünkü, Malatya o şartları haiz olan bir şehrimiz. Dolayısıyla biz yerli-yabancı, Türkiye'de yatırım yapacak herkese karşı elimizdeki imkânları son ana kadar, son derecesine kadar kullanarak biz yardım yapmaya hazırız, yardımcı olmaya hazırız. Fakat, herkese karşı da eşit ve adaletli olmak mecburiyetimiz vardır. Onu da gözden uzak tutmamak mecburiyetindeyiz."
ESNAF SORUSUNA YANIT YOK..
Bu arada, Kılıç'ın esnafların sorunları ile ilgili sorusuna bakandan herhangi bir yanıt gelmediği öğrenildi.