Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyası için Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında, 17 Temmuz Pazartesi gününden itibaren Malatya'nın da aralarında bulunduğu depremden yoğun şekilde etkilenen 5 ilde açtığı Yapım ve Dönüşüm Ofislerinde vatandaşlara, bilgilendirme yapılıyor.
Malatya'da da Yeşilyurt, Akçadağ, Battalgazi ve Doğanşehir'de açılan ofislerde vatandaşlara aşağıdaki bilgiler veriliyor:
"6 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE MEYDANA GELEN DEPREMLERDEN ETKİLENEN YERLERDE 7269 SAYILI UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISİYLE ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUN KAPSAMINDA ORTA HASAR VE ÜZERİ HASARLI OLARAK TESPİT EDİLEN YAPILARIN YERİNDE YENİDEN YAPIMINA YÖNELİK İŞ VE İŞLEMLER AŞAĞIDAKİ HÜKÜMLERE GÖRE YAPILACAKTIR;
• -7269 Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanundan faydalananlar, 7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanuna EK Madde Düzenlemesinden Yararlanamayacaktır.
• Kanun Kapsamında Orta Hasar Ve Üzeri Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapıların Yerinde Yeniden Yapımına Yönelik Yararlanabilecektir.
• Müracaatlar e devlet üzerinden yapılacaktır.
• Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğunun alacağı karara istinaden faydalanılabilecektir.
• Gerçek veya Tüzel kişiler Hibe ve Kredi Desteğinden Yararlanabilecektir.
• Döner sermaye ücretleri, Harçlardan ve sair vergilerden muaf olunacaktır.
UYGULAMA YAPILACAK PARSELLERDE DAHA ÖNCE İMZALANMIŞ OLAN İNŞAAT SÖZLEŞMENİZ VAR MI?
VAR İSE
Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğunun alacağı karara istinaden ruhsat vermeye yetkili idarece fesih edilir.
Fesih sonrasında tapu siciline şerh edilmiş olan sözleşmeler, malikler veya idarenin talebi üzerine sicilden terkin edilir.
Feshedilen sözleşmelere istinaden yaşanan anlaşmazlıklar, müteahhitler ile malikler arasında özel hukuk hükümlerine göre çözülür.
YOK İSE
Bu madde ile ilgili işleminiz yoktur.
UYGULAMA YAPILACAK PARSELLERİN NİTELİĞİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ
Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğunun alacağı karara istinaden;
• Uygulama yapılacak taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatleri aranmaksızın ruhsat vermeye yetkili idarenin talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, malikleri adına payları oranında tescil edilir.
• Taşınmazların niteliği resen mevcut duruma göre tescil edilir.
UYGULAMA YAPILACAK PARSELLERDEKLİ HAKLAR VE ŞERHLER; TEVHİT, İFRAZ, ALAN DÜZELTME, TAKSİM, İHDAS, TERK, TESCİL, KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ TESİSİNE İLİŞKİN İŞLEMLER
• Bu taşınmazların sicilinde bulunan ayni ve şahsi haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh, hisseler üzerinde devam eder.
• Belirtilen haklar ve şerhler, tapuda; tevhit, ifraz, alan düzeltme, taksim, ihdas, terk, tescil, kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisine ilişkin işlemlerin yapılmasına engel teşkil etmez ve bu işlemlerde maliklerin ve ilgililerin muvafakati aranmaz.
• Yeni yapılar için kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi safhasında belirtilen haklar ve şerhler, muvafakat aranmaksızın sadece söz konusu haklar ve şerhlerden yükümlü olan malike düşecek bağımsız bölümler üzerinde devam ettirilir.
YAPILACAK YENİ UYGULAMADAKİ BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN PAYLAŞIMI
• Maliklere ait taşınmazların önceki vasfına göre değeri ile inşa edilecek yeni yapıların değeri, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir.
• Yapılacak yeni uygulamadaki bağımsız bölümlerin paylaşımı, değerleme kuruluşu tarafından tespit edilen değerler gözetilerek yapılır ve maliklere isabet eden bağımsız bölümlerin dağılımına ilişkin cetvel, malikler ile müteahhit arasında düzenlenen yapım sözleşmesi ekinde yer alır.
MALİKLERİN MUVAFAKATI KONUSU (UZLAŞMA- UZLAŞMAMA)
Yapılacak yeni uygulamalar ve bu uygulamaların gerektirdiği; tevhit, ifraz, alan düzeltme, taksim, ihdas, terk, tescil, vb. işlemler, yıkım ve yapıma ilişkin her türlü izin ve ruhsat iş ve işlemleri, kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisine ilişkin işlemler ile diğer idareler/kurum ve kuruluşlar nezdinde, maliklerin tamamının muvafakatiyle yürütülmesi gereken tüm iş ve işlemler hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile alacağı karara istinaden yapılır.
Yeni yapı yapılacak parselde yıktırılmayıp korunması gereken yapı var ise karar, yıktırılan yapıların maliklerinin salt çoğunluğu ile alınır.
MALİKLERİN UZLAŞMAMASI VEYA ULAŞILAMAMASI
Anlaşma sağlanamayan ve kendisine ulaşılamayan maliklerin hisseleri ruhsat vermeye yetkili İdarenin talebine istinaden, yapım işi tamamlanıp malikleri adına tescil edilinceye kadar geçici olarak tapuda Hazine adına tescil olunur.
Yeni yapılacak uygulamalara yönelik olarak ilgili idareler/kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılacak tüm iş ve işlemler tapuda kayıtlı son malik adına yürütülebilir.
ULAŞILAMAYAN MALİKLERE TEBLİGAT
Bu madde kapsamında maliklere yapılacak tebligatlar e-Devlet Kapısı üzerinden bildirim yapılması ve ilgili muhtarlıklarda on beş gün süre ile ilan edilmesi suretiyle yapılır. Bu şekilde yapılan tebligatlar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılan tebligat yerine geçer.
HİBE VE KREDİ VERİLEMESİ
Malik Gerçek Veya Tüzel Kişi Olabilir
Bu madde kapsamında yapılacak yeni yapıların bulunduğu parsellerin maliki olan gerçek veya tüzel kişilere hibe ve maliklerce talep edilmesi halinde yapım kredisi verilir.
Hibe ve yapım kredisi verilmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenir.
Bu kapsamda maliklere bir konut ve bir işyeri için hibe verilir.
7269 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olanlara hibe ve kredi verilmez.
Ulaşılamayan veya uzlaşma sağlamayan maliklerin, Hazine adına tescil olunan hisseler bakımından yapım maliyeti Hazine tarafından karşılanır.
ÖDENEKLER VE HARÇ MUAFİYETLERİ
Bu madde kapsamında verilecek hibe ve kredi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödeneklerle karşılanır.
Bu madde uyarınca yapılacak olan iş, işlem ve uygulamalar; 7269 sayılı Kanunun 42 nci maddesi kapsamında muaf olunan vergi, resim ve harçlara ilave olarak, yeni yapıların inşa sürecinde belediyelerce alınan her türlü ücret ve harçlardan, veraset ve intikal vergisinden, kurum ve kuruluşlarca döner sermaye ücreti adı altında alınan bütün ücretlerden, bu Kanun kapsamında yapılan yapıların maliklerine bu amaçlarla kullandırılan krediler dolayısıyla lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden de muaftır.
YAPIM SONRASI HAZİNE ADINA TESCİL OLAN BAĞIMSIZ BÖLÜMLER
Yapım işinin tamamlanmasından sonra, Hazine adına tescil olunan hisselerin maliklerine, dördüncü fıkraya göre oluşturulan cetvel uyarınca belirlenen bağımsız bölümlerini teslim almaları için tebligat yapılır.
MALİK YAPIMI TAMAMLANAN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KABUL ETMEZ İSE;
Tebligatta belirtilen süre içerisinde teslim alınmaması halinde, maliklerin bu bağımsız bölüm/bölümler üzerindeki hakkı sona erer; dördüncü fıkra kapsamında taşınmazın önceki vasfına göre belirlenen değeri güncellenerek ve bu miktara, bu madde kapsamında yapılacak hibe yardımı ilave edilerek belirlenen tutar, malik/malikler adına açılacak vadeli bir hesaba yatırılır; malikin önceki taşınmazının tapu kaydında yer alan ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı gibi haklar ve şerhler malik adına yatırılan taşınmazın bedeli üzerinde devam ettirilir; tapu kaydındaki haklar ve şerhler yetkili idarenin talebi üzerine tapu müdürlüğünce resen terkin edilir ve durum maliklere bildirilir.
MALİK YAPIMI TAMAMLANAN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ ALMAK İSTERSE;
Malikin dağıtım cetveline göre kendisine düşen bağımsız bölümü kabul etmesi durumunda ise, yapım için harcanan toplam bedelden hibe olarak yapılan yardım miktarı düşülür, geriye kalan yapım maliyeti Hazine tarafından karşılandığı tarih ile bağımsız bölümün malike teslim edildiği tarih arasında geçen süre dikkate alınarak, borç TÜFE oranında güncellenir. Malikler güncellenen borç üzerinden 84 ay vade ile borçlandırılır.
YAPI RUHSATI ALINMASINA RAĞMEN MÜTEAHHİTTEN KAYNAKLANAN SEBEPLERLE İNŞAATIN FAALİYETE GEÇMEMESİ DURUMU
Bu madde kapsamında yapı ruhsatı alınmasına rağmen müteahhitten kaynaklanan sebeplerle, bir yıl içinde yeni yapının yapım işine başlanmamış veya yapım işi belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az altı aydır projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla inşai faaliyete devam edilmiyor ise, yapılan sözleşmelerin feshi için hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile karar alınabilir.
Karara istinaden ruhsat vermeye yetkili idarece yapılacak incelemeye göre belirtilen durumların tespiti halinde sözleşmelerin ilgililerinin muvafakati aranmaksızın feshine karar verilir.
Fesih sonrasında, tapu siciline şerh edilmiş olan sözleşmeler maliklerin ve ruhsat vermeye yetkili idarenin talebi üzerine terkin edilir.
Fesih tarihine kadar yapılmış olan işler, devrolunan hisseler, yapılan ödemeler ve diğer hususlarda genel hukuk hükümleri uygulanır.
MADDELER:
Bu maddede belirtilen hususlardan ayrı olarak 7269 sayılı Kanun uyarınca hak sahiplerine teslim edilmek üzere yapılacak olan konut, işyeri, samanlık ve ahır yapımına ilişkin maliklerin tamamının muvafakati aranan durumlarda maliklerin salt çoğunluğunun muvafakati ile karar verilir.
Ayrıca hak sahibi afetzedelere yapılacak olan yapının, hazine, tescil harici alanlarda konutunun yıkıldığı yerde yapılması şartıyla 300 metrekareden az 1000 metrekareden fazla olmaması kaydıyla diğer kanunlardan bağımsız olarak ifraz edilerek idari yoldan kadastroda tescili yapılır.
Bu fıkra kapsamında yapılacak uygulamalarda 3402 sayılı Kanun 22 nci maddesinin kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulmayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz.”
YAPIM VE DÖNÜŞÜM OFİSLERİNİN GÖREVLERİ..
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyası için Yerinde Dönüşüm projesi başlattı. Bakanlık tarafından proje kapsamında hibe ve kredi desteğinden faydalanmak isteyen hak sahipleri Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’ne müracaat edebilecek ve projeye başvurularını ise e-Devlet üzerinden yapabiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Depremden etkilenen 11 ilimizde, hibe ve kredi vererek vatandaşlarımızın evlerini, iş yerlerini yerinde dönüştürmelerine destek olacağız. Yerinde Dönüşüm ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımızı 22 yerde açtığımız Yapım ve Dönüşüm Ofislerimize bekliyoruz. Ayrıca vatandaşlarımız Yerinde Dönüşüm projemize e-Devlet üzerinden başvurabilir ve ALO 181'den projemiz hakkında bilgi alabilirler.” demişti.
Yapım ve Dönüşüm Ofisleri şu görevleri üstelenecek:
• Yerinde Dönüşüm projesine başvuruları alacak.
• Vatandaşın her türlü talep ve önerilerine cevap verecek.
• Hak sahipliğinin belirlenmesine karar verecek.
• Salt çoğunluğu gerçekleşen inşa öncesi süreci kontrol edecek.
• Hazırlanan projelerin uygunluğunu denetleyecek.
• Vatandaşın talebi doğrultusunda tip projeler hazırlayacak.
• Vatandaşın mağdur olmasını önleyecek tip sözleşmeler hazırlayacak.
• Hakediş süreçlerine göre ödemelerin yapılma takvimini takip edecek.
• Ruhsattan iskan sürecine kadar bütün imar ve inşa faaliyetin adım adım denetleyecek.
malatyahaber.com