SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte Yerinde Dönüşüm İle İlgili Temel Hükümler

İşte Yerinde Dönüşüm İle İlgili Temel Hükümler
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyası için Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında, 17 Temmuz Pazartesi gününden itibaren Malatya'nın da aralarında bulunduğu depremden yoğun şekilde etkilenen 5 ilde açtığı Yapım ve Dönüşüm Ofislerinde vatandaşlara, bilgilendirme yapılıyor.

Malatya'da da Yeşilyurt, Akçadağ, Battalgazi ve Doğanşehir'de açılan ofislerde vatandaşlara aşağıdaki bilgiler veriliyor:

"6 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE MEYDANA GELEN DEPREMLERDEN ETKİLENEN YERLERDE 7269 SAYILI UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISİYLE ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUN KAPSAMINDA ORTA HASAR VE ÜZERİ HASARLI OLARAK TESPİT EDİLEN YAPILARIN YERİNDE YENİDEN YAPIMINA YÖNELİK İŞ VE İŞLEMLER AŞAĞIDAKİ HÜKÜMLERE GÖRE YAPILACAKTIR;

• -7269 Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanundan faydalananlar, 7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanuna EK Madde Düzenlemesinden Yararlanamayacaktır.
• Kanun Kapsamında Orta Hasar Ve Üzeri Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapıların Yerinde Yeniden Yapımına Yönelik Yararlanabilecektir.
• Müracaatlar e devlet üzerinden yapılacaktır.
• Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğunun alacağı karara istinaden faydalanılabilecektir.
• Gerçek veya Tüzel kişiler Hibe ve Kredi Desteğinden Yararlanabilecektir.
• Döner sermaye ücretleri, Harçlardan ve sair vergilerden muaf olunacaktır.

UYGULAMA YAPILACAK PARSELLERDE DAHA ÖNCE İMZALANMIŞ OLAN İNŞAAT SÖZLEŞMENİZ VAR MI?
VAR İSE
Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğunun alacağı karara istinaden ruhsat vermeye yetkili idarece fesih edilir. 
Fesih sonrasında tapu siciline şerh edilmiş olan sözleşmeler, malikler veya idarenin talebi üzerine sicilden terkin edilir. 
Feshedilen sözleşmelere istinaden yaşanan anlaşmazlıklar, müteahhitler ile malikler arasında özel hukuk hükümlerine göre çözülür.
YOK İSE
Bu madde ile ilgili işleminiz yoktur.

UYGULAMA YAPILACAK PARSELLERİN NİTELİĞİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ
Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğunun alacağı karara istinaden;
• Uygulama yapılacak taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatleri aranmaksızın ruhsat vermeye yetkili idarenin talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, malikleri adına payları oranında tescil edilir. 
• Taşınmazların niteliği resen mevcut duruma göre tescil edilir.

UYGULAMA YAPILACAK PARSELLERDEKLİ HAKLAR VE ŞERHLER; TEVHİT, İFRAZ, ALAN DÜZELTME, TAKSİM, İHDAS, TERK, TESCİL, KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ TESİSİNE İLİŞKİN İŞLEMLER
• Bu taşınmazların sicilinde bulunan ayni ve şahsi haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh, hisseler üzerinde devam eder.
• Belirtilen haklar ve şerhler, tapuda; tevhit, ifraz, alan düzeltme, taksim, ihdas, terk, tescil, kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisine ilişkin işlemlerin yapılmasına engel teşkil etmez ve bu işlemlerde maliklerin ve ilgililerin muvafakati aranmaz. 
• Yeni yapılar için kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi safhasında belirtilen haklar ve şerhler, muvafakat aranmaksızın sadece söz konusu haklar ve şerhlerden yükümlü olan malike düşecek bağımsız bölümler üzerinde devam ettirilir.

YAPILACAK YENİ UYGULAMADAKİ BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN PAYLAŞIMI
• Maliklere ait taşınmazların önceki vasfına göre değeri ile inşa edilecek yeni yapıların değeri, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir.
• Yapılacak yeni uygulamadaki bağımsız bölümlerin paylaşımı, değerleme kuruluşu tarafından tespit edilen değerler gözetilerek yapılır ve maliklere isabet eden bağımsız bölümlerin dağılımına ilişkin cetvel, malikler ile müteahhit arasında düzenlenen yapım sözleşmesi ekinde yer alır.

MALİKLERİN MUVAFAKATI KONUSU (UZLAŞMA- UZLAŞMAMA)
Yapılacak yeni uygulamalar ve bu uygulamaların gerektirdiği; tevhit, ifraz, alan düzeltme, taksim, ihdas, terk, tescil, vb. işlemler, yıkım ve yapıma ilişkin her türlü izin ve ruhsat iş ve işlemleri, kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisine ilişkin işlemler ile diğer idareler/kurum ve kuruluşlar nezdinde, maliklerin tamamının muvafakatiyle yürütülmesi gereken tüm iş ve işlemler hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile alacağı karara istinaden yapılır.

Yeni yapı yapılacak parselde yıktırılmayıp korunması gereken yapı var ise karar, yıktırılan yapıların maliklerinin salt çoğunluğu ile alınır.

MALİKLERİN UZLAŞMAMASI VEYA ULAŞILAMAMASI
Anlaşma sağlanamayan ve kendisine ulaşılamayan maliklerin hisseleri ruhsat vermeye yetkili İdarenin talebine istinaden, yapım işi tamamlanıp malikleri adına tescil edilinceye kadar geçici olarak tapuda Hazine adına tescil olunur.

Yeni yapılacak uygulamalara yönelik olarak ilgili idareler/kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılacak tüm iş ve işlemler tapuda kayıtlı son malik adına yürütülebilir.

ULAŞILAMAYAN MALİKLERE TEBLİGAT
Bu madde kapsamında maliklere yapılacak tebligatlar e-Devlet Kapısı üzerinden bildirim yapılması ve ilgili muhtarlıklarda on beş gün süre ile ilan edilmesi suretiyle yapılır. Bu şekilde yapılan tebligatlar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılan tebligat yerine geçer.

HİBE VE KREDİ VERİLEMESİ
Malik Gerçek Veya Tüzel Kişi Olabilir
Bu madde kapsamında yapılacak yeni yapıların bulunduğu parsellerin maliki olan gerçek veya tüzel kişilere hibe ve maliklerce talep edilmesi halinde yapım kredisi verilir. 
Hibe ve yapım kredisi verilmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenir.
Bu kapsamda maliklere bir konut ve bir işyeri için hibe verilir. 
7269 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olanlara hibe ve kredi verilmez.
Ulaşılamayan veya uzlaşma sağlamayan maliklerin, Hazine adına tescil olunan hisseler bakımından yapım maliyeti Hazine tarafından karşılanır.

ÖDENEKLER VE HARÇ MUAFİYETLERİ
Bu madde kapsamında verilecek hibe ve kredi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödeneklerle karşılanır.

Bu madde uyarınca yapılacak olan iş, işlem ve uygulamalar; 7269 sayılı Kanunun 42 nci maddesi kapsamında muaf olunan vergi, resim ve harçlara ilave olarak, yeni yapıların inşa sürecinde belediyelerce alınan her türlü ücret ve harçlardan, veraset ve intikal vergisinden, kurum ve kuruluşlarca döner sermaye ücreti adı altında alınan bütün ücretlerden, bu Kanun kapsamında yapılan yapıların maliklerine bu amaçlarla kullandırılan krediler dolayısıyla lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden de muaftır.

YAPIM SONRASI HAZİNE ADINA TESCİL OLAN BAĞIMSIZ BÖLÜMLER
Yapım işinin tamamlanmasından sonra, Hazine adına tescil olunan hisselerin maliklerine, dördüncü fıkraya göre oluşturulan cetvel uyarınca belirlenen bağımsız bölümlerini teslim almaları için tebligat yapılır.

MALİK YAPIMI TAMAMLANAN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KABUL ETMEZ İSE;
Tebligatta belirtilen süre içerisinde teslim alınmaması halinde, maliklerin bu bağımsız bölüm/bölümler üzerindeki hakkı sona erer; dördüncü fıkra kapsamında taşınmazın önceki vasfına göre belirlenen değeri güncellenerek ve bu miktara, bu madde kapsamında yapılacak hibe yardımı ilave edilerek belirlenen tutar, malik/malikler adına açılacak vadeli bir hesaba yatırılır; malikin önceki taşınmazının tapu kaydında yer alan ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı gibi haklar ve şerhler malik adına yatırılan taşınmazın bedeli üzerinde devam ettirilir; tapu kaydındaki haklar ve şerhler yetkili idarenin talebi üzerine tapu müdürlüğünce resen terkin edilir ve durum maliklere bildirilir.

MALİK YAPIMI TAMAMLANAN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ ALMAK İSTERSE;
Malikin dağıtım cetveline göre kendisine düşen bağımsız bölümü kabul etmesi durumunda ise, yapım için harcanan toplam bedelden hibe olarak yapılan yardım miktarı düşülür, geriye kalan yapım maliyeti Hazine tarafından karşılandığı tarih ile bağımsız bölümün malike teslim edildiği tarih arasında geçen süre dikkate alınarak, borç TÜFE oranında güncellenir. Malikler güncellenen borç üzerinden 84 ay vade ile borçlandırılır.

YAPI RUHSATI ALINMASINA RAĞMEN MÜTEAHHİTTEN KAYNAKLANAN SEBEPLERLE İNŞAATIN FAALİYETE GEÇMEMESİ DURUMU
Bu madde kapsamında yapı ruhsatı alınmasına rağmen müteahhitten kaynaklanan sebeplerle, bir yıl içinde yeni yapının yapım işine başlanmamış veya yapım işi belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az altı aydır projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla inşai faaliyete devam edilmiyor ise, yapılan sözleşmelerin feshi için hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile karar alınabilir. 
Karara istinaden ruhsat vermeye yetkili idarece yapılacak incelemeye göre belirtilen durumların tespiti halinde sözleşmelerin ilgililerinin muvafakati aranmaksızın feshine karar verilir. 
Fesih sonrasında, tapu siciline şerh edilmiş olan sözleşmeler maliklerin ve ruhsat vermeye yetkili idarenin talebi üzerine terkin edilir. 
Fesih tarihine kadar yapılmış olan işler, devrolunan hisseler, yapılan ödemeler ve diğer hususlarda genel hukuk hükümleri uygulanır.

MADDELER:
Bu maddede belirtilen hususlardan ayrı olarak 7269 sayılı Kanun uyarınca hak sahiplerine teslim edilmek üzere yapılacak olan konut, işyeri, samanlık ve ahır yapımına ilişkin maliklerin tamamının muvafakati aranan durumlarda maliklerin salt çoğunluğunun muvafakati ile karar verilir.

Ayrıca hak sahibi afetzedelere yapılacak olan yapının, hazine, tescil harici alanlarda konutunun yıkıldığı yerde yapılması şartıyla 300 metrekareden az 1000 metrekareden fazla olmaması kaydıyla diğer kanunlardan bağımsız olarak ifraz edilerek idari yoldan kadastroda tescili yapılır.

Bu fıkra kapsamında yapılacak uygulamalarda 3402 sayılı Kanun 22 nci maddesinin kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulmayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz.”

YAPIM VE DÖNÜŞÜM OFİSLERİNİN GÖREVLERİ..
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyası için Yerinde Dönüşüm projesi başlattı. Bakanlık tarafından proje kapsamında hibe ve kredi desteğinden faydalanmak isteyen hak sahipleri  Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’ne müracaat edebilecek ve projeye başvurularını ise e-Devlet üzerinden yapabiliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Depremden etkilenen 11 ilimizde, hibe ve kredi vererek vatandaşlarımızın evlerini, iş yerlerini yerinde dönüştürmelerine destek olacağız. Yerinde Dönüşüm ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımızı 22 yerde açtığımız Yapım ve Dönüşüm Ofislerimize bekliyoruz. Ayrıca vatandaşlarımız Yerinde Dönüşüm projemize e-Devlet üzerinden başvurabilir ve ALO 181'den projemiz hakkında bilgi alabilirler.” demişti.

Yapım ve Dönüşüm Ofisleri şu görevleri üstelenecek:
• Yerinde Dönüşüm projesine başvuruları alacak.
• Vatandaşın her türlü talep ve önerilerine cevap verecek.
• Hak sahipliğinin belirlenmesine karar verecek.
• Salt çoğunluğu gerçekleşen inşa öncesi süreci kontrol edecek.
• Hazırlanan projelerin uygunluğunu denetleyecek.
• Vatandaşın talebi doğrultusunda tip projeler hazırlayacak.
• Vatandaşın mağdur olmasını önleyecek tip sözleşmeler hazırlayacak.
• Hakediş süreçlerine göre ödemelerin yapılma takvimini takip edecek.
• Ruhsattan iskan sürecine kadar bütün imar ve inşa faaliyetin adım adım denetleyecek.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Ali Fuat yıldırım (10 ay önce)
    Bizim apartmanımız ağır hasarlı yıkılacak yerinde dönüşüm düşünüyoruz ama 13 daire 5 dükkan var nasıl olacak hepsi dönüşüme katılabilirmi ben 5. Katta oturuyorum yerinde dönüşüm beni kapsıyomu
    0
    0
    Yanıtla
  • Cafer (1 yıl önce)
    Allah aşkına Bırak siyaseti bir Malatyalı olarak ne faydan var veya şunu söyleyeyim Fatih Erbakan o kadar yanlış ortak olmayız 20 yılın günahına ortaokul olmaz deyip Daha sonra da gidip 20 yıllık günahlarına ortak olmaya koşa koşa giderken Siz Neredeydiniz Bunu neden eleştirmiyorsunuz meclise girince daha etkili olacağız demiştiniz bu mu etkinliğiniz yazıklar olsun Biz Erbakan'dan siyasetin Cihad olduğunu öğrendik ama yeni yetmelerden siyasetin taklacılık olduğunu görüyoruz boş laf boş Sen bir gariban gibi geçiniyorsan bir Garibanın sofrasındaki kahvaltı gibi Kahvaltı yapıyorsan yemek yiyorsan lüks araca binmiyorsan şoförün Yoksa her gün farklı takım elbiseler giymiyorsan Sen de çile çekiyorsan Cihat için hizmet için başımın üstüne yeriniz var ama adım gibi biliyorum ki aksi durumdasınız o yüzden boş yapmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Cafer (1 yıl önce)
    Bakan özhaseki diyor ki burada Piyasayı canlandıracağız yerel müteahhitlere iş Ağa sağlayacağız destekleyeceğiz Şu soruyu sormak gerekir sayın Bakanım bundan önceki inşaatları da yerel Müteahhitler yaptı Peki o zamanki yetkililerimiz bilgisiz miydi cahil miydi demin etütü yapamıyorlar mıydı bu konuda ya Geçen geçti diyen zihniyet bunca insanın kanına girmiş olur bunca Çoluk çocuğun günahına girmiş olur ailenin günahına girmiş olur Öncelikle bir vatandaş olarak talebi geçmişteki binalara izin veren insanların belediyedeki koğuşlanmış yapıların rüşvet çetesinin Öncelikle hesap vermesi Eğer adaleti savunuyorsanız önceliğiniz bu olmalı sonrasında bu insanları müteahhitlerin kucağına atmak yerine devlet olarak bu işi zamana yayarak kendimiz halletmemiz olacaktır Aksi takdirde emin olun ki kaoslar oluşacaktır kimse hayatı boyunca Malatya gibi bir yerde Bir Milyonu bir arada görmüş değildir Nadir insanlar hariç Bizler asgari ücretle çalışan insanlarız ğer siz bu sistem üzerinden kendinizi ev sahibi olabiliyorsanız Biz de oluruz biz de öderiz Eğer buna inanıyorsanız hakkaniyetli olduğuna inanıyorsanız Bizim vergilerimizle maaş alan devlet kadrolarında Yetkin İnsanlar buna inanıyorsa aynı şekilde geçinmeyi göze alsınlar Bizler daha fazlasını ödemeye razıyız ama hakkaniyetli olun hakkaniyetli olun Çünkü Allah huzurunda hesap vereceğiz ben biliyorum ki bu yazımız Bu yazdıklarımız hepsi boşa kimse bizi dinlemiyor dinlemediği için de artık Bizler devlete isyan eder hale gelmişiz Neden Çünkü biz bir vatandaş olarak askerliğimizi yapıyoruz maaşımızı alıyoruz vergimizi ödüyoruz elektriğimizi suyumuzu ödüyoruz vergimizi ödüyoruz kaldırım vergisini ödüyoruz Emlak değeri vergisini ödüyoruz konut sigortası dazkı zorunlu yapıp ödüyoruz trafik sigortası ödüyoruz ödüyoruz da ödüyoruz ama bunun karşılığında 20 yıldır da alabildiğimiz destek sadece 500 bin TL ise Yani bir vatandaş olarak bir evi hak edemiyorsak Hani keyfi olarak değil zorunlu olarak kimse keyfi olarak devletten hiçbir şey istemiyorum zorunlu olarak bir evi bilene hak etmiyorsak yazıklar olsun bize Gerçekten yazıklar olsun bize Herkes diyor ki ya onun dışarıdan bilmeyenler ya 11 tane il yıkıldı doğru büyük gerçekten büyük bir avukat oldu Ama ben inanıyorum ki Türk devleti 11 ili ayağa kaldırmaktan aciz değildir gerçekten buna inanıyorum yani düşünebiliyor musunuz Türkiye 11 ilde Yapı Yapamayacak o zaman yazıklar olsun bu devlete yazıklar olsun iş adamlarına yazıklar olsun bu millete el Hak temennim hakkaniyetli olm
    0
    0
    Yanıtla
  • Cafer (1 yıl önce)
    Aylardır yetkililer aynı seyleri tekrarlıyor devletimiz 11 sehri inşa edemiyecek kadar küçüldümü insanları neden mütehitin kucaklarına atıyorsunuz m.odası başkanı açıkca diyor ya m2 kücültecez yada vatandaş ödeyecek diyor yahu malatyada bir elin parmağını zor gecer 1 milyonu bir arada goren insan sayısı bu insanlar bizleri kendileriyle karıştırdı galiba bizler asgari üçrwtle yaşamaya çalışan insanlarız Devlet bunu bilmiyormu bakanlar ne iş yapıyor aylardır bizler vergilerimizi vermiş ödemiş insanlariz ömrümuz ömrümuz memleketimizde geçmiş çıkmış hayatinda 2 defa geldiği sehir hakkında esnaftan halkından daha cok söz hakkı oluyo belediye başkanı habre komuşuyor ama boş siz vatandaşın dediğini olumlu olanları değerlendirmek zorundasınız kendi başınıza yaptığınız verdiginiz imarlar ortada hepsi yıkıldı bence istifa etmeliler de nerede kalkmiş biz yapacaz diyorlar öncekilerede siz izin veddiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Oktay Akkoyun (1 yıl önce)
    Sayin afad ve bakanlik yonetimi yerinde donusum projesini siz kontrol edin biz ev sahipleri mutayitligini yapalim mustakil evimizi biz yapalim mutayitlerin yuķu azalmis olur benim yorumum tek evler icin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kündübegli (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşüm ofislerinde tas kayıp net bilgi yok,soru soruyorsun cevap veremiyorlar yada akılları başka yerde falan.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyali (1 yıl önce)
    hak sahipligini tokiden kaybetmek istemiyorsaniz yerinde donusume basvurmamak daha mantikli gibi.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Kader (1 yıl önce)
    Yeşilyurt belediye si kentsel dönüşüm iş gem inşaat a güvenmeyin bizim ağzımız yandı siz yanmayın üç yıldır taş kayip
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya li (1 yıl önce)
    Tas kayıp yerinde yapım ofisleri kuruldu e devlet de yapılamayan bizat vatandaş oraya gidiyor hak sahipliği gibi orda yardım etme yok doğru düzgün bilgi yok bu gidişle 10 yılda çıkılmaz bu işte (örnek ) ebebeynine ait olan evli kisiler e devlet de yapamıyor tapu babasının adına olduğunda babası yapsa 2 ev ediyor hibe de yararlanamiyor nasıl olacak bilemiyoruz 2 ci konu mt kare büyüklüğüne göre kıredi verilecek en büyük kıredi hibe ile birlikte 1 milyon 300 tl çevre şehircilik mt kare 8000 tl de hesaplıyor ancak piyasa da 14000 tl de aşağı müteahit yok 140 mt kare bur daire yaklaşık 1 milyon 900 tl buluyor dolar yükseldikçe inşaat maliyetide yükseliyor devlet de alacağımız 800 bini mi ödeyen üstüne ekleyeceğimiz 500 bini mi ödeyen anlayacağınız mutahitin kucağına attılar oysaki emlak konut veya toki yapıp teslim etse daha iyidi yarın yükselen maliyet lerde dolayı altında kalkamayacağız Allah yardımcımız olsun
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    TOKİ bu işin neresinde olacak?TOKİ'nin temelini attığı evler kime nasıl dağıtılacak? TOKİ konut yapmaya devam edecek mi? TOKİ'den ev alanların arsaları hak sahibine kalacak mı?
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 yıl önce)
    Sayın başkanım, dedikleriniz çok doğru, ayrıca onların bizim burada oy alamama gibi bir sıkıntıları da yok, her zaman bir üstüne koyarak, halaylar çekerek, oynayarak oy veriyoruz. O yüzden fazla da şikayetçi olmayalım, dediğiniz gibi 6 ay oldu bir arpa boyu yol gidilmedi, ne olacağı belli değil, vatandaşlar çok mağdur, sıkıntılı, bu belirsizlik bitmeli. Çok katlı siteler ayrı bir sıkıntı, şehir merkezi ayrı, esnaflarımız deseniz yine aynı, zor durumda Allah hepimizin yardımcısı olsun.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Dönüşümü çoğunluk kabul ediyor ben reddediyorum arsa payım ne olacak ve TOKİ'den ev alabilecek miyim?
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşüm deprem konutları yapım işi asla müteahhitlere bırakılmamalı,Kullanılan malzemelerin kalitesi,işçilik vs.hepsini 6 ay önceki depremde gördük.Asla bir vatandaş olarak inancımız,güvenimiz kalmadı.Ayrıca kim üzerine alınıyorsa alınsın şahsen müteahhidin yaptığı binaya yapılan denetim ve kontrol işinede güvenmiyorum.İşin maddi boyutu da ayrı ve büyük bir konu gibi görünüyor.Kısaca hertürlü sorun yaşamamak için tüm inşaatlar TOKİ eli ile yapılmalıdır.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mlty44 (1 yıl önce)
    Orta hasarlı binalar ne olacak genelge çıkacaktı mağduruz.Ortada kaldık.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • aytekin sarıtaş (1 yıl önce)
    sayın yetkililerden herhangi birisi umarım bu yazıyı okur: 1-) yerinde dönüşüm için başvuru almaya başladınız ancak hangi mahallelerin yerinde dönüşüme açılacağı ve kaç kata imar izni verileceği henüz belli değil 2-) medyada sürekli zemin +4 kata imar verileceği yazıyor. şimdi soruyorum 13-14 katlı 200 bağımsız bölüme sahip sitelerde bu imar yoğunluğu ile hak sahiplerinin haklarını nasıl vereceksiniz? 3-) Gerek ülkemizde gerek dünyada birinci derecede deprem kuşağında yer alan şehirlerde 50+ gökdelenler inşa edilebilirken, elin adamı okyanusun içine 56 katlı bina dikebiliyorken neden doğru temel, malzeme ve teknolojilerle biz kendi binalarımızı aynı katla inşa edemiyoruz?
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Sende Haklisin
    0
    0
    Yanıtla
  • abdullah (1 yıl önce)
    bu yapıların yapılması işi müteahitlere bırakılmamalı yaşanılan olaylar unutulmamalı % 51 anlaşıp müteahhit ayarlanacak kontrol ne kadar yapılacak bunlar hep sorular olarak kalacak .Bu 11 il için TOKİ direk bu işi gerekirse ele alıp diğer illerde olan bütün yetkiler bu illere bırakılıp TOKİ altında yapılmalı ...Bu iş kanatimce karışacak yerinde yapılan bütün binalar TOKİ adı altında olmalı.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Tamamen katılıyorum.millet bahçesinin karşısında elazığ depreminden sonra hasar alan 2 bina vardı.ikiside yerinde dönüşümle yıkılıp toki tarafından yapıldı ve son depremde burdaki binalar hasar alırken bu binalara hiçbirşey olmadı.hatta binaların üstünde toki yazısı vardır
    %86
    %14
    Yanıtla
  • 1 milyona hiç kimse evleri yapamaz. Eğer TOKİ yapacak olsaydı çok zarar edecekti. Şimdi müteahhtilere paslayarak gelecek ekstra yükü bize ödetecekler. 7500 lira maaş alan insanlar nasıl taksit ödeyecekler hem toki ye hem ekstra krediye. istanbula 1,5 milyon açıkladılar ki o zaman dolar 18-19 liraydı. dolar neredeyse %50 arttı ama bize verilen hibe ve kredi düştü, sanki demir çimento ucuzladı. çok saçma oldu bu iş, hiçkimse yerinden dönüşüme giremez, hiçbir müteahhitte o fiyata yapmaz. TOKİ ihale ettiği daireleri 2 milyon 100 bine ihale ediyor bize de diyor siz 1 milyona yaparsınız. malzemeden çalınırsa olur o fiyata.
    %78
    %22
    Yanıtla