Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Bahattin Ülger, “Genel sağlık sigortasının genel esası, zorunluluk üzerinedir. Kişi olarak ben genel sağlık sigortası siteminde faydalanmak istemiyorum demek hakkı yoktur” dedi.
Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahattin Ülger, yaptığı yazılı açıklamada, “01/10/2008 Tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık sigortası” kanunun 12.maddesi hükmüne göre sigortalı olmayan, açık bir ifade ile, genel sağlık şemsiyesi altına bulunmayan kişileri kapsamaktadır. 01/10/2010 tarihinde uygulanması gerekirken, ertelenerek 01/01/2012 tarihinde uygulanmaya başlanmış ve son günlere de yaklaşılmıştır. Genel Sağlık Sigortası; sağlıkla ilgili sorunların karşılaşılmasında, sağlık kuruluşuna ücret ödemeden, insan sağlığının finansmanını karşılayan sosyal güvencedir. Konu ile ilgili olarak kamuoyunun yeteri kadar ilgililer tarafından aydınlatıldığı kanısında değilim. Bu yasa ile insanlarımız mağdur olacak, devletle vatandaş karşı karşıya gelecektir ki bu oldukça tehlikelidir. Genel sağlık sigortasının genel esası, zorunluluk üzerinedir. Kişi olarak ben genel sağlık sigortası siteminde faydalanmak istemiyorum demek hakkı yoktur."dedi.
Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahattin Ülger, şu bilgileri verdi, “Genel sağlık sigortasının toplumsal yapı içinde en fazla ilgili olunan kesim, sürekli bir geliri olmayan ve dolaysıyla da sosyal güvenceden yoksun kişiler olacağından bu kesimi açık bir tehlike ve tuzak beklemektedir. Yasa hükmüne göre ocak ayının sonuna kadar Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına başvurmayıp, gelir tespiti yaptırmayanlar için; İleride telafisi mümkün olmayacak sorunlarla karşılaşılacaktır. Bu nedenle; bu yasanın muhatabı her kişi; Gelir testi yaptırmaları, yaptırmadıkları takdirde resen kurumca en üst dilim olan, aylık 212,76 TL prim adlarına tahakkuk edeceğinde, sosyal güvenceden yoksun olan kişilerin ise en alt gelir düzeyinde kişiler olduklarından arada geçecek zaman içinde yüklü bir genel sağlık sigortası primi borcunun biriktiği görülecektir ki; bu da, oldukça ağır bir sosyal bir yara olacaktır. Şu konu da çok iyi bilinmelidir; Genel sağlık sigortası primi ödemek emeklilik primi ile ilgisi alakası yoktur. Bu sadece sağlık güvence sistemine ait giderlerinin karşılanmasına yönelik bir primdir. Sosyal Güvenlik sistemimizde var olan mevzuat hükümleri dahilinde; isteğe bağlı sigorta ve tarım sigortası yaptırma yöntemini önermek yerinde olur. Bu yolla ödenecek primler hem emeklilik hem de genel sağlık sigortası kapsamında olacağından, sigortalılara bu yönde avantaj sağlayacaktır Ayrıca, kısmi süreli çalışanlar ile ev hizmetlerinde süreksiz çalışanların Genel sağlık sigortası karşısındaki durumları oldukça önem arz etmektedir. 4857 Sayılı İş kanunu’na göre işyerlerinde kısmi süreli çalışanların eksik günleri nedeniyle sağlık hizmeti alma konusunda zorlanılacaktır. Sağlık güvencesine esas teşkil edecek gün sayısını 30 gün olduğunda bu konunun da iyi anlaşılması gerekir.”