Özelleştirme adı altında Malatya Ortak Girişim Grubu'na satılan ve satın alan grubun "fabrikayı işleteceğiz" sözünden "caydığı" Sümerbank alanı için söz konusu grup tarafından hazırlatılan "Uygulama İmar Planı Değişikliği" tasarısı, bu alanla ilgili "gerçek amacı" ortaya koydu. Sümerbank alanında Ticaret Merkezi, Konut, Sağlık Tesisi ve Turizm Tesisi alanları yeralıyor. Bunlar için bina yüksekliği ise "serbest" yani "sınırsız"..
1.5 yıl önce fabrikayı yaklaşık 129 dönüm arazisiyle 6.4 milyon dolara, daha sonra fabrikanın ayrı bir ihaleyle satılan 14,7 dönümlük sosyal tesislerini de 3 milyon dolara satın alan grup, alan miktarını 143,7 dönüme çıkarmıştı. Grubun Sümerbank Fabrikası alanı ile ilgili proje hazırlattığı, bunun ilk aşaması olan "Uygulama İmar Planı Değişikliği" için belediyeye başvurduğu öğrenildi. Satış sırasında imar durumunu da kendi düzenleyeceğine ilişkin koşullar bulunduğu, yapılanın bu doğrultuda olduğu ifade edilirken, hazırlanan değişikliğin belediyece de onaylanması gerektiği bildiriliyor.
Plan değişikliğine göre, Sümerbank alanında Sağlık Tesisi için 11.5 dönüm, Ticaret Merkezi için 70 dönüm, Konut için 41 dönüm, Turizm Tesisi için yaklaşık 13.5 dönüm alan ayrılmış. Yeşil alan için 2,6 dönüm, yol için ise 5.5 dönüm yer ayrıldığı görülüyor. Bu duruma göre, söz konusu grup satın aldığı fabrikanın tüm alanında inşaat yapacak.
Bu arada, konuya ilişkin olarak İhlas Haber Ajansı tarafından servise konulan haberde de şöyle deniliyor:
"Malatya Girişim Grubu'nun, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) satın aldığı Sümerbank Malatya Fabrikası yerinin, fabrikaların kent merkezi yerine organize sanayi bölgelerinde kurulması gerektiğini belirterek, ticaret merkezi ve konut alanı olması için Malatya Belediyesi'ne başvurduğu bildirildi.
Malatya Girişim Grubu, 1.5 yıl önce ihaleyle aldığı Sümerbank Fabrikası ile ilgili olarak kamuoyuna yaptığı yazılı açıklamada ve gazetelere verdiği ilanda, "Grubumuz burayı fabrika olarak almıştır, fabrika olarak çalıştıracaktır" ifadelerine yer vermişti.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı, "İlimizde istihdam ve üretim önemli; ancak üretimle ilgili fabrikaların, organize sanayi bölgelerine yapılmalarını arzu ediyoruz. Şehir içinde artık fabrika olmaz. Malatya Girişim Grubu'nun belediyeyle ortak konsensus sağlayacağını ümit ediyorum" dedi.
Öte yandan, isminin açıklanmasını istemeyen Malatya Girişim Grubu yetkililerinden bir işadamı, kent merkezinde fabrika çalıştırmanın hem çevre, hem de merkezin trafiğini yoğunlaştıracağı gerekçesiyle fabrika olarak çalıştırmaktan vazgeçtiklerini söyledi."
Bu arada, haftalık Yorum Gazetesi de Sümerbank Fabrikası ve alanı ile ilgili gelişmeleri "Yerel seçimlerden önce basın aracılığıyla kamuoyuna verilen sözler unutuldu.. Fabrikaya ve yeşil dokuya El Fatiha!.." başlıklı manşet haberle duyurdu.