SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İsteseydim 55 Dakikada Birlikleri Çıkarırdım"

0
Güncellendi - 2017-03-11 03:48:35
A- A+ PAYLAŞ

15 Temmuz Darbe girişiminde Ankara ve İstanbul’dan sonra darbe girişimcilerinin en önemli noktalarından birisi olan Malatya’daki darbe girişimine ilişkin davasının dördüncü duruşması başladı. Duruşmada

Duruşma salonuna dönüştürülen Yakınca Spor Salonu’nda Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Malatya Darbe Girişimi Davasının 4. Duruşmasına tutuklu sanıklardan 2. Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile 2. Ordu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun ile birlikte tutuklu 12 sanık cezaevinden getirilerek salona alındı. Mahkeme Heyetinin yargılama planın da önce Kara Kuvvetlerine mensup sanıkların ifadesini almaya başlamasından dolayı 7. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli olan sanıklar, duruşmaya katılmıyorlar.

Davanın tutuklu sanıkları arasında yer alan 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 7. Ana Jet Üssü’nün eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, 2.Ordu Plan Hareket Eski Şube Müdürü Albay Bahadır Erdemli, 2. Ordu Eski Harekat Başkanı Albay Erkan Varol, İstihkam Alayı Eski Tabur Komutanı Yarbay Ahmet Üçbudak, 2. Ordu’da görev yapan Binbaşı İbrahim Dede, tutuklu bulundukları  Rize, Tokat, Düzce, Osmaniye Cezaevlerinden duruşma salonuna sesli ve görüntülü sistem üzerinden katılıyorlar.

4 SANIKTA ‘BYLOCK” TESPİTİ

Malatya’daki Darbe Girişimi davasına mahkeme heyetinin talebi üzerine Emniyet tarafından gönderilen ve dava dosyasına yeni eklenen cevapta, davanın  tutuklu sanıkları arasında 4 sanığın FETÖ üyelerinin kendi aralarında iletişimi sağlamak  amacıyla telefonlarına kurduğu kriptolu iletişim programı ''Bylock''u kullandığı  tespitinin yapıldığı belirtildi. Bu sanıkların darbe girimi davasının önemli sanıkları arasında yer aldığı iddia edilen 2.Ordu Plan Hareket Eski Şube Müdürü Albay Bahadır Erdemli, 2. Ordu Eski Harekat Başkanı Albay Erkan Varol, Kara Havacılık eski Alay Komutanı Albay Mustafa Özkan ile Kara Havalık Alay Komutanlığı’nda görevli Kara Pilot Teğmen Mustafa Sinan Soybaş'ın olduğu belirtildi.

SEGBİS ÜZERİNDEN İFADE ALINMAYACAK

Mahkeme Başkanı Vedat Koç, duruşmalara Rize, Tokat, Düzce ve Osmaniye Cezaevlerinden katılan tutuklu sanıkların SEGBİS üzerinden sağlıklı ifade alınamaması nedeniyle Malatya Cezaevi’ne nakillerini yapılarak, ifadelerinin duruşmada alınacağını söyledi.

GÖREVİ DEVRETMİŞ, DARBE GECESİ KIŞLAYA GİTMİŞ…

İddianamede; Malatya merkez Yeşiltepe’de Çakmak Kışlasında bulunan Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler (MEBS)  Alay Komutanı iken, görevini 15 Temmuz 2016 günü düzenlenen sancak devir-teslim töreni ile görevini Albay Albay Engin Erikli’ye devreden Albay Mehmet Ergün’ün görevini devretmesine rağmen aynı gün saat 21.45’te özel aracı ile tekrar MEBS Alayına gelerek, burada birliklerin hazır edilmesine yönelik emirler verdiği iddia ediliyor.

Duruşmada dinlenen ve Darbe girişimi günü 15 Temmuz’da görevini devreden Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler (MEBS) Eski Alay Komutanı Albay Mehmet Ergün (fotoğraftaki),  darbe gecesi izin kağıdını imzalatmak için karargaha gittim, ancak nizamiyeden içeri alınmadım. Makam odasındaki eşyalarını toplamak için kışlaya gittim. Albay Bahadır Erdemli beni arayarak, nerede olduğumu sordu, kışlada olduğumu söyleyince, 'Genelkurmaydan terör ve terör faaliyetiyle ilgili önemli bir emir geleceğini' söyledi. Detayını sorduğumda fazla bilgi vermedi, 'gelince görürsünüz' dedi. Kışla da nöbetçi subayı çağırarak, mesajının gelip gelmediğini sordum.  Ben de kışladaki arkadaşlara ‘Malatya'da terör faaliyeti olabilir hazırlık olmada fayda var gerekli tedbirlerin alınması yönünde’ Askerlerin yoklamasının alınması ve Kolluk Kuvvetlerinin Toplumsal Olaylarda Desteklenmesi düzeninde söyleminde bulunduğumu hatırlıyorum.  Bahadır Erdemli beni arayarak, 2. Ordu Kaargahı önnüde vatandaşların toplanması nedeniyle  emrin uygulanması içi destek istedi. Darbe girişimine destek vermedik. Kışladan dışarı asker ve araç çıkmamıştır.

“KIŞLAYA MESAJ GELMEDEN, BİLGİSİ BANA 2. ORDU’DAN VERİLDİ”

Darbe girişiminden ilk saatlerden buyana haberinin olmadığını iddia eden Ergün, şunları kaydetti:

"Şahsi eşyalarımı toplamak maksadıyla geri kışlaya dönmem böyle bir kanaat oluşturmuştur. Alaya gidiş nedenim net bir şekilde ortadadır. Mesaj gelmeden önce bana 2. Ordu Komutanlığı’ndan bana iletildi. Darbe girişimini bilsem neden içeriğini bildiğim bir şey için zaman kaybedeyim. Emir komutayı almaya çalışmasıyla ilgili, 15 Temmuz tarihinde hiçbir şekilde emir komutayı devralmaya yönelik eylemim olmamıştır. Bana sadece terör faaliyeti olduğu söylendi. 'Sıkıyönetim' şeklinde bir beyan olmadı. Muhabere merkezine o gece hiç girmedim." dedi.

Ergün, yeni alay komutanı Engin Erikli'nin alaya gelişini engellediğine ilişkin iddiaları da kabul etmeyerek, "22.40 sıralarında mesaj geldikten sonra Sinan Babaçoğlu'nun 'yeni Alay komutanını arayalım' demesi üzerine 'ara gelsin, gelmesinde fayda var' dedim. Engin Erikli'nin de alaya girişinin engellendiğine dair bir ifadesi olmamıştır." savunmasını yaptı.

Tutuklu sanık Albay Mehmet Ergün, 15 Temmuz’da yaşanan darbe kalkışmasını kınayıp, “Hain darbe girişimini lanetliyorum, şehitleri minnetle, gazileri saygı ile anıyorum” diyerek başladı. Darbe gecesi 2.Ordu Komutanlığında yaşadıklarını anlatan sanık Ergün, görevi devretmesine rağmen izin kağıdını imzalatmak için karargahta bulunduğunu söyledi. Akşam saatlerinde Albay Bahadır Erdemli kendisini telefonla arayarak mesaj emrinin gelip gelmediğini sorduğunu ileri süren Ergün, “Televizyonda İstanbul'daki köprüdeki olayları gördük. PKK ya da DEAŞ terör örgütlerinin saldırı yapabileceğini ön görüyorduk. 20.00-22.40'ta sözde sıkıyönetim mesajı geldi. Sinan Babaçoğlu ile inceledik. Sinan Babaçoğlu, Engin Erikli'yi arayıp bir konuşma yaptı. 'Alaya gelin' dedi. Kendi ismimin listede olup olmadığına baktım. Benim herhangi bir görevlendirmemin olmadığını gördüm. İlk aklımıza gelen mesajı 2. Ordu Komutanlığına iletmek istedik ama generallere ulaşamadık. 'Generaller toplantıda' diye bize mesaj geldi. Televizyondan gelişmeleri takip ediyorduk. Bunun bir kalkışma olabileceğine dair haberleri duymaya başladık. Kurmay başkanımız, Engin Erikli'yi arayarak, birliklerinize sahip olun emrini verdi. Bahadır Erdemli'yi askeri hattan aradım. 'Emir komuta bende değil' diye telefonu Engin Erikli'ye uzattım. Engin Erikli'ye emir verdi. Bu emri uygulamayacağımız yönünde mutabık kaldık" diye konuştu.

Ayrıca Ergün, 16 Temmuz günü eşi ile arasında yaşanan bir diyaloğu da anlattı. Ergün, eşinin kendisine ‘Sizin karargahta bir olay çıktı mı? diye sorduğunu, bunun üzerine ise kendisinin ‘Hamd olsun bir olay çıkmadı’ dediğini, eşinin de ‘Eğer sizin orada bir olay çıksaydı seni asla affetmezdim” dediğini ileri sürdü.

Tuğgeneraller Mustafa Serdar Sevgili ve Zeki Karataş ile hiçbir darbe girişimi bağlantısının olmadığını ileri süren Ergün, darbe girişiminden önceden haberi olduğunun ise doğru olmadığını savundu. Ergün, ‘İsteseydim kışladaki askerleri çok rahat dışarı çıkarabilirdim, gerekirse Alayın yeni komutanı Engin Erikli’yi nizamiyeden içeri aldırmazdım. Ordu Komutanlığından benim emir komutayı almam istenmemiştir” şeklinde ifade verdi. Tutuklu sanık Ergün, iddianamede de yer alan kendisinin o gece birlikleri dışarı çıkarmak istediği ile alakalı olarak ise "Ben isteseydim 55 dakika içinde en üst rütbeli olarak birlikleri dışarı çıkarabilirdim. Bunu yapmadığım net bir şekilde ortadadır” diye konuştu.

FETÖ’cülerin FETÖ’cü olmayanların isimlerini vererek davayı sulandırmak istediklerini ileri süren Ergün, “22 yıl çalıştım, hiçbir arkadaşım bana FETÖ’cü dememiş. Herhangi dershanesine gitmedim, çocuklarım okullarına gitmedi. Bankasında hesabım yok. Hain FETÖ terör örgütü üyeleri ile hiçbir irtibatım ve bağlantım olmadı. Bana verilen görev içerisinde Anayasa kurallarına bağlı milliyetçi bir subaydım, şu anda vatandaşım. Fırsat verilirse, yeniden göreve hazırım. Tahmin üzerine suçlama yapılamaz” dedi.

Ergün, savunmasında son olarak ise “Sayın Cumhurbaşkanının çağrısına, emirlerine demokrasi ve halkın yanında yer aldım. Suçsuz olduğuma inanıyorum. Delillerin toplanmış olması sebebiyle en azından adli kontrol kararıyla tahliye edilmemi arz ederim” dedi.

“GÖREVİ DEVRETTİKTEN SONRA ALAYDA BİR YETKİM KALMIYOR, AMA…”

Mahkeme Başkanı Vedat Koç,  “Görevi devrettikten sonra Alayda bir yetkin kalıyor mu?  Sorusuna  “Hayır kalmıyor” şeklinde,  “Bahadır Erdemli sıralı amirin mi” sorusuna da “Hayır değil”  şeklinde, “Tutanağı ne zaman hazırladınız” sorusuna, “Önce 09.00” sonra “11-212.00” şeklinde,  “Görev devir teslim yaptıktan sonra yetkin olmadığını söylemene rağmen neden o tutanağa imza attın” sorusuna  “Yardımcı olmak için” şeklinde, “İzin kağıdı dilekçesini karargah da imzalatman zorunlumuydu?”  sorusuna da “Hayır zorunlu değildi” şeklinde, “Bahadır Erdemli ile o gün kaç defa görüştünüz?” sorusuna “Hatırladığım kadarıyla 7-8’kez görüştüm, cevapsız çağrılarda vardı” şeklinde, “Bahadır Erdemli ile bu kadar sık görüşme yapman  normal mi? “ sorusuna, “Normal, onlar beni aradılar. Onların tercihi.” şeklinde cevaplar verdi.

Burhan Karaduman - Ferdi Durdu / Yeni Malatya Gazetesi - Malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız