Malatya’da işverenlere yönelik olarak Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Hukuku Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Malatya Grup Başkanlığı tarafından Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Malatya’daki büyük firmaların yöneticisi ve temsilcilerine 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulamaları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Malatya Valisi Vasip Şahin yaptığı konuşmada, "Ülkemizde yaşanan iş kazalarında kayıp dünya standartlarının üzerindedir. Bu kazlarda binlerce insanız ölülerken maddi olarak büyü kayıplar yaşamaktayız. Bu konuda alınacak önlemler ile hem ölümlü ve yaralamalı iş kazalarının önüne geçeriz hem de budan sağlanacak katkı ile yatırımcılarımıza destek vererek yeni yatırmaların gerçekleşmesini sağlayarak işsizlerimize iş imkânı sağlarız Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan düzenlemeyi önemli ve faydalı bulmaktım umarım tüm kesimler bu yasadan üzerine düşen görevleri yerine getirirler."dedi.
Teftiş Kurulu Başkanlığı Malatya Grup Başkanı Abdullah Ceylan ise şunları söyledi:
"30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu 01. Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. 6331 sayılı kanunla daha önce 4857 sayılı Kanunda yer alan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemelerde 4857 kanun kapsamından çıkartılarak 6331 sayılı kanun hükümleri kapsamında değerlendirilmeye alınmıştır."
Ceylan, 6331 sayılı kanunda yapılan düzenlemeleri iş dünyasına anlatmaya çalıştıklarını bundan sonra bu konuda daha hassas denetim yapılacağını ve iş verenlerin bu konuya gereken önemi vermelerini belirtti.
Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt da şöyle konuştu:x
"Yapılan düzenleme ile İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve Mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlenmiştir. Bu kanun kamu ve özel sektöre ait tüm işlere ve işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın, bu işyerlerinin işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına uygulanacaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hiçbir ayrım yapmaksızın bütün iş kollarında işçi çalıştıran kamu ve özel sektör işverenlere, iş güvenliği sağılığı ve konusunda genel bir sorumluluk yüklemiştir.
Ülkemizde önemli bir sorun olan iş kazası ve meslek hastalıkları dikkate aldığımızda özelikle iş kazalarında meydana gelen ölümlü kazalarının sayısının yüksekliği bu tür olumsuzlukların kaza olmaktan çıktığı önlenemeyen cinayet halinde dönüştüğü görmekteyiz.
Yapılan düzenlemenin belirtmeye çalıştığım olumlu yanın dışında özellikle mevcut sistem içinde uygulanabilirliği tartışmaya açıktır özellikle uygulamada yaşanacak sorunların yayınlanacak tebliğ - genelge gibi ikincil düzenlemeler ile çözüme kavuşması gerekmektedir. Bu kanun uygulama acısından işverenlere önemli mali külfette getirmektedir. Küçük işletmelerin devlet tarafından desteklenmesini ve ilk uygulama yıllarında ceza uygulanmamasını arzu etmekte ve beklemekteyiz."
Toplantıda Malatya’da 2013 yılı içerisinde İşin Yürütümü ve İş Sağlığı ve Güvenliği yönünden denetimlere başlanılacağı uyarısı da yapılarak, yapılan yasal düzenlemelere işverenlerin uyması istendi.
Toplantıya Vali Vasip Şahin, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Vahap Toman, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Malatya Grup Başkanı Abdullah Ceylan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt, çok sayıda işveren ve temsilcileri katıldılar.