İnönü Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği'nden başkan Prof.Dr. Murat Özmen imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz hafta "Şırınga" kod adıyla yapılan medikal yolsuzluğu operasyonunda 4 öğretim üyesinin de gözaltına alınmasının itibar zedeleyici olduğu, üyelerin uğradığı itibar kayıplarının ivedilikle iadesini istediklerini bildirdi.
Kısa adı İNÖDER olan derneğin başkanı Prof.Dr. Özmen'in açıklaması şöyle:
"Ülkemizde her alanda olduğu gibi, sağlık hizmetlerinin organizasyonunda bazı dönüşümler yaşanmaktadır. Bu bağlamda birçok usulsüzlük ve yolsuzlukların yaşandığı da sık sık kamuoyu gündemine gelmektedir Geçen hafta içerisinde Üniversitemiz Tıp Fakültesinde görev yapan dört öğretim üyesinin bir yolsuzluk operasyonu iddiası ile ilgili olarak gözaltına alındığı haberleri kamuoyuna açıklanmıştır. Eğer varsa tüm yolsuzluk yapanların kısa sürede bulunularak cezalandırılmaları gerekmekledir.
Kuşkusuz amacımız devam edecek bir yargı sürecine müdahale etmek veya ortada bir suç varsa bunu savunmak değildir.
Bununla birlikte, öğretim üyesi sıfatı taşıyan kişilerin suçluluğuna ilişkin kesin deliller olmadan ve eğer bir konuda bilgilerine başvurma gereği varsa, bunun gözaltına alınmadan da mümkün olduğu dikkate alındığında, gözaltına alınıp üstelik çok uzunca, bir süre bilgilerine başvurulmadan çok olumsuz koşullarda özgürlüklerinden yoksun bırakılmaları son derece üzüntü verici bir olaydır.
Bu durum öğretim üyelerinin haksız yere yıpranmasına, öğretim üyeliği kurumunun itibarının kamuoyunda zedelenmesine neden olmuştur. Sonuç olarak, suç ve ceza ilişkisini bilen, bu ülkeye sağlıkçı, eğitimci, mühendis, bilim insanı, iktisatçı ve hukukçu yetiştiren öğretim üyeleri olarak arkadaşlarımıza gözaltı surecinde yapılan uygulamayı benimsemediğimizi, varsa suçluların kısa sürede bulunarak adalete teslim edilmelerini, öğretim üyelerimizin haksız yere uğradığı itibar kayıplarının ivedilikle iadesini talep ediyoruz."
KİMLER ALINMIŞTI?
Şırınga Operasyonu'nda İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu 12'si doktor, 8'i hastanelerde çalışan personel, 14'ü de medikal firma sahibi ve çalışanı olmak üzere toplam 34 kişi gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınanlar şunlardı:
DOKTORLAR: TÖTM Ortopedi'den Prof.Dr. İ.E., Doç.Dr.N.E., Doç.Dr. K.E., Dr. M.C., Beyin Cerrahi'den Doç.Dr. A.K., Beydağı Devlet Hastanesi'nden Beyin Cerrahi Dr. V.T., Plastik Cerrahi Dr.C.Y.D., Kalp Damar Cerrahi Dr.M.G., Ortopedi Dr.C.I., Malatya Devlet Hastanesi Anestiyoloji Dr.M.A., Beyin Cerrahi Dr.A.K. ve Akçadağ Devlet Hastanesi Dr. R.D.,
HASTANE ÇALIŞANLARI: TÖTM'den Ş.M., Doğanşehir Devlet Hastanesi'nden N.A., Akçadağ Devlet Hastanesi'nden H.İ., Malatya Devlet Hastanesi'nden H.A.Ö., Beydağı Devlet Hastanesi'nden H.A., H.K., A.Ö. ve B.T.
MEDİKALCİLER: H.S., R.K., M.A.Y., B.O., Y.H.E., İ.İ., C.D., İ.Ç., O.S., S.Ç., M.K.A. ve N.K. ile bayanlar D.S. ve E.B.
Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü gözaltına alınanlar, Perşembe günü adliyeye çıkarılmış, bunlardan 1'i doktor 7 kişi savcılıkça serbest bırakılırken, 11'i doktor 27 kişi ise 5 bin YTL ile 20 bin YTL arasında değişen kefalet ve adli kontrol koşuluyla salıverilmişti.