SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İtirazlar Değerlendiriliyor, Kısa Sürede Sonuçlar İlan Edilecek"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Hulusi Şahin, asrın felaketi sonrası Malatya’da yaraların hızla sarılması için tüm ekiplerin sahada olduğunu söyledi. Kısa sürede tamamlanacak konteyner kentlerle birlikte 100 bine yakın depremzedeyi misafir edeceklerini belirten Şahin, enkaz kaldırma çalışmalarına da hız verileceğini kaydetti.

Malatya'da 1236 Ölü, 6 bin 444 Yaralı
Malatya Valisi Hulusi Şahin, 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi sonrası kentte yapılan çalışmalar hakkında koordinatör valililer ile birlikte açıklamalarda bulundu. İtfaiye Daire Başkanlığında bulunan Afet Koordinasyon Merkezi’nde kameralar önüne geçen Vali Hulusi Şahin, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde Malatya’da bin 236 kişinin öldüğünü 6 bin 444 kişinin de yaralandığını söyledi. Yaralılardan 5’inin halen tedavisinin sürdüğü bilgisini veren Şahin, kentte devam eden artçı depremler nedeniyle de herhangi bir olumsuzluğa karşı 400 arama kurtarama ekibinin hazırda beklediğini ifade etti.

Depremzedelerin barınması amacıyla inşa edilen geçici barınma alanları ile ilgili de son durumu paylaşan Vali Şahin, şuan itibariyle kent genelinde 60 adet konteyner kent kurulduğunu ve buralarda yerleştirilen 12 bin 577 konteynerde yaklaşık 50 bin depremzedenin barındığını söyledi.

Bireysel konteyner talepleri karşılanıyor
Toplamda 23 bin 400 konteynerin kurulacağını ve 100 bine yakın depremzedenin konteyner kentlerde misafir edileceğini belirten Şahin, bireysel konteyner başvurularında da sayının 5 bin 463 olduğunu söyledi. Bunun bin 235’inin karşılandığını kaydeden Şahin, 10 gün içerisinde bin konteynerin daha bireysel olarak talep eden depremzedelere verileceğini ifade etti. İşyerleri yıkılan esnaflara da geçici işyerlerinin hazırlandığını belirten Şahin, yapılacak 3 bin 599 geçici işyerinin yüzde 67’sinin tamamlandığını kaydetti. Vali Şahin, tamamlanan hasar tespit çalışmaları sonrası itiraz süresinin de dolduğunu ve şuanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde itirazların değerlendirilmesinin bitme aşamasına geldiğini söyledi.

"İtirazlar değerlendiriliyor, kısa sürede sonuçlar ilan edilecek"
Depremde Malatya’da 5 bin binanın tamamen yıkıldığını, bin 810 binanın ise acil yıkılacak kategorisinde olduğunu hatırlatan Şahin, “Biz bu 5 bin binanın ve acil yıkılacak binaların tüm enkazını kaldırdık. Askı süresi biten itirazlar toplandı, şuanda itirazların değerlendirme sürecinde yüzde 99 seviyesindeyiz. Sadece 440 binanın itirazı kaldı. Bunu da kısa sürede bitirip ilan edeceğiz” dedi.

Ağır hasarlı binaların yıkımları noktasında da yeni bir yöneteme geçtiklerinin de altını çizen Şahin, artık yıkımları hurda karşılığı ihale yöntemi ile yapacaklarını söyledi. Şuana kadar 4 ihale gerçekleştirdiklerini de belirten Şahin, yarından sonra toplamda 1,5 milyon metrekarelik alanın ihalesinin tamamlanacağını söyledi. Bu sistemin zor ve zahmetli bir süreç olduğunu da kaydeden Şahin, “Kaldırdığımız enkazın tam 6 katı daha bir kütle var. Bunun temizlenmesi zaman alacaktır.” şeklinde konuştu.

Kalıcı konutlar hızla yükseliyor
Depremzedeler için yapılacak kalıcı konutların yapımının TOKİ tarafından sürdürüldüğünü açıklayan Şahin, bu süreçte ihalesi tamamlanan 13 bin 975 konutun temellerinin atıldığını söyledi. Malatya’ya yapılacak 9 bin 851 kırsal konutun da 610’un temellerinin atıldığını ve birkaç ay içinde teslim edileceğini ifade eden Şahin, ayrıca ağır hasarlı sanayi sitesindeki 740 işyeri içinde Altay Kışlası’nda işyerlerinin yapımına başlanıldığını söyledi. Deprem sonrası yapılan birçok çalışmadan detaylı bilgiler sunan Şahin, 72 bin 626 Malatyalı depremzedeye 15 bin taşıma yardımının yanı sıra 188 bin 951 haneye 10 bin TL’lik destek ve 48 bin kişiye de yine kira yardımı yapıldığını da aktardı.

Kent merkezi için bütüncül çalışma yapılıyor
Akpınar Mahallesi ve kent merkezinin düzenlenmesiyle ilgili Bakanlığın bütüncül çalışma yaptığını vurgulayan Şahin, "Şu an bitmek üzere. Bize ön sunumu yaptılar, birkaç müdahalemiz oldu. Belli bir aşamaya gelince tüm paydaşlarımızın, oda başkanlarımızın, muhtarlarımızın olduğu istişare toplantısıyla sunacağız. Bu toplantı lansman olmayacak, taslak olacak, üzerinde değişimler yapılabilir. Alacağımız reaksiyonlarla bir çalışma daha yapılacak. Son şekli verildikten sonra lansman gelecek." diye konuştu.

Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığınca depremlerde hasar gören tescilli yapıların ayağa kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Bir gazetecinin "Fahiş kira artışlarıyla ilgili sıkıntılar var. Bir de ev sahibinin hasar görmüş evin tadilatının yarısını kiracıdan isteme durumu var. Bunlarla ilgili vatandaşların ne yapması gerekiyor? Bunun için çalışma olacak mı?" yönündeki sorusuna Şahin, "Bunun için kanun gerekiyor. Ankara'nın bu hususta çalışmaları olduğunu biz de basından duyuyoruz. Bizim Valilik olarak yapabileceğimiz şeyler çok sınırlı. Ticaret mahkemelerine başvurabilirler. Yüzde 25'in üzerindeki her türlü artış yasa dışıdır, hukuksuzdur, talep edemez. Vatandaşlarımız, 'Beni evden çıkardı, tahliye etti' diyorlar, tahliye için tahliye davası gerekir. Tahliye kararı olmadan kimse kimseyi tahliye edemez. İsterseniz ev sahibi olun. Kiracının konut dokunulmazlığını ihlal edemezsiniz." yanıtını verdi.

Şahin'in konuşmasının ardından koordinatör valiler Cüneyt Epcim ile Cüneyt Orhan Toprak da yürüttükleri çalışmaları anlattı.

41 çadır kent kuruldu, 90 bin çadır dağıtıldı
Doğanşehir’den sorumlu Koordinatör Vali olarak görev yapan Mülkiye Başmüfettişi Cüneyit Orhan Toprak’ta ilçedeki son çalışmalar hakkında basın mensuplarına detaylı bilgiler verdi. Doğanşehir’de yaraların silinmesi adına çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Toprak, “Can kayıpları geri gelmiyor fakat devletimiz elindeki bütün imkanları seferber ederek vatandaşlarımızın rahat etmesi, güvenli sıcak bir evde barınması için çalışmaktadır” dedi.

Malatya’da Koordinatör Vali olarak görev yapan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim’de koordinasyon olarak oldukça iyi ve başarılı bir süreç yürüttüklerini söyledi. Deprem sonrası vatandaşların mağdur olmamaları adına hızlı bir çalışma sürdürdüklerini kaydeden Epcim, “90 bin çadır dağıtımı, 41 çadır kent Malatya’da kuruldu. Bunun yanı sıra bir yandan geçici konteyner kentler hızla yapılıyor, bir yandan da bireysel konteynerler dağıtılıyor. Yine bir yandan da esnaflarımız için geçici konteyner işyerleri yapılıyor. Malatya’da yıkılan binaların enkazlarının yüzde yüzü kaldırıldı” diye konuştu.

iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Hakan (11 ay önce)
    Ne zaman hızlı verilecek belli değil daha geçen hafta malatya'daydım her şey rezil seyyar satıcılar kebapçılar dürümcüler ortalık sanki 90'lı yılları yaşıyoruz belediyeden bir ekip yok inceleme Yok bir şey yok bu neresi ya devlet mi yok mu nedir bilemiyorum ama bir an evvel kaldırılması lazım her şeyi tezgahların yollarını asla tanıması lazım ağır hasarlar çabuk len yıkılması lazım millet Malatya'ya gelmeden enkazları kaldırması lazım oturma ile olmaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mühendis (12 ay önce)
    Malatya Afat görev yapamıyor tecrübe yok çok acil yurt dışından Afat heyeti getirilmeli yoksa Malatya da ne itiraz biter nede yıkımlar mahkeme ler dosya ile dolar Malatya ya 15 yılda ayağa kalkamaz sonra söylemedi demeyin ilk baştan beri söylüyorum ama anlayan dinleyen yok çok acil yurt dışından Afat ekibi gelmeli Malatya ya
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (12 ay önce)
    İlyas mahallesindeki apartmanımıza ilk komisyon orta hasar verdi. 5.9luk depremden sonra ev hafif hasara çevrildi. İtiraz ettik ağır hasar girildi ve anında siteden kaldırıldı. Depremin üzerinden 3 ay geçti, 4. aya girdik. Hala bu işi beceremediniz. Ne kira desteği ne diğer yardımlar, hiçbirini alamıyoruz haliyle... Perişan olduk. Hakkımızı helal etmiyoruz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (12 ay önce)
    Çadırda yaşamak ölmekten farkı yok.yarin seçimden sonra hayat çok zor ve çekilmez hal alacak ve göçler sahada çoğalacak fırsat bu fırsat Suriyeliler için hazır bir kent.hedefinize ulaşıyorsunuz Rabbim hakkinizdan gelsin.sehit Fevzi mahallesi 3 yıl oldu 30 bloğu bitiremediler binlerce binayı 20 yılda bitiremezler.yani sadece bu günü kurtarma cabalari
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Serkan (12 ay önce)
    Desene aciklamak icin secim sonuclarini bekliyoruz
    %91
    %9
    Yanıtla
  • malatya_sevdalisi (12 ay önce)
    Yeter artık sizlerin saçmalıklarını duymak istemiyoruz. Birçok usulsuzluk var ve halen çözemediniz. Ayrıca ne barınma desteği ne çadır ne kira yardımı hiçbirini almıyoruz. gerçekten artık sizin söylemlerınızden sıkıldık. Hepınızı gorevden alması lazım. Hıc bırınız bu donemı yonetemedınız ve artık bıkkınlık getırdınız.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Beytullah (12 ay önce)
    Üniversite prof ların verdiği rapora göre düzenlensin. İlk kontroller üstün körü yapılmış. Sağlam evler yıkılırsa bu evlerin sahiplerinin on yıllarca evsiz kalacağı aşikar. Evlerimize sahip çıkın kararları gerçeklere göre alın. Toki vs vs 11 ilin yıkımına yetişemez. Güçlendirme yapılabilecek evleri yıkmayın. Bu kadar insan evsiz kalacak .
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Hasar borsası mı kuruldu 4-5 defa bakılıp hepsinde de orta hasar verilen bina bazılarının devreye girmesi ile ağır hasara çevrildi. Gerçek ne ise o olsun birilerin yönlendirmesi veya menfaati için olamasın.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Sonuçlandımı sizinki. Daha açıklanmadı deniyor. Nasıl öğrendiniz ortanın ağır oldugunu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reis orta hasarlı ağır hasarlı evler yıkılacak dedi siz daha neyin peşindesiniz yarın bsşınızamı yıkılsın evler hakimbey apartman ı gibi toplu öleceksenşz güçlendirin vebali yaptıranlara
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Beytullah (11 ay önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Deprem yönetmeliğine göre yapılmış yeni binaların orta hasar durumunda güçlendirilecegini duyuyorum. Malatya da çok bina da başladı diye bikiyorum. Reis o gün itibariyle böyle dedi. Ancak şimdi durum değişti diye biliyorum. O kadar yeni ev Üniversiteler orta hasar güçlendirilir dediği halde güçlendirilmez yıkılırsa doğru olmaz. Proflar imza atmış Türkiye nin en iyi Üniversitelerinden gelmişler. Ben demiyorum bilim diyor tamir edilebilir diye. Bu kadar orta hasarlı ev ağır a çevrilirse bu orta hasarlı ev sahipleri 15 yıl gibi bekler en iyi ihtimal Konteynerlerde yaşarlar veya Malatya yi terk etmek zorunda kalacaklar. Mühendislik bilmi ne diyora o olmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (12 ay önce)
    Birden fazla ev sahibi olanların ve arsadan onlarca ev sahibi olanların 3-5 itirazı için bir sitedeki yüzlerce insanı mağdur etmeyin. İtiraz edenler o orta hasarlıya veya az hasarlıya çevrilen evlerde oturmayacaklar ya satacaklar yada kiraya verecekler. Yüzlerce insanın kul hakkına girmeyelim lütfen.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (12 ay önce)
    Millet şehrini imar etmeye başladı. Siz daha hasar tesbitini yapamadınız. Yazıklar olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (12 ay önce)
    Çevre ve şehircilik personeline sesleniyorum. Birilerinin aklına uyup da bilimsel verilere aykırı karar vermeyin. Sonra kabak sizin başınıza patlar. Çünkü sağlam dediğiniz evler yıllar sonra depremde yıkılsa evrakta 'birilerinin' değil sizin imzanız var
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Serkan Bingöl (12 ay önce)
    Manas evleri Babür sitesine iki defa ağır hasar verilmesine rağmen nasıl hafife çevriliyor böyle mi yaralar sarılıyor
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Hazır mezar olacak hepinize başka yolu yok afat bu işten anlamıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kızılelma (12 ay önce)
    Nasıl güveneceğiz? 24 Ocak 2020 Sivrice depreminde birçok orta hasarlı binayı hasarsıza dönüştürüldüğü herkes tarafından biliniyor.Bu binaların 6 Şubat Maraş depreminde kurumuş yapraklar gibi döküldüğünü hepimiz gördük.Malatya’da enkaza dönüşen bütün binalar aslında Sivrice depreminde sinyal verdiği şahitler dinlendikçe ortaya çıkıyor.O dönemde işler biraz ciddiye alınsaydı insanlar bu enkazların altında kalmayacaktı. Devletimizin gücü ve iradesi bu işi kolaylıkla düzelte bilirdi.O dönemde 4K sitesi sakinleri ve Kaledeki TOKİ konutları tartışması meselenin ciddiyetini gölgelediğini düşünüyorum.Esasen Malatya’ 24 Ocak depreminde ciddi yara almışta hiçbirimizin haberi olmamış. Ancak ben vatandaş olarak olayı kavrayamamış olabilirim.Peki kurumlarımız ne yapmış.Çevreşehircilik il müdürlüğü ,afad,valilik durumu pek ala biliyorlarmışta üstünü örtüp geçmişler.Ağır hasarlıları ortaya, orta hasarlıyı hafife dönüştürüp durmuşlar.Nereden biliyorum 2020 sivirice depreminde il merkezinde yüzlerce orta hasarlı bina raporu düzenlenmiş daha sonra bu raporlar binalara yapısal iyileştirme yapılmadan hasar kayıtları silinmiş.Peki Ne yapıldı?Ağbaba bir kısım vatandaşların köy evleri aylar geçmesine rağmen kasıtlı olarak teslim edilmedi diye serzenişte bulundu.Onun dışında yerel siyaset,basın,yerel idareler hiç kimse bu işin üstüne ciddiyetle gitmedi.Şimdi aynı şeyler tekrar yaşanıyor.Ben bu filmi izlemiştim diyorum.Mümin aynı delikten iki defa sokulmaz.Birazcık vicdanınız varsa bu işi ciddiyetle ele alırsınız.Bundan sonraki olacak ama kesin olacak depremde kimsenin burnu kanamadan çıkmak için üç maymunu kafesine koyup.Ne pahasına olursa olsun gerekli önlemleri almak zorundasınız.Yarın nefretle anılmak istemiyorsanız.”Bostanbaşını imara açanlar gibi…’’ Beddua almak istemiyorsanız.Bu binaların görünen kusurları kapanmadan önce gerekli önlemleri alırsınız.Bu işler ağır hasardan binaların az hasarlıya dönüştürülmesine göz yumarak olmaz. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binaların okus pokusla az hasarlıya dönüştürme,kendi elinle mezarını kazmak demektir .Burada bina hasar raporları hangi seple ve hangi gerekçelerle değiştiğini vatandaşın insafına bırakmadan gerekli kontrolleri yapmak yine devletimizin görevidir.Vazifesi milleti müreffeh bir şekilde yaşatmak olan kurumlarımız.Bu durumda zaaf gösterip aynı hataya tekraren düşmesini kimse kabul etmeyecektir.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Mehmet (12 ay önce)
    En önemli husus konusunda ne valilik sayfası ne başka yerde açıklama yok. Sayın malatya haber editörleri lütfen bu konuya değininiz. Ağır hasarlı evler için ihaleler yapıldı diyor vali bey. Eşyalarımız ağır hasarlı evde bekliyor. Taşınacak ev bulunmuyor. Binaların ne zaman yıkılacağı hangi mahallelerinin ihalesinin yapıldığı bilgisi verilmelidir. Ayrica hurda karşılığı verilen ihaleler deniyor. Bu ihaleyi alan firmalar arsuzda insanların kendi evlerinden kapı pencere sökmesine izin vermediler. Lütfen bu konuya problemler yaşanmadan değininiz. Malatya sahipsiz kaldı haberleri ve söylemleri her yerde. Eğer siz bu iki konuya medya olarak değinmez ve yetkililere sesimizi duyurmazsanız sizden tarafta sahipsiz kalmış oluruz. Sesimizi kimseye duyuramayız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • irfan (12 ay önce)
    malatya sahipsiz 50 yıllık kolonsuz yıgma eve once az hasarlı sonra orta hasarlı yaptıgımız itiraz sonucu agır hasarlı beklerken selattin gürkanın açıklamasından sonra az hasarlı verilmeye çalısıldı bunların vicdanınıda enkaz altında kalmış durumda...
    %75
    %25
    Yanıtla