Malatya'da lise öğrencilerinin besinlerle ilgili inanç, endişe ve tutumları konusunda İnönü Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, ilginç sonuçlar çıktı.
Malatya İnönü Üniversitesi tarafından, yüzde 48'i erkek olan 658 lise öğrencisi arasında yapılan "Malatya İl Merkezinde Lise Öğrencilerinin Besinlerle İlgili İnanış, Tutum ve Endişeleri ve Bunları Etkileyen Faktörler" adlı araştırma, Tıp Fakültesi Dergisi'nde yayımlandı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda görevli Yasemin Atik Altınok, Gülsen Güneş ve Leyla Karaoğlu'nun imzasını taşıyan araştırma sonucunda, öğrencilerin yiyeceklerin yağ-şeker-vitamin içerikleri hakkında endişeleri ile bu besin öğelerini yüksek miktarda içeren yiyeceklerin tüketim sıklıkları arasında ilişki saptanmadığı kaydedildi.
Araştırmayla ilgili açıklamada, "Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre, besinlerde bulunan besin öğeleri hakkında daha fazla endişe duymaktadırlar. Erkek öğrencilerin yüzde 73'ü, kız öğrencilerin yüzde 83'ü yiyeceklerin sağlık üzerinde rol oynadığına, erkek öğrencilerin yüzde 41'i, kız öğrencilerin de yüzde 63'ü kızartılmış yiyeceklerin sağlık için kötü olduğuna inanmaktadırlar. 'Çok fazla yağ yemek kalp hastalıklarına neden olur' ifadesine erkek öğrencilerin yüzde 65'i, kız öğrencilerin yüzde 85'i katıldıklarını bildirmişlerdir" denildi.
Araştırma sonucunda ise şu ifadelere yer verildi:
"Sonuç olarak öğrencilerin çoğunluğu besinlerle ilgili doğru inanış ve tutumlara sahiptirler, ancak kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha fazla doğru bilgilere inanmaktadır. Gençlerin besinlerin içeriğiyle ilgili endişeleri, davranışlarına yansımamaktadır. Öğrencilerin çoğu yiyeceklerin sağlık üzerinde rol oynadığını düşünmektedir. Öğrencilerin yarısından fazlası yağlı ve kızartılmış yiyecekler hakkında olumsuz inanışlara sahiptir. Kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha fazla bu olumsuz inanışlara katıldıklarını bildirmişlerdir. Araştırma kapsamına giren öğrenciler en çok yeterli miktarda vitamin alıp almadıkları konusunda en az da besinlerin içeriğinde bulunan şeker hakkında endişe duymaktadır. İnsanların olumlu beslenme davranışlarının özendirilmesi, yani beslenme eğitimi çocukluk çağından başlayan uzun bir süreçtir. Bu nedenle, ilkokul, ortaokul ve liselerde düzenli ve devamlı beslenme eğitimi programları düzenlenmelidir."