Malatya İnönü Üniversitesi'ne bin 201 yeni kadro ihdas edilmesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif veren Malatya milletvekilleri, teklifin görüşmelerinden önce komisyon üyelerine kayısı ikram etti.
CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ve AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz'ün Malatya İnönü Üniversitesi'ne yeni kadro ihdasına ilişkin kanun teklifleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda birleştirilerek görüşüldü. CHP'li Aslanoğlu ve AKP'li Malatya milletvekilleri, AKP Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığındaki toplantı öncesinde komisyon üyelerine kayısı kurusu ikram etti. Komisyon üyesi milletvekilleri, Malatya milletvekillerinin kayısı ikramıyla kadroları garantilediği yorumunu yaptı.
Görüşmelerde teklif sahibi olarak konuşan Aslanoğlu, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin son dönemde önemli gelişmelere imza attığını, bu hastanede yılda 200 organ nakli yapıldığını anlattı. Üniversitede bazı hizmetlerin yıllardır ihale edildiğini belirten Aslanoğlu, yeterli derecede öğretim görevlisi ve sağlık çalışanı olmadığı için pek çok hizmetin verilemediğini dile getirdi. Aslanoğlu, İnönü Üniversitesi'nin öğrenci sayısına oranla en düşük öğretim üyesi kadrosu bulunan üniversite olduğunu vurguladı.
Milletvekili Ömer Faruk Öz ise, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin sadece Malatya'ya değil tüm bölgeye hizmet verdiğini ve bu üniversiteye verilecek yeni kadroların hizmet kalitesinin artırılması bakımından önemli olduğunu söyledi.
Teklifin maddelerine geçilmesinin ardından Aslanoğlu ve Öz, verdikleri ortak önergeyle teklifte 283 olarak öngörülen profesör, doçent, yardımcı doçent, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzman kadrosunun bin 332 olarak değiştirilmesini istedi. Toplantıya katılan Maliye Bakanlığı uzmanı, bu rakamın emsal üniversitelerle kıyaslanamayacak oranda yüksek ve zaten kullanılamayacağını belirterek, önergeye karşı çıktı.
Komisyon Başkanı Açba da, önergenin kabul edilmesi halinde diğer üniversitelerin de böyle anormal taleplerle gelmeye başlayabileceklerini ve bunun kargaşaya neden olacağını ifade etti.
Aslanoğlu ise, gelen itirazlar üzerine rakamın 400'e yükseltilmesini istedi. Komisyon üyeleri, Aslanoğlu'nun bu teklifini de reddetti ve önerge kabul edilmedi. Açba, Genel Kurul aşamasında ihtiyaca göre bu rakama ilave yapılabileceğini söyledi.
Öte yandan Aslanoğlu, yeni kadro ihdasında üniversitede 4-C ve 4-B kadrosunda çalışanlarla 5 yıldır temizlik şirketinde çalışıp üniversitede görevlendirilenlere öncelik verilmesine ilişkin bir önerge verdi. Aslanoğlu'nun bu önergesi de komisyon üyeleri tarafından reddedildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifine göre Malatya İnönü Üniversitesi'nde profesör, doçent, yardımcı doçent, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzman kadrolarına 283 atama yapılabilecek. Üniversiteye ayrıca 510 adedi hemşire olmak üzere çeşitli branşlarda 918 kadro ihdas edilecek.
ÇALIK'IN AÇIKLAMASI..
Bu arada AKP Milletvekili Öznur Çalık, İnönü Üniversitesi'nin kadro ihtiyacının giderilmesi amacıyla kendisinin hazırladığı kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüp uygun bulunarak Danışma Kurulu'na gönderildiğini bildirdi.
Konuya ilişkin olarak Çalık'ın TBMM'deki sekreteryasından şu açıklama yapıldı:
"Türkiyenin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olan İnönü Üniversitesinin kadro ihtiyaçlarının giderilebilmesi için Malatya AK Parti Milletvekili Öznur Çalık tarafından hazırlanan, Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, İhsan Koca, Ömer Faruk Öz, Fuat Ölmeztoprak ve Mehmet Şahin tarafından imzalanan kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda 3 Aralık Çarşamba günü saat 15:00de başlayan görüşmelerde uygun bulunarak TBMM Danışma Kuruluna sevk edildi. Kurulda uzlaşmanın sağlanması ve kanun teklifinin 4 Aralık Perşembe günü TBMM Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi için girişimler sürdürülüyor.
Çalışmalarla ilgili düşüncelerini açıklayan Öznur Çalık 21 Ekim 2008 tarihinde çalışmalarına başladığımız, İnönü Üniversitemizin yıllardır süregelen kadro ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kanunun teklifimiz ile ilgili, Malatya AK Parti Milletvekilleri olarak birlik ve beraberlik içerisinde gösterdiğimiz gayretlerimizle ve Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Cemil Çelikin de değerli katkılarıyla, son aşamaya ulaşmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. dedi. Malatya AK Parti Milletvekilleri olarak konuyla ilgili başta Sayın Başbakan başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK Başkanlığı, Maliye Bakanlığı nezdinde girişimler gerçekleştirdiklerini belirten Çalık, 2008 yılı sonuna kadar kanun teklifinin Genel Kurulda kabul edilerek yasalaşması adına yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. Öznur Çalık Kurban Bayramı nedeniyle önümüzdeki hafta resmi tatil olacağından, işlemleri hızlandırarak kanun teklifimizin Meclis Genel Kurulunda bu hafta görüşülebilmesi adına yoğun bir mesai harcadık. Umut ediyorum ki bu çabalarımızın meyvesini 2008 yılı bitmeden alacağız. dedi.
Uzun bir süredir sonuçlandırılamayan İnönü Üniversitesi kadro sorununun çözümüne ilişkin yaşanan bu somut gelişmelerle ilgili olarak Öznur Çalık Sayın Başbakanımıza, Sayın Milli Eğitim Bakanımıza, Sayın Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımıza, Grup Başkan Vekillerimize Malatya milletvekilleri olarak teşekkür ediyoruz. Umut ediyorum ki 2008 yılının son günlerinde kanun teklifimizin Meclis Genel Kurulda onaylanmasıyla birlikte, Malatya halkımıza ikinci bir bayram sevinci yaşatmanın gururunu taşıyacağız. sözleriyle duygu ve düşüncelerini dile getirdi."