Malatya'da, İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) çerçevesinde seminer düzenlendi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu'nun yararlanıcı konumunda olduğu İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı'nın koordinesinde 9 Haziran 2008 tarihinde uygulanmaya başlanan projeyle ilgili Anatolia Oteli salonunda seminerde konuşmalar yapıldı.
Seminerde konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, iyi yetişmiş insan gücünün önemini anlatarak, "Ülkemizde iyi yetişmiş insan eksikliğimizi kabul etmemiz lazım.Gelişmiş ülkelerde mesleki eğitim oranı yüzde 60-75 oranında iken, ülkemizde yüzde 30-40'lar üzerindedir" dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, mesleki eğitimin öneminden söz ederek, "Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman, özellikle Avrupa ülkelerinde mesleki liselerde okuma oranı yüzde 70'lerde, Türkiye'de ise son iki yıl hariç çok aşağı düzeylerdedir. Yani yüzde 35-40'lar civarındadır. Demek ki, biz dünyadaki kalkınmışlıktaki yeri almak istiyorsak, mesleki teknik eğitime ciddi anlamda önem vermemiz gerekiyor. Ekonomik gelişmişliği yerine getirebilmemiz için ileri teknolojiyi muhakkak uygulamamız lazım. Çocukların kabiliyetlerine göre, becerileri göre mesleki eğitime yönlendirmemiz lazım. Bu anlamda bu tür çalışmaların yararlı olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bir dönem siyasi kanaatler gereği mesleki liselerin önü kesilmişti. Meslek liselerinin önü kesinlikle açılmalı. Gençleri işsizler ordusundan kurtarmak için mesleğe yönlendirmemiz lazım" diyen Erkoç, odalarına iş konusunda birçok gencin başvurduğunu vurguladı.
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut da, "Projenin ana hedefi kalifiye ve vasıflı işgücünün katılımı ile Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini ve rekabet edilebilirliğini teşvik etmektir. Proje kapsamında Gaziantep, Diyarbakır, Van, Erzurum, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa olmak üzere toplam 8 ilde; otomotiv, tekstil, makine, metal işleri, turizm, elektrik-elektronik, bilişim teknolojileri ve gıda sektörlerinde eğitim-öğretim alanında pilot uygulamalar gerçekleştirilecektir. Toplam bütçesi 15,4 milyon euro olan proje, işgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanarak hayat boyu öğrenme perspektifinde, Türkiye'de mesleki eğitimin modernizasyonu çalışmaları sürmektedir" şeklinde konuştu.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Yüksek Öğretim Kurulu'nu temsilen Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu'nun da mesleki teknik eğitimin önemini içeren konuşmalardan sonra seminere geçildi.