Batı tarafından yıllarca sürdürülen yüksek gerilim, akan kan ve bitmek tükenmek bilmeyen yaptırım uygulamalarının ardından, Ortadoğu konuşmaya başladı.
Amerikan New York Times gazetesine göre, Ortadoğudaki "Söz dinlemeyen" ve teröre destek vermekle suçlanan ülkelere uygulanagelen izolasyon politikasının sonuç vermemesi izolasyon politikasından çarkta önemli rol oynadı.
ORTADOĞUya yönelik sert politika ve uygulamaların, giderek daha da fazla olumsuz sonuçlar vermeye başlaması üzerine, başta ABD olmak üzere Batı, bu uygulamalarından çark etmeye başladı.
11 Eylül saldırılarının ardından, özellikle ABD tarafından başlatılan Ortadoğuya yönelik sert politikalar, Afganistan ve ardından Irakın askeri müdahaleyle işgaliyle birlikte doruk noktaya ulaştı. Ancak işgallerin üzerinden beş yılı aşkın bir süre geçmesine karşın, ne Afganistan ne de Irakta kaos ve şiddet duruldu. Ayrıca İran ve Suriyeye yönelik yaptırımlar ve izolasyon politikası da arzu edilen sonucu vermedi.
Değişiklik sinyali
New York Times gazetesinin haberine göre, ABD, İsrail ve bazı Avrupalı müttefikleri, düşmanlarını izolasyon ve eleştiriyle yenmenin mümkün olmadığını görmeye başladı. ABD Başkanı George Bush, görevini devretmesine aylar kala, Ortadoğu politikasında büyük bir değişikliğe gittiğinin sinyallerini veriyor. Batıyı düşman olarak gören İran, Suriye, Hamas ve Hizbullah da sertliğe sertlikle direnmenin faturasının yüksek olduğunu hesapladı. Suriye ve İranın içinde bulunduğu ekonomik darboğazın, bu ülkelerin diyalog kararı almalarına yardımcı olduğu ifade ediliyor.
Sonuçta, Suriye, izolasyondan çıkıp Avrupada ağırlanıyor ve İsrail ile dolaylı görüşme yürütüyor. Lübnanda yeni hükümet kuruluyor. İsrail, Hamas ve Hizbullah ile anlaşma yapıyor. ABD, İranda temsilcilik açma ve Tahran ile görüşme kararı alıyor.
İran
1979 yılında İran İslam devriminin ardından militanların Tahrandaki ABD Büyükelçiliğini basması üzerine, iki ülke arasındaki ilişkiler kesilmişti. son 30 yıldır ABDnin İrana yönelik sert politikaları, ekonomik yaptırımları bir sonuç vermemiş görünüyor. Özellikle İranın nükleer faaliyetini artırması ve uzun menzilli füze denemelerinin, ABDnin bu ülkeyle diyalog kararında etken olduğu belirtiliyor.
Nitekim, İran Dışişleri Bakanı Mottaki, bugün Cenevrede AB Ortak Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile yapılacak kritik görüşmeye, ABD ilk kez katılma kararı aldı. Cenevre görüşmelerinde ABDyi, Dışişleri Bakanlığının ağır toplarından Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Bill Burns temsil edecek.
Suriye
1967deki savaşta topraklarının bir bölümünü İsraile kaybeden Suriye de ABD ve İsrailin uzun süredir hedefindeydi. Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz günlerde Akdeniz için Birlik toplantıları nedeniyle Parise davet edildi. Esad, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile olumlu görüşmeler yaptı. Suriye, İsrail ile dolaylı görüştü.
Hamas-Hizbullah
İsrail ve ABD, İslamcı örgütler Haması Gazzede, Hizbullahı da Lübnanda eritmeyi tüm çabasına karşın başaramadı. Şimdilerde ise bu iki ülke, Hamas ve Hizbullah ile iyi ilişkilerin, çıkarlarına olduğunu düşünmeye başladı. Ortadoğudaki uzmanlar, "Siyasi konularda bölge hükümetleriyle görüşme yapılabilir. Ancak iş güvenliğe geldiğinde, Hamas ile Hizbullahı dışlayamazsınız" diyorlar. İsrail, Hizbullah ile esir değişimi anlaşması yaptı. Hamas ile de ateşkes ilan etti.