Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün, MAKUT ile hazırlayarak, Japonya Büyükelçiliği'ne sunduğu projeyle kentte Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi kurulması planlanıyor. Merkez sayesinde, kurumun arama kurtarma ekibi ile gönüllü arama kurtarma ekiplerinin bir araya toplanması, olası bir afete tek elden hızlı bir şekilde ulaşılması hedefleniyor.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ercan Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Japonya Büyükelçiliği'ne 2013-2014 yılı için bir proje başvurusu yaptıklarını söyledi. Proje sahibinin Malatya'daki Meşale Arama Kurtarma Derneği (MAKUT) olduğunu ifade eden Önal, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün de proje ortağı olduğunu anlattı.
Projeyle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü binasının yanındaki 350 metre kare alana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi kurulmasının hedeflendiğini kaydeden Önal, ''Prefabrike olması planlanan binada il genelindeki 4 ayrı gönüllü arama kurtarma ekibini bir araya getirmek istiyoruz. İl Afet Yönetim Merkezi'ni de buraya alacağız. Bu birimimiz şu anda kurumumuzun alt katında. Herhangi bir afet olduğunda aramalar doğrudan oraya geliyor. Bu birimin bazı eksiklikleri var. Bunları da gidereceğiz'' dedi.
Kriz yönetimini tek elden yürütmek için yeni bir bilişim alt yapısı kuracaklarını aktaran Önal, ''Bilgisayar, telefon, faks alt yapısını güçlendireceğiz. İl MOBESE görüntülerini de aktarabileceğimiz ekranların olduğu bir merkez oluşturmayı düşünüyoruz. Arama kurtarma malzemeleri de bu merkezde olacak. Herhangi bir afet olduğunda bütün arama kurtarma ekipleri oradan malzemelerini temin edip afetin olduğu yere gidecekler'' diye konuştu.
Afetlerde yapıların sağlamlığı kadar afete zamanında ulaşmanın da önemli olduğunu bildiren Ercan Önal, hızlı ulaşım için iyi bir koordinasyon gerektiğini belirtti. Çalışmayla bütün bilgilerin tek merkezde toplanacağını ifade eden Önal, müracaatını yaptıkları projede, Japonya hükümetinden 100 bin dolar talep ettiklerini vurgulayarak, projenin eş finansmanı olan 75 bin doların ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından karşılanacağını, AFAD'dan bunun sözünü aldıklarını anlattı.
Önal, Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti ile koordinasyon sağlamayı düşündüklerini, merkezde telsiz alt yapısının güçlü olmasını istediklerini bildirdi. Önal, Japonya Büyükelçiliği'nin, bu tür toplumsal konuları içeren projeleri desteklediğini bildiklerini ifade ederek, kendi projelerinin de kabul edilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.