Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Kürecik Radar Üssü’nde görev yapmak üzere Malatya’ya gelen yabancı askerlere ilişkin TBMM’ye soru önergesi vererek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan bugüne kadar Malatya’ya kaç yabancı asker yerleştirildiğini sorud.
Yusuf Halaçoğlu Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması isteği ile verdiği soru önergesinde Türkiye’nin 19- 20 Kasım 2010 tarihlerinde Lizbon’da toplanan NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin ’Füze Kalkanı Projesi’ne katılmayı kabul ettiğini ve 29 Eylül 2011 tarihinde ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında ’NATO Füze Kalkanı Projesi’ çerçevesinde kurulacak olan ’NATO Füze Savunma Sistemi’nin unsuru olan erken uyarı radarı ile ilgili bir mutabakat imzalandığını hatırlattı.
Türkiye ile ABD Büyükelçisi arasında mutabakat zaptının imzalanmasından sonraki tarihten bu yana da Malatya’ya (NATO tarafından) askeri ve sivil personel gönderildiğini vurgulayan MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu Dışişleri Bakanı Ahmet davutoğlu’ndan şu sorulara cevap vermesini talep etti: 1- Sistem, ’NATO Füze Savunma Sistemi’ ise mutabakat metni hangi kanunun tanıdığı yetki ile ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından imzalanmıştır? 2- Bugüne kadar Malatya’ya kaç yabancı askeri ve sivil personel gelmiştir ve daha kaç kişi gelecektir? 3- Gelen personel hangi ülkelerin pasaportlarını taşımaktadır, ne kadarı NATO tarafından görevlendirilmiştir ve sadece erken uyarı radarı ile ilgili olarak mı faaliyet göstereceklerdir? 4- Türkiye topraklarına kurulan, personelinin güvenliği Türk askerleri tarafından sağlanan Üssün faaliyete geçtiğine dair açıklama neden ABD’li komutan Mark Hertling tarafından yapılmıştır? 5- Üssün yakınlarında yapılacak olan 150 konutluk lojman kimin arazisi üzerine yapılacaktır, bu projeyi kim finanse edecektir ve daha ne kadar konut yapılacaktır?"