SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kaçak, Projesiz, Sağlıksız Yapılara Ruhsat Verildi"

0
Güncellendi - 2020-02-14 05:51:53
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde konuşan CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı Günnur Tabel, deprem kuşağında bulunan Türkiye’de depremlerde büyük acılarla karşılaşmamak için gerek vatandaşın gerekse devlet ve yetkili kurumların yaşanan acılardan ders çıkararak, depreme hazırlıklı olmak adına gerekli tüm önlemlerin bir dahaki depremden önce acilen alınması gerektiğini söyledi.

Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında ‘Dilek ve Temenniler’ kısmında söz alan CHP Sözcüsü Tabel, depreme dair bir konuşma yaptı ve alınması gereken önlemleri sıraladı.

Tabel konuşmasına, son bir ay içinde yaşanan deprem, çığ felaketi, İdlib şehitleri ve Sabiha Gökçen Havaalanında yaşanan uçak kazasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

“İmar barışı gibi uygulamalar depremlerde hasarlara davetiye çıkarmaktır”

Genelde Türkiye, özelde Malatya’nın deprem fay hattında bulunduğunu ve bu gerçeğe hazırlıklı olmak için deprem öncesinde alınması gereken önlemlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Tabel, imar barışı adı altında çıkarılan yasayla, projesiz, sağlıksız, nasıl yapıldığı belli olmayan, mühendislik hizmeti almamış yapılara ruhsat verildiğini hatırlatarak “Bu ve bunlar gibi benzer uygulamalar depremlerde ağır hasarlara davetiye çıkarmaktır diye düşünüyorum” dedi.

“Kuzey Çevre Yolunun geçeceği bölge deprem için çok riskli”

Malatya’da Kuzey Çevre Yolu’nun geçeceği bölgenin tarım alanı olduğunu ve zeminin  deprem açısından son derece riskli olduğunun uzmanlar tarafından onlarca kez dile getirilmesine rağmen yetkililerin bunu gözardı ettiğini hatırlatan Tabel, şunları söyledi:

“Malatya’da açamadığımız o meşhur kuzey çevre yolunun yerinin tarım alanı olduğu, o bölgenin deprem için riskli olduğu; gerek bilim adamları, gerekse TMMOB ve sahayı bilen uzmanlar tarafından sürekli dile getirilmesine rağmen ne hikmetse kimsenin kulağı duymadı. Bu yol açıldığında mecburen o bölge yapılaşmaya da açılacak, şehir o yöne kayacak, tarım alanları bitecek ve bir deprem olduğunda en ağır hasar oradaki yapılarda olacaktır.”

“2000 bin yılından önce yapılan binalar hasarlı kabul edilip gereken yapılmalı”

Tabel, deprem öncesinde alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

“Yeni bir deprem olmadan, deprem esnasında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili olarak anaokullarından başlayarak tüm kurum ve kuruluşlarda bilgilendirme eğitimleri düzenlenmelidir.

Öncelikle şehirdeki binaların envanteri çıkarılmalı, riskli yapılar belirlenmeli ve vatandaş mağdur edilmeden, kentsel çözümlerle binaları yenilenmelidir.

Zemin etütleri yapılmalı, şehir bölgelere göre ayrılmalı, vatandaş bu konuda bilgilendirilmeli, imar durumları ona göre verilmelidir.

H=serbest, yani bina yüksekliği serbest olan yerler değiştirilmelidir.

Bitişik nizam olan yerler yeniden düzenlenmelidir.

2000 yılından yani deprem yönetmeliğinden önce yapılan binalar, şimdiki kontrollerde hasarsız görünse dahi bu binalar hasarlı kabul edilmelidir. Çünkü 2000 yılından önce zemin etütleri yapılmıyor, hazır beton kullanılmıyordu.

“Yatay yapılaşmaya dönülmeli”

Ada bazlı da olsa dikey yapılaşmadan derhal vazgeçilip yatay yapılaşmaya dönülmelidir.

Belediyeler ve Yapı Denetim birimleri, hali hazırda yapılmakta olan yapılardaki denetleme görevlerini, paradan bağımsız olarak eksiksiz yerine getirmelidir. Demir ve beton teslim alınırken bir belediye personeli de hazır olmalıdır.

Deprem toplanma alanları belirlenerek, bu alanlara gıda, sağlık, itfaiye ve güvenlik gibi ekiplerin en hızlı ulaşımları ile ilgili önlemler tartışılarak hayata geçirilmelidir. Bu toplanma alanlarının alt yapısı yapılmalıdır.

Bu toplanma alanları hakkında vatandaş bilgilendirilerek, en azından bu alanlara ulaşım tabelaları çok görünür bir şekilde şehrin her yerine yerleştirilmelidir.”

Tabel, depremin değil binanın öldürdüğü gerçeğinden hareketle sosyal belediyeciliğin gereği olarak vatandaşın en temel hakkı olan huzurlu yaşam alanlarına kavuşması bilinciyle çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • çiftçi (4 yıl önce)
    güzel bir konuya temas etmiş sayın encümen hanım vekilin özel resmi işlerinin takibini bir bırakıp halkın sorunlarıyla uğraşsalar inan ki bizde kendilerini taktir ederiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Adamın yeri var ev yapıcak yok tarla yapamazsın diyor yok ruhsat yok yapı denetim adamın 60 bin lirası var evini her türlü sağlam yapar diyo sen ruhsata yapı denetime ver 60 bini e evi nasıl yapacak o zaman kerpiç evinde otur öl demek bu parayı basan mutait yapsın çürük evi git 150 bin 250 bin ver al diyo imkansızi basar diyo
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (4 yıl önce)
    Doğru söylüyor ama dinleyen merak ediyorum Akp buna ne dedi
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (4 yıl önce)
    Çok katlı bina rant kaynağıdır. Hangi belediye bundan vazgeçebilir. Hele hele; Yeniden başkan seçilme veya Vekil olma düşüncesi olan BAŞKANLAR RANTA ve VESAYETE KARŞI DURAMAZLAR....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Mevcut tabelalar doğru düzgün yerindemiki yenileri öyle olsun :)
    0
    0
    Yanıtla