Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin toplantısında, İmar Kanunu’na aykırı biçimde inşa edildiği tespit edilen bir yapıya ruhsat verilmesi yolunun açılmasına yönelik gündem maddesini destekleyen AKP'li meclis üyeleri ile bu yapının ruhsata uygun hale getirilmeden ruhsat verilmesine karşı çıkan CHP’li meclis üyeleri arasında tartışma çıktı.
Karakavak Mahallesi sınırları içinde Ankara asfaltı üzerinde, ruhsata aykırı bir şekilde yapılan, bu nedenle mühürlenip idari para cezası kesilen bir inşaat, Yeşilyurt Belediyesi’nin vurdumduymaz tavrıyla mühürlü haline rağmen tamamlandı.
Yeşilyurt Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısını yaptı
Yeşilyurt Belediye Meclisi, Aralık ayı çalışmalarına başladı. Meclis Başkan Vekili Naci Şavata başkanlığında yapılan meclisin birinci oturumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Gündem dışı verilen tekliflerin okunup oylanmasından sonra gündem maddelerin görüşülmesine geçildi.
Meclis toplantısına, ruhsata aykırı imalat (kaçak inşaat) yapıldığı gerekçesiyle belediye tarafından idari para cezası kesilip mühürlenen bir inşaatın, mühürlü olmasına rağmen tamamlanması ve tamamlandıktan sonra ruhsat alabilmek için yaptığı plan tadilatı talebi damga vurdu.
Söz konusu ihlalli (kaçak) yapının oturma ruhsatı alabilmesi için verilen imar plan tadilatı, Yeşilyurt Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Kabul edilen bu kararla, ihlalli (kaçak) yapının İmar Kanunu’nun amir hükümleri gereğince ruhsata temel oluşturacak onaylı projeye uygun hale getirilmesi gerekirken, tam tersi yapılarak ruhsatın ihlalli (kaçak) yapıya uydurulmasının yolu açıldı.
Plan tadilatına itiraz eden CHP’li üye Günnur Tabel “Bu yapı, bu imar plan tadilatıyla bile ruhsat alamaz. Her yönüyle ruhsata aykırı imalat var. Belediye madem burayı mühürlemiş ve ceza kesmişse bu inşaat nasıl tamamlandı. Neden denetlenmedi?” diye sordu.
Yeşilyurt Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Şahin, imar komisyonunun onayına ilişkin meclis üyelerine bilgi verirken Yeşilyurt Belediyesi’nin, belediyelerin en önemli görev ve sorumluluklarından biri olan yapıların onaylı projelerine uygun yapılıp yapılmadığının denetlenmesi görevini yapmadığı, sorumluluğunu yerine getirmediğini şu sözlerle itiraf etti:
“Bu yapının projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığından malumatımız yok”.
“Kaçak yapıyı kitabına uydurma kararı” tartışma yarattı
Karakavak Mahallesi’nde yapılaşmasını ruhsata aykırı olarak tamamlayan bina için yapılan imar plan tadilatına ilişkin başvuru AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edilirken, CHP’li üyeler, alınan bu kararla Yeşilyurt ilçe sınırları içinde İmar Kanunu’na aykırı yapılaşmanın hızla yaygınlaşacağını savunarak itiraz ettiler.
İmar Komisyonu Başkanı Şahin’den itiraf gibi açıklama
İhlalli (kaçak) olduğu gerekçesiyle mühürlenen ve idari para cezası kesilen inşaat, mühürlenmesine rağmen ihlalli haliyle tamamlandı ve plan tadilatı (ruhsat almasının önünün açılması) talebiyle meclise başvurdu.
Plan tadilatı, AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
CHP Grup sözcüsü Günnur Tabel; “Her yönüyle ihlalli (kaçak) bir bina. Bina mühürlenmiş, para cezası kesilmiş ama inşaat devam etmiş. Belediye bu inşaatı görmemiş mi? Belediyemiz neden denetim görevini yapmamış. Ayrıca, bu haliyle kabul edilirse yandaki inşaatlara da emsal teşkil etmez mi? Bu tadilat talebinin reddedilmesi gerek” diyerek talebin reddedilmesini istedi.
Tabel’in bu eleştirisinden sonra İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Şahin, Komisyon üyesi Kadircan Esen ve CHP Grup sözcüsü Tabel ile Meclis Başkanvekili Naci Şavata arasında ilginç diyaloglar gerçekleşti.
Meclis üyeleri arasında yaşanan diyalog şöyle gelişti:
İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Şahin: “Bu bina yapısı nihayet tamamlanmış, çevre yolunun en işlek kısmında yer alan bir yapıyı biz belediye olarak bunu mutlaka kayıt altına almak için komisyon olarak bir karar vermek durumundayız. Biz nihayetinde bu yapının ruhsat alması için önünü açmış olsak da bu planlar tip imar yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için ilgili belediyesinden yine onaylarını ve izinlerini alması lazım. Nitekim binanın sağlıksız yapılaşıp yapılaşmadığını bilmemiz için bu prosedürlerden geçmesi lazımdı. Nitekim Malatya’da bu durumda birçok bina var yapı ruhsat süresi dolmuş veya tekrardan yapı ruhsat belgesi düzenlememiş. Bu bina bizim sadece belediyemizin arşivlerinde var. Projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığından malumatımız yok. Deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı konusunda hiçbir bilgimiz yok. Biz bu dosyaları incelemiş oluyoruz ve böylece kullandığı demir ve beton cinsini öğreniyoruz. Yoksa diğer taraftan kendi haline bırakılmış bir bina olarak böyle süre gelip gidecek. Biz bu noktada komisyon olarak gerekli müdahaleyi yapıyoruz. Hatta arka bahçedeki ihlalleri önlemek için yıkım şartları çıkardık. Bu süreç zarfında fiziki durumunu inceledik. Planlı tip imar yönetmeliğine uygun hale getirip getiremeyeceği hakkında malumat sahibi olduk. Bizim buradaki amacımız dosyayı ilgili belediyeninim imar ve şehircilik müdürlüğüne teslim edip onun imara ve plana getirilmesidir.
Günnur Tabel: Bunlar çözüm değil. Bu mülkiyetin sahibi yarın yine oturma ruhsatı alamayacak. Biz belediye olarak böyle ön verirsek yarın herkes kafasına göre inşaat yapacak ve ruhsat almadan inşaatına başladıktan sonra belediye bana ruhsat versin diyecek. Bunun tek çözüm yolu imar affıydı ve belediye böyle bir sorunun altına da girmezdi.
Kadircan Esen: Ben bir önceki dönem imar komisyonunda iken bu dosya gelmişti. Net bilgiye sahibim. Biz yapı kaydından faydalanması için uyarıda bulunduk fakat inşaat tamamlanmadığı için yapı kaydından faydalanamadı. Komisyonumuzla ve büyükşehir belediyesi ile istişare sonucu arka tarafın uygun hale getirilmesi ve yangın ve deprem yönetmeliğine uyulması kaydıyla binada sıkıntı görmeyeceğiz ama tabii bunlara uyulmazsa binaya ruhsat vermeyeceğiz.
Şavata: “Ruhsat vermiyoruz, ruhsat için yol açıyoruz"
İmar Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırılığı Yeşilyurt İmar Komisyonu Başkanı tarafından da kabul edilen ihlalli (kaçak) yapı için alınan plan tadilatı kararı için Meclis Başkan Vekili Naci Şavata “Ruhsat vermiyoruz, ruhsat alması için yol açıyoruz. Bunu yaptı yaptı yapmazsa yıksın, bize ne?” dedi.
Yaşanan bu diyaloglardan sonra ruhsat almasının önünü açan plan tadilatı talebi oy çokluğu ile kabul edildi.
Kabul edilen diğer maddeler
Şahnahan mahallesinde mülkiyeti Devlet Su İşleri Müdürlüğüne ait olan üç ayrı parsel üzerine Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılması planlanan mesire alanı için bu alanların işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunun Devlet Su İşlerinden devrinin talep edilmesine yönelik Emlak ve İstimlâk Müdürlüğünün teklifi görüşüldükten sonra onaylandı.
Yeşilyurt Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Yeşilyurt Belediyesi 2020 yılı Performans Raporu’ görüşüldük sonra onaylanırken, Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi’ndeki kütüphane ile Dilek mahallesinde mülkiyeti Yeşilyurt Belediyesine ait dükkânların kütüphane olarak İl Kültür Turizm Müdürlüğüne devredilmesine dair Emlak ve İstimlâk Müdürlüğünün teklifi Hukuk Komisyonuna havale edildi.
Yeşilyurt Belediye Meclisi Aralık ayı 2. toplantısını 5 Aralık Perşembe saat 10.00’da Gedik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com