‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda Malatya Park’ta ‘Kadın Emeğine Evet Kadına Şiddete Hayır’ mottosuyla farkındalık etkinliği düzenlendi.
Toplumsal farkındalığın arttırılması, koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla Malatya Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Cevdet Tatar, Malatya Müftüsü Şahin Yıldırım ile STK temsilcileri katıldı.
Etkinlik çerçevesinde farkındalık oluşturmak amacıyla Vali Ersin Yazıcı ve protokol üyeleri ilk olarak “Kadına Şiddete Dur De” yazılı turuncu balonlar uçurdu. Daha sonra Vali Ersin Yazıcı ve protokol üyeleri, Büyükşehir Belediyesi, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, tarafından kurulan stantları ziyaret ederek görevli personellerden bilgi aldı.
Protokol üyeleri ayrıca ‘Şiddete Dur De’ panosuna da ellerini boya ile kaplayarak el izlerini bırakıp kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturdular. Gün boyu açık olan stantlara AVM ziyaretçileri de büyük ilgi gösterdi.
VALİ YAZICI'NIN MESAJI
Bu arada, Vali Ersin Yazıcı şu mesajı yayınladı:
"Kadınlarımıza hak ettikleri saygıyı göstermek, onlar için yapabileceğimiz her çalışmayı irdeleyip güzel bir yaşam sürmelerini sağlamak adına bugün “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir.
Bu önemli gün, kadına yönelik şiddet olgusunu dünyanın gündemine taşımakta, şiddet sorununa ve çözüm yollarına ilişkin çalışmalar yapılması konusunda farkındalık yaratmaktadır.Küresel bir sorun olan kadına yönelik şiddet; kadının maddî ve manevî bütünlüğüne zarar vermesi nedeniyle ciddi bir halk sağlığı problemi olmasının yanı sıra, kadının toplumsal yaşamını etkilemesi nedeniyle de çok önemli bir sosyal problemdir.
Çok boyutlu bir sorun olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ve bütüncül bir yaklaşımıyla mümkündür. Dolayısıyla çalışmaların, disiplinler arası bir yaklaşımla yürütülmesi ve ilgili tüm tarafların önleme, koruma, cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde yer alması büyük önem arz etmektedir. Nitekim az önce bahsetmiş olduğumuz bütün bu çalışmaları devletimiz, hükümetimiz, bütün bakanlıklarımız ‘Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans’ anlayışıyla hayata geçiriyor. Hedef sıfır toleransla kadına yönelik şiddeti sıfırlamaktır. Bu uğurda da kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere toplumumuzun her kesimini, bu hassasiyetle sürdürülen mücadeleye ortak olmaya davet ediyoruz.
Bizler merhamet medeniyetinin evlatlarıyız. Kadim medeniyetimiz; ailenin önemi, kadınlara karşı tutum ve davranışlarımız, ikili ve toplumsal ilişkilerdeki nezaket kuralları gibi hayatın her alanında bizlere yol gösteren, bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi gereken tüm güzel hasletleri sunmaktadır. Aile fertleri birbirlerini tamamlayarak bir bütün halinde yaşayabilme fıtratına sahiptir. Bunun dışına çıkarak fiziksel ve psikolojik şiddete başvurulması kabul edilemez bir yaklaşımdır. Tüm kurumlarımız ile birlikte şiddetle mücadelede her türlü zulmün önüne geçip, mazlumun ve mağdurun yanında yer alarak gerekli yasal yaptırımları uygulamak, insani ve vicdani sorumluluk bilinciyle hareket etmek hepimizin asli vazifesidir. Toplumumuzun her kesiminde bu yönde farkındalığın oluşması için çalışmalarımızı arttırarak devam ettireceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmalara ışık tutması temennisi ile tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada yaşamalarını diliyorum."
Bülten- iha