Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Malatya İl Temsilciliği tarafından düzenlenen 'Kadın, Akademi ve Liderlik Çalıştayı' açılış töreniyle başladı.
YÖK ve KADEM Malatya İl Temsilciliği tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan çalıştayda, "Akademik Liderlik ve Kadın", "Liderlik ve Deneyimlerin Paylaşımı" ve "Liderlik Öğrenilebilir" konuları ele alınacak.
Çalıştayın açılışına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Cuma günü Diyarbakır Çınar'da karşılaştığım manzaralar, kadınlarımızın oradaki feryatları, İrem bebeğimizin cenazesinde bulunmamız, Esra bacımızı toprağa vermemiz geçekten çukur siyasetiyle, açmış oldukları çukurlarla kadınlarımızı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da evlerine hapseden lanet terör örgütünden mi bahsetsek? Gerçekten çocuklarını okutmak için yıkık okulların kapılarına kadar gidip, terörden zarar görmesin diye orada bekleyen fedakar analarımızdan mı bahsetsek? Yoksa çocukları, kızları, evlatları dağa kaçırılan annelerden mi bahsetsek? Kadına ayrımcılıktan bahsedip, 28 Şubatları mı hatırlatsak? Sizlerin evlerinizde ekmek için yapmış olduğunuz mücadeleleri mi anlatsak? Yama Dağı'nda kadınlarımızın çocuklarını okutabilmek için bu soğukta davarın peşinde, çadırlarda kaldığını mı anlatsak?" diye konuştu.
Tüfenkci, kadınların toplumun temel taşları olduğunu ifade ederek, fizyolojik farklılıklarının bir ayrımcılığa neden olmayacak bir dünyanın daha doğru bir dünya olduğuna inanılmazı gerektiğine dikkat çekti.
"KADINA YÖNELİK TASARI PAKETİ MECLİSİN GÜNDEMİNE GELECEK"
64 hükümetin reform hükümetini olduğunu ve kadına yönelik özellikle esnek çalışmayı hayata geçirme noktasında çalışma yaptığını dile getiren Tüfenkci, şunları söyledi: "Devletin çeşitli kademelerinde hükümet olarak, AK Parti olarak özellikle kadınlarımızın sosyal gelişimini, değişimini, eğitimini sağlama noktasında elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Dün gösterdik, bugün göstereceğiz, yarında inşallah göstereceğiz. Bundan emin olabilirsiniz, zaten yaşıyorsunuz. Biz, siyasette AK Parti olarak kadınlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Ama bence bu şu olmamalı; sırf kadın olduğu için bir yerlere gelme değil, bilgisiyle, birikimiyle bir yerlere gelmesidir. Kadınlarımız bunu zaten sağlıyoruz. Önemli olan onların önüne görünür, görünmez engelleri koymamak ve engelleri kaldırmak. KADEM'de toplumda farkındalık oluşturma adına, algıda seçiciliği oluşturmak için çalışmalar yapıyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bu çalıştayda ortaya çıkan neticeler sonunda sizlerin çizeceği harita bizler içinde örnek olur ve bizlerde çalışmalarımızda burada çıkan sonuçlara önem veririz. Ben bu anlamda 64 hükümetin, reform hükümeti olması, kadına yönelik özellikle esnek çalışmayı hayata geçirme noktasında verdiği mücadeleyi de yakinen biliyoruz. Önümüzdeki günlerde de böyle bir tasarı paketi de meclisimizin gündemine de gelecek."
"KADINA VERİLEN DEĞER NOKTASINDA BİR HAYLİ GERİDEYİZ"
Vali Süleyman Kamçı ise, "Toplum zihniyeti denilen olgu, yerleşik düşüce kalıpları, gelenekler, değer yargıları, toplum psikolojisi, kültürel değerler gibi birçok değişkenin etkisiyle meydana gelerek zamanla kemikleşir ve hiç değişmeyecekmiş gibi algılanır. Kalıplaşan bu anlayış yeni beklentilere cevap veremeyip, güncel problemler karşısında yetersiz kaldığında zihniyetimizi değiştiremezsek, hayat karşısında yenilgiye uğramamız kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu.
Kadına verilen değer noktasında gerilerde kalındığına dikkat çeken Kamçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerek Necip Türk Milleti'nin kadim töresinde, gerek İslam inancının temelinde kadınlara son derece ehemmiyet verilirken; üzülerek söylemeliyim ki, dünya milletleri arasında kadına verilen değer noktasında bir hayli gerilerde kalmış bulunmaktayız. Erkek egemen toplumlarda bile erkeğin bir kadın tarafından büyütülüp, yetiştirildiğini unutmuş durumdayız. Halbuki bir milletin yarınları olacak nesillerin karakterini, ahlakını ve düşünce yapısını, o ülkenin kadınlarının vicdani ve fikri kapasiteleri belirlemektedir."
"KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ HER ŞEY GÜZELLEŞİR"
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, kadının olduğu ve elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini ifade etti.
Çalık, kadının cennete giden en güzel yol olduğunu kaydederek, "Dünya'da hiçbir şey yok ki kadın eli değmeden güzel olsun. Hepiniz bunun canlı şahidisiniz. Kadın denildiğinde kainattaki tüm güzel hasletlerin kendisine toplandığı varlığın adı kadındır. Kadın, doğru söz ve temiz kalptir. Kadın, müşerref bir geçmiş, aydınlık bir gelecektir. Kadın, huzur ve sükunettir. Kadın nezakettir, zarafettir. Kadın, cennete giden en güzel yoldur. Ne zaman ki insanlık bu yolu kullanmayı öğrenir, işte o zaman dünyada cennete döner. Biz, dünyamızı cennete çevirmek istiyorsak, kadınlarımızı hayatımızın en önemli unsuru yapmalıyız. Benim kanaatim şudur ki; kadınlar hikayelerin baş kahramanıdır ve bunu da her zaman hak etmişlerdir" ifadelerini kullandı.
"KADIN, EVİN OMURGASI VE DİREĞİDİR"
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, KADEM'in güzel bir konu seçtiğini belirterek, "Kadın, Akademi ve Demokrasi güzel konular. Özellikle bu sahada bir neşter vurulmasına vesile olacak bu çalıştayı düzenlere teşekkür ediyorum. Kadın denildiğinde nereden başlasak bitirecek durumda değiliz. Kadın anadır, eştir. Kadın gerçekten evin omurgasıdır, direğidir. Analarımız olmazsa, bacılarımız olmazsa, eşlerimiz olmazsa, böyle bir dünyanın bize ne hayrı olur? Bunu sorgulamak lazım. Kadın bir medeniyetin köklerine bağlı olarak yetişen bir toplumun fertleri olarak bunu belki dar bir kalıba sıkıştırıp, kadına şiddete getirip, dayatmanın kadınlara yapılacak en büyük haksızlık olarak görüyorum" dedi.
"KADINLARIN AKADEMİYE GİRİŞİNDE KAYDA DEĞER BİR ARTIŞ VAR"
KADEM Genel Başkanı Yrd. Doç Dr. Sare Aydın Yılmaz ise, "Türkiye'de kadınların yüksek öğretime girişine bakıldığında bunun yüz yıllık bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Osman Devleti'nde 1914 yılında kadınların eğitim ve öğretimi için kurulan ilk üniversite İnas Darülfünu bunun en güzel örneğidir. Kadınların eğitim be öğretimine verilen değeri kendi geçmişimizde de çok net bir şekilde görebiliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ise 10 yıl kadın akademisyen oranı yüzde 30'larda iken bugün yüzde 43'lerdedir. Bu rakamlar bize son 10 yılda Türkiye'de kadınların akademiye girişinde kayda değer bir artış olduğunu da gösteriyor" diye konuştu.
KADEM Malatya İl Temsilcisi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ise, Malatya'nın liderler şehri olduğunu ifade etti.
Karabulut, KADEM olarak kadınların birikimlerini ve yeteneklerini verimli olarak kullanabilecekleri uygun emini sağlamak; kadın hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda ortak bir bilinç oluşturulmasını sağlamayı amaçladıklarına dikkat çekti.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com