SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadın Gelişirse Toplum Gelişir"

0
Güncellendi - 2018-12-06 04:51:13
A- A+ PAYLAŞ

Dünya Kadın Hakları günü her yıl 5 Aralık’ta tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini ifade ettikleri bir mücadele, yardımlaşma ve dayanışma günü olarak kutlanıyor. Dünya Kadın Hakları Günü, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, yaşanan problemlere çözümler üretilmesi ve bu konuya olan farkındalığın arttırılması anlamında önemli bir gün.

Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğiyle 5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulünün de yıldönümü olan 'Dünya Kadın Hakları Günü' dolayısıyla siyasiler ve yerel yöneticiler mesajlar yayınladı.

MESAJLAR

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci

"Bundan 84 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında önemli rol üstlenen fedakâr kadınlarımıza milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıdı. 5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren yasayla kadınlarımız, o dönemde Avrupa’daki birçok gelişmiş ülkeden daha önce bu hakkı elde etti ve oy kullanmaya, aktif olarak siyasetin içinde yer almaya başladı.

Kadınlarımızın toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatın her alanında yer alması bizleri ileriye götürecek, toplumsal refahı artıracak en önemli unsurlardandır. Kadınlarımızın hassasiyetinin, enerjilerinin, akıl ve deneyimlerinin her alanda kullanılması muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın da anahtarıdır. Unutulmamalıdır ki kadın gelişirse toplum gelişir.

Kadınların iş yaşamına yapmış olduğu nitelikli katkılar başarının sağlanmasında mühimdir. Bu yüzden de AK Parti olarak ülkemizde kadın girişimci ve yönetici sayımızın artmasını, siyasi arenada daha fazla kadın vekilin yer almasını ayrıca önemsiyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadınlarımızın temsil oranını yüzde 4,6'dan 17,8 gibi tarihin en yüksek seviyesine çıkardık. Kadınlarımızın işgücüne katılımını yaptığımız düzenlemelerle her geçen gün artırıyoruz. 2002 yılında yüzde 27,9 seviyesinde olan kadın işgücüne katılım oranını, 2018 yılında neredeyse yüzde 35’lere çıkardık. Kadın hakları konusunda çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik.

Kadın girişimcilerimizin sayılarını artırmak ve kadınlarımızın iş hayatına daha aktif katılımlarını sağlamak için eğitim-öğretimden istihdama, sağlıktan aileye kadar her alanda kadınlarımızı desteklemeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, bugünün kadınlarımız için hayırlı çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ediyorum."

Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan

Gürkan, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Bundan 84 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 5 Aralık 1934’te ilk kez kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Düşman istilasında, Vatan savunmasında, Cumhuriyetin kuruluşunda, yaşamın her alanında destek ve fedakarlığı tartışılmayacak kadar önemli olan kadınlarımızın bu insani ve önemli hakları Cumhuriyetimizin kazanımlarıdır. Medeniyetin beşiği olarak adlandırılan Avrupa ülkelerinin çoğundan bile önce seçme ve seçilme hakkına kavuşan kadınlar, siyasetin, eğitimin, üretimin sosyal yaşamın ortakları olmuştur. Etnik, dinsel, cinsiyet ayrımını suç kabul eden Anayasamız, kadına ve insanlığa verdiği önem ile dünyada birçok ülkeye de, demokrasi adına rol model olmuştur. Ailenin çekirdeği, geleceğin temel taşı, fedakarlığın sembolü olan kadınlarımız, bugün her şeye ulaşabiliyorsa, bunun fitili 84 yıl önce ateşlenmiştir. Bizler de Battalgazi Belediyesi olarak, her alana kadın eli değsin, kadın nezaketi ve zarafeti ile bakış açısı oluşsun diye azami gayret ve hassasiyet gösteriyoruz. Kadınların; eğitime, kültüre, sosyal yaşama ortak olmaları için bütün alanlarda pozitif ayrımcılık yapmaktayız. Bu bilinç ve hassasiyet ile kadına seçme ve seçilme hakkının verişinin 84. yılı başta kadınlarımız olmak üzere tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

Avşar, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Başkan Avşar, 'Türk kadını; sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal olarak yasa önünde erkeklerle eşit hale gelmiştir.' dedi.

Avşar mesajında, "Toplumun gelişmesinde ve geleceğin bireyleri olan çocukların eğitiminde, toplumun temel taşlarından olan, ailenin temel direği kadınlarımıza Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok dünya ülkesinden daha önce 5 Aralık 1934’te “Genel Seçimlere Katılma, Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı“ tanıması Türk kadınına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.

O günden bu güne Türk kadını; sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal olarak yasa önünde erkeklerle eşit hale gelmiştir. Toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın ve kız çocuklarının haklarının korunmasına yönelik mücadele, ülkemizin gelişimi açısından da büyük önem taşımaktadır. Atatürk ; “Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkân, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur” demiştir. Unutulmamalıdır ki dünyamızı değiştirecek olan kadınlarımızdır.

Türk Kadınına “Seçme ve Seçilme Hakkı” verilişinin 84. yıl dönümü olan bu anlamlı günde hayatımızın birçok alanındaki çalışmalarıyla, dünya çapında başarılara imza atmış,varlıklarıyla toplum yapımıza şekil veren kadınlarımızın ve tüm dünya kadınlarının 5 Aralık Kadın Hakları Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum."ifadelerini kullandı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları

"Büyük Devrimci Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yaratıcısı olduğu “ Ulus Devlet Modeli” yani Türkiye Cumhuriyeti bir “ çağdaşlaşma” atılımıdır.

Yaşamı boyunca, çağdaş toplum oluşturma mücadelesini sürdüren,Büyük ATATÜRK,05 Aralık 1934’de tüm dünyayı hayran bırakan bir çıkışla kadınlara milletvekili seçilme hakkını tanıdı.

Büyük Önder’e göre; kadınını sosyal yaşamdan uzak tutan, geri plana atan, tecrit eden, cahil bırakan bir milletin yaşaması, ayakta kalması mümkün değildir:

“ Bir toplum kadınlardan ve erkeklerden oluşur. Toplumun bir yarısı topraklara zincirle bağlı iken, diğer bir yarısının yükselmesi mümkün müdür?” sözü bu konudaki bakış açısının net anlatımıdır.

Milli Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımızın, vatanın her yerinde mücadeleye katılımları, dünya tarihinde saygıyla anılmaktadır. Büyük Devrimci ATATÜRK; “dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.”sözleriyle bunu teyit etmektedir.

ATATÜRK Türkiye’sinde,08 Şubat 1935’de gerçekleşen genel seçimlerde, 17 kadın, milletvekili olarak TBMM’de yer almıştır. Avrupa’nın ve dünyanın büyük kaosa, 2. Dünya Savaşı’na sürüklendiği bir dönemde, ATATÜRK Türkiye’si böylece yine fark yaratmıştır.

Millet olarak ATATÜRK’e çok şey borçluyuz. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla… Milletimizin her bir ferdini bu sorumluluğun bilincinde olmaya çağırıyoruz.

Atatürkçü Düşünce Derneği çatısı altında, binlerce kadın üyemiz, yöneticilerimiz ve şube başkanlarımız Büyük ATATÜRK’e minnet duyarak çalışmaktadır. Sorumluluk duygusuyla, büyük özveriyle mücadele veren tüm kadın üyelerimizin ve kadınlarımızın Seçme ve Seçilme Hakkı kazanmalarının yıl dönümünü kutluyoruz.

Atatürk’le fark yarattık… Atatürkçü Düşünce ile fark yaratmaya devam edeceğiz…"

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş

"Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet ile toplumsal yaşamın her alanında eşitliği amaçlayan köklü değişiklikler gerçekleştirilmiş, lâiklik ilkesi yaşama geçirilerek demokratikleşme sürecine hız kazandırılmıştır.

Büyük Önderimiz Atatürk, ulusun güçlü kılınması için, kadınının toplumsal konumunun yükseltilmesi gerektiğine inanmıştır.

Kadın hakları konusunda temel belge olan Medenî Yasa'nın 1926 yılında kabul edilmesi ile çağdaş toplum düzenine geçilmiş, uzun yıllar boyunca görmezden gelinen kadınlarımız, ekonomik, siyasal ve sosyal haklara kavuşturulmuş, yaşamın çeşitli alanlarında karşılaşılan eşitsizlik ve ayrımcılığın kaldırılması için önemli bir adım atılmıştır.

5 Aralık 1934 yılında ise, birçok Batılı ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmış, kadınların etkin yurttaşlar olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmaları olanaklı kılmıştır.

Kadınlara dönemin koşullarına göre çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmış olması, Cumhuriyet'in en büyük başarılarındandır.

Bugün ise AKP iktidarının kadını yok sayan, kadını eve hapsetmeye çalışan gerici politikaları kadının özgürleşmesi önünde en büyük engeller olarak durmaktadır. Kadınların siyasetteki yeri de istenilen düzeyde değildir. Evin mutfağı gibi siyasi partilerin mutfakları da kadın için sonuna kadar açıktır. Ancak, karar alma mekanizmalarında kadınlara hala yer yok. Atatürk’ün 84 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuşturduğu kadınlar, TBMM’de %17,45 oranında temsil ediliyorlar, yani 600 milletvekilinin yalnızca 104’ü kadın. Yerel yönetimlerdeki temsil oranı ise yok denecek kadar az.

Kadınlar, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmalıdırlar.

Kadınların siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükselmesi ve siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artmasının, ülkemize güç kazandıracağı kuşkusuzdur.

Eğitim-İş olarak Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 84. yıldönümünü kutluyor, kadınlara bu aydınlık yolu açan, kadın haklarının en büyük savunucusu Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz."

CHP Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tunçer

"5 Aralık 1934 kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. Yıl dönümünü kutluyoruz.

Türk kadınının sosyal statüsü, iktisadi ve siyasal yaşama katılması Yüce Atatürk'ün öncülük ettiği bir dizi değişiklikle mümkün olabilmiştir.

8 Nisan 1924'te şeriye mahkemeleri kaldırılmıştır.

4 Nisan 1926 'da Medeni kanun kabul edilerek 6 ay sonra yürürlüğe girmiştir.

29 Nisan 1926'da ilk kadın yargıçlar atanmıştır.

5 Aralık 1930'da belediye seçimlerinde kadınlara seçme hakkı tanınmıştır.

26 Ekim 1933 tarihli köy kanunu ile muhtar seçme, köy heyetine seçilme hakkı tanınmıştır.

5 Aralık 1934'te ise Anayasa'da yapılan değişiklikle kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa ülkesinde bulunmayışı Atatürk'ün Türk kadınına ve demokrasiye verdiği önemi ortaya koymaktadır.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı Finlandiya'da 1906'da, Norveç'te 1913'te, Rusya'da 1917'de, Almanya'da 1918’de, Kanada’da 1920'de tanınırken Fransa'da 1944'te, Japonya'da 1945’te, Meksika’da 1946'da, İtalya'da 1948'de tanınmıştır. İsviçre'de ise kadınlar ancak 1971'de bu haklara kavuşabilmişlerdir.

Şaşmaz öngörüsü ile zamanının ilerisinde uygulamalarla Türk kadınını onurlandıran Yüce Atatürk'ümüzü minnetle, Şükran'la anıyoruz.

Kadınlarımıza birçok haklar verilmesine rağmen, bugün dahi kadınlarımızla ilgili birçok sorun ne yazık ki çözülememiştir.

Eğitimde eşitsizlik, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve erken yaşta evlilikler devam etmektedir. Çalışma yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette cinsel ayrımcılık ortadan kaldırılamamıştır.

Kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son yıllarda artış göstermektedir. Neredeyse her gün bir kadın cinayete kurban gitmektedir.

Biz Cumhuriyet kadınları; sahip olduğumuz haklarımızı gerektiği gibi kullanmak için var gücümüzle mücadele etmeliyiz. İktidar sahiplerinin haklarımızı gasp etmesine izin vermemeliyiz.

Güçlü bir demokrasi tek kişinin egemenliği ile değil; hukukun egemen olduğu çağdaş insan hakları ve özgürlüklerin geçerli olduğu, güçler ayrılığının hüküm sürdüğü katılımcı bir yönetimle mümkün olabilir. Bu özlem duyduğumuz anlayışın CHP'sinin iktidarı ile mümkün olacağını biliyor ve inanıyoruz.

1934'te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere tanınan haklarımızın kağıt üzerinde kalmaması için yerel yönetimlerde ve TBMM'de temsil oranlarının artırılması ve hayatın her aşamasında eşitlik için mücadele etmeliyiz. Tüm kadınlarımızın 5 Aralık kadın hakları gününü kutluyorum. Sahip olduğumuz haklarımızı kullanma ve çağdaş seviyelere çıkarmak için var gücümüzle çalışmalıyız."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • RAMBO (5 yıl önce)
    BU ERKEKLERİN HİÇMİ HAKKI YOK KADINLARA BU KADAR HAKLAR DOĞARKEN OSMANLI İMPARATORLUĞUNDA İKİ KADININ SÖZÜ BİR ERKEĞE BEDELDİ ŞİMDİ NE OLDUDA KADININ SÖZÜ ERKEKTEN DAHA ÜSTÜN GELİYOR
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda verilen kadın haklarının üzerine ilave bir tuğla konulmuşmudur?
    0
    0
    Yanıtla