5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla AKP Milletvekili Öznur Çalık, CHP Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer birer açıklama yaptılar.
ÇALIK'IN MESAJI..
Milletvekili Öznur Çalık, şu mesajı yayınladı:
"5 Aralık 1934 tarihinde kadınlarımıza Milletvekili Genel Seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanıyan Anayasa değişikliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmesi ile bu tarihten itibaren 5 Aralık “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Milletimize Cumhuriyeti armağan eden Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verdiği gibi, onları ”Ey kahraman Türk Kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözü ile yüceltmiş, erkek egemenliği altında yaşayan kadınlarımıza vatandaş olma eşitliğini kazandırmıştır.
1934 dünyasında medeni olarak adlandırılan ülkeler de dâhil olmak üzere dünyada hiçbir ülke kadınının sahip olmadığı bu hak, Kurtuluş Savaşı da dâhil her alanda üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getiren kadınımıza; TBMMce verilmiştir. Bu önemli tarihi geçmişe rağmen kadın siyasetçi oranımız henüz dilediğimiz seviyeye ulaşmamış olmakla beraber, 2007 Genel Seçimleriyle yükseliş trendine girerek yüzde 9’lara; 2011 Genel Seçimlerinde ise yüzde 14’lere yükselmiştir.
Önümüzdeki süreçte hedefimiz her alanda olduğu gibi siyaset alanında da kadınlarımızın yeterince rol almasını sağlamak için üzerimize düşen görevi yapmak ve referandumda kabul edilen Anayasamızın 10. Maddesindeki değişiklik ile önünü açtığımız biçimde; kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulamak olacaktır. Bu minvalde değerli Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a vizyonerliği için teşekkür ediyorum. Bugün Meclisimizde bulunan 78 kadın milletvekilinden 45’inin Ak Parti’ye mensup olduğunu hatırlatmak bu teşekkürün anlamını daha iyi ortaya koyacaktır.
Cennet annelerin ayakları altındadır buyruğuna yürekten inanan bir dinin mensubu olarak, kadınlara yönelik her türlü şiddete, ayrımcılığa ve istismara karşı olduğumuzu da bu vesileyle belirtmek isterim. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın, bu anlamlı gününü en kalbi duygularımla kutluyor, sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan kadınlarımıza başarı, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyor, selam, sevgi ve saygılar sunuyorum."
CHP'DEN..
CHP Kadın Kolları İl Başkanı Güllü Tuncer'in açıklaması da şöyle:
"5 Aralık 1934 kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verildiği gündür. 77. yıldönümüdür.
1 Mart 1935’te T.B.M.M’ ne 18 kadın milletvekili girmiştir. Bunlardan biride köylü kadınlarının simgesi olan Satı kadındır.
Türk kadının durumundaki iyileşmeler Osmanlı’nın son dönemlerinde başlamıştı. 1858’de kız çocuklarına ilk ve orta okula gitme izni verilir. Ebe okulu, kız sanat okulu ve kız öğretmen okulu aynı dönemde açılır. İlk kız lisesi 1913 yılında İstanbul’da açılmıştır.
Halide Edip Adıvar 1909 yılında “kadınların yükselmesi” adlı derneğini kurdu.
1914’de Kız Teknik Yüksek öğretmen okulu açıldı.
Kurtuluş savaşının en kritik günlerinde hükümet merkezinin Ankara’dan Kayseri’ye taşınması tartışılırken Atatürk o ortamda Ankara’da topladığı öğretmenler kurultayında kadın ve erkek Türk insanına verilecek eğitimin ilkelerini saptamaktadır.
Atatürk öncülüğünde Türk kadınının iktisadi ve siyasal yaşama katılımını sağlamak için bir dizi değişiklik yapılmıştır.
8 Nisan 1924’de Şeriye mahkemeleri kaldırıldı.
4 Nisan 1926’da Medeni Kanun kabul edildi. 6 ay sonra yürürlüğe girdi.
29 Nisan 1930’da ilk kadın yargıçlar atandı.
5 Aralık 1930’da Belediye seçimlerinde kadınlara seçme hakkı tanındı.
26 Ekim 1933 tarihli köy kanunu ile muhtar seçme köy heyetine seçilme hakkı tanındı.
5 Aralık 1934’de anayasada yapılan değişiklikle Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı
Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde bulunmayışı Atatürk’ün Türk kadınına ve demokrasiye verdiği önemi ortaya koymaktadır.
Dünyada Kadınlar;
1880’de Orta Avrupa Ülkelerinde, 1900’lü yıllarda Akdeniz ülkelerinde seçim hakkı istemeye başlamışlar. Birçok Ülkede dernekler kurarak seçme ve seçilme hakları için mücadele etmişler.
Finlandiya’da 1906’da, Norveç’te 1913’de, Kanada’da 1920’de, Rusya’da 1917’de, Almanya’da 1918’de bu haklar verilmiştir. Bazı ülkelerde ise; Türkiye’den sonra kadına seçme ve seçilme hakkı verilebilmiştir.
Fransa’da 1944’te, Japonya’da 1945, Meksika’da 1946, İtalya’da 1948’de, İsviçre’de 1971’de kadınlar bu haklara kavuşabilmişlerdir.
Atatürk’ün güçlüklere rağmen kadın hakları ve statüsü konusunda gerçekleştirdiklerini koruyup kökleştirme, O’nun ilkelerine sahip çıkmak asli görevimiz olmalıdır.
Kadının bir birey olarak toplumda, erkeklerle eşit şartlarda var olma mücadelesine destek veren CHP her zaman kadınlarımızın “siyasal evi” olmuştur. CHP Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ışığında kadın hakları için mücadele etmeye devam edecektir.
Ey kahraman Türk Kadını sen sürünmeye değil omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.
Ne Mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu ona sahip olan Türk milletine."