Malatya'da sürü yönetimi kursunu başarı ile tamamlayan 25 çoban sertifikalarını aldı.
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından nitelikli çoban yetiştirmek amacıyla düzenlenen sürü yönetimi kursunu başarıyla tamamlayan 25 kursiyere sertifikaları verildi.
Malatya Tarım İl Müdürü Osman Akar, Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın'ın katıldığı birlik binasında gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Başkan Akın kadın girişimcilerinin kursa yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.
Sürü Yönetimi Eğitimi kapsamında yetiştiricilerin bilgilendirildiğini ve saha çalışmalarının gerçekleştirildiğini de aktaran Akın, kursu başarı ile tamamlayan 25 kursiyere sertifikalarının verildiğini söyledi.
Bugüne kadar 3 bin 500 üreticiye, yetiştirici ve girişimciye kırkım, parazit mücadele ve çobanlık eğitimi verdiklerini de belirten, Başkan Akın “İŞKUR'un TYP anlamında çobanlarında desteklenmesiyle ilgili sosyal güvencesinin sağlanması konusu görüşüldü. Malatya'mızda, pilot iller ve birçok iller Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çobanlara ve kadın yetiştiricilerimize pozitif ayrımcılık yapılmasını istedik. Güzel bir çalışma var, bu konuda müjde verilecek. Biz çalışma ve desteklerin artarak devam etmesini istiyoruz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ise yaptığı konuşmada, “Atadan, babadan kalma bilgilerle yetiştiriciliğe devam ediyoruz ama bizim artık birim alandan ve hayvandan daha fazla verim almamızın zamanını geldi. Artık bir dekardan 200-300 kilogram ürün ya da büyükbaş hayvandan iki yılda bir yavru, 5-10 kilogram süt alma zamanı değil. Artık 30-40 kilogram süt, yılda bir yavru almamız gerekiyor. Bunu da ancak bilinçli ve eğitimli bir şekilde yaparız. Atadan, babadan kalma bilgiler çok değerlidir ama bunu yeni bilgi ve tekniklerle donatmalıyız. Çünkü tarımsal üretim alanlarımız daralıyor, nüfusumuz ve gıdaya olan ihtiyaç gittikçe artıyor. O yüzden de daha fazla üretmemiz, birim alan ve hayvandan daha fazla verim almak zorunluluğumuz var” ifadelerini kullandı.
iha