SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kadına Şiddet Bir İnsanlık Suçu, İnsan Onuruna Saldırıdır"

0
Güncellendi - 2020-11-26 23:50:50
A- A+ PAYLAŞ

VALİ, KADINA YÖNELİK OLAYLARIN MALATYA RAKAMLARINI AÇIKLADI.. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, ilgili kuruluşların katılımıyla, aile içi ve kadına yönelik şiddetin engellenmesi amacıyla yürütülen çalışmaların ele alındığı, alınan tedbirlerin değerlendirilerek yapılması planlanan faaliyetlerin belirlendiği toplantı, 81 ilde Valilerin başkanlığında eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantı Vali Aydın Baruş Başkanlığında Valilik Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2020 yılında yürütülen faaliyetler değerlendirilerek mevcut durumun analiz edildiği toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, İl Jandarma Komutanı J. Albay Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, İl Milli Eğitim Müdürü Battal Hanbay, İl Müftüsü Veysel Işıldar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rasim Bulut katıldı.

Vali Aydın Baruş toplantı kapsamında yapmış olduğu açıklamada; “Bugün 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü. Anlamlı bir gün. Bizler de komisyon toplantımızı özel gündemle bugün 81 ilde olduğu gibi ilimizde de gerçekleştiriyoruz. Komisyon toplantılarında kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında ilimizde yürütülen çalışmaları, alınması gereken tedbirleri ve yerine getirilmesi gereken hususları hep birlikte tespit ediyoruz.

İnsana ve canlılara karşı şiddet, hastalıklı ruh halinin dışa yansımasıdır. Kadına karşı şiddet ise daha vahim olarak bir insanlık suçudur. Kadına karşı şiddet insan onuruna yapılmış bir saldırıdır. Kadına karşı şiddet tüm aile fertlerine yapılmıştır sadece kadına değil.

Şiddet uygulayan biri ile şiddet uygulanarak onuru zedelenen birinin bir arada yaşaması neredeyse imkânsız hale gelir. Şiddet uygulanarak devam eden evliliklerde büyüyen çocuklarda sağlıklı bir karakter oluşumunu sağlamak olanaksızdır. Hiçbir şey; ekonomik zorluk, başkasından görme, geçimsizlik gibi mazeretler şiddeti mazur gösteremez. Yüce dinimizde, örf ve geleneklerimizde kadına ve aile bireylerine karşı şiddetin asla yeri yoktur.

Şiddeti haklı göstermeye yönelik her türlü ifade ve açıklamaya, davranışlara hep birlikte karşı çıkmamız gerekir. Şiddet uygulayan kişi zayıf karakterli, konuşmaya açık olmayan, zorba, bencil, dünyayı kendinden ibaret gören narsist, hastalıklı bir kişiliğe sahiptir. Kadına karşı şiddet kendi acizliğini saklama gayretidir. Hayatla mücadele etmesini başaramayanlar başarısızlıklarını örtmek için şiddete yönelirler. Bugün yüz binlerce kadın aile içi şiddetten muzdarip yaşıyor. Yüzlerce kadın şiddet sonucu hayatını kaybediyor çocukları öksüz kalıyor.

Sağlıklı ve mutlu bir toplum saygın bireylerle mümkündür. Onuru zedelenmiş çaresizce devlete ve başkalarına sığınmak zorunda kalan kadınlar ve çocukların olduğu ailelerde topluma kendisine ve milletine yararlı nesiller yetişmesi çok zordur. Kadına karşı şiddete dur diyelim. Ailelerimiz ve nesillerimizi koruyalım.

Ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında çok önemli reformlar gerçekleştirmiştir. 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi hakkında kanun bu mevzuat düzenlemelerinin başında gelmektedir. Bu kanunda koruyucu tedbir kararları, Mülki amir ve hakim tarafından verilebilen, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk tarafından verilebilen koruyucu tedbir kararları, önleyici tedbir kararları, şiddeti önleme ve izleme merkezleri, koruyucu ve önleyici tedbirlerin takibi konusunda ŞÖNİM dediğimiz şiddet önleme ve izleme merkezleri görevlidir.

Kadınlarımıza psikolojik destek, barınma, sağlık yardımı, maddi yardım, hukuki destek ve meslek edindirme gibi yardımlar sunulmaktadır. Aile içi şiddet birimleri jandarma ve emniyet bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bu birimlerimizde kadınlarımıza kolaylık sağlanması açısından kadın personel görevlendirilmesi de yapılmıştır.

Alo 183 hattı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen, 155 Polis ve 156 Jandarma hatları da kadına yönelik şiddet olaylarında ihbarın yapılabileceği ve şikâyetlerde kullanabilecek telefon hatlarıdır. Diğer taraftan Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Kadın Destek Uygulaması tüm cep telefonlarına indirilebilen bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde de kadına yönelik şiddet olaylarından kolluk kuvvetlerinin haberler olması sağlanmaktadır. Bir an önce soruşturma başlatılarak harekete geçmesi temin edilmektedir. Diğer taraftan kadına karşı şiddet ve aile içi şiddeti önleme açısından toplumun bilgilendirilmesi bilinçlendirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu gün münasebeti ile afişler billboardlarda duyuru yoluyla vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendiriyoruz. Yine halkımızın yoğun olarak bulunduğu yerlerde stantlar açarak vatandaşlarımızı, kadınlarımızı bilgilendiriyoruz. KADES uygulamasının cep telefonlarına yüklenmesi konusunda da yine bu bilgilendirici çalışmalar yürütülecektir.

KADINA ŞİDDET MALATYA İSTATİSTİKLERİ..

Vali Baruş, bazı istatistikî bilgiler vererek konuşmasını sürdürdü:

“2019 yılında kadına yönelik 1 cinayet olayı, 2020 yılında 2 cinayet olayı meydana gelmiştir. 2019 yılında 164 kadın için, 2020 yılında da 255 kadın için koruyucu tedbir kararı alınmıştır.

ŞÖNİM tarafından 2019 yılında 3028 kadına yönlendirme ve rehberlik hizmeti verilmiştir. 2020 yılında ise 6572 kadına hizmet verilmiştir. 2019 yılında kadına yönelik şiddetle ilgili olaylarda 2285 önleyici tedbir kararı alınmış, 2020 yılında 2668 tedbir kararı alınmıştır. Önleyici tedbir kararları hakim tarafından alınmaktadır.

Kadın Konukevi barınma hizmetleri konusunda 2019 yılında 338 kadın 269 çocuk olmak üzere 607 toplam birey barındırılmıştır. 2020 yılında ise 234 kadın ve 172 çocuk olmak üzere 406 barınma hizmeti sağlanmıştır. 2019 yılında şiddete uğrayan kadınların korunması anlamında 91 gizlilik kararı alınmıştır. 2020 yılında bu karar sayısı 48'dir. Çağrı üzerine koruma hizmetleri kapsamında 2019 yılında 133, 2020 yılında 141 koruma kararı alınmıştır. 2019 yılında 8, 2020 yılında 9 maddi yardım yapılmıştır. 2019 yılında 28, 2020 yılında 16 olmak üzere toplam 2 yılda 44 kadına hukuki destek verilmiştir. 2019 yılında 9 tıbbi destek, 2020 yılında da 6 kadına tıbbi destek verilmiştir. Psiko-sosyal destek kapsamında da 2019 yılında 3028 kişiye, 2020 yılında 4 bin 801 kişiye hizmet verilmiştir.

İstihdama yönelik destek kapsamında 2019 yılında 43, 2020 yılında da 26 kadına hizmet verilmiştir.

Şunu belirtmek isterim ki hangi desteği verirsek verelim. Aile huzurunu tekrar yerine getiremeyiz. Kadına yönelik şiddete, aile içi şiddete karşı bilinçli olmak, çevremizde olan olaylara karşı duyarlı olmak, hepimizin sorumluluğudur. Şiddet yüzünden dağılan aileler aile ortamından uzak büyüyen çocuklar hepimizin derdi olmalıdır. Şiddete karşı duyarlı olalım. Mağduriyetlerin önüne birlikte geçelim” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu arada, toplantının ardından "Aile İçi Şiddet ve Çocuk Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü/Kısım Amirlikleri" ziyaret edildi. MalatyaPark AVM'de Emniyet- Jandarma ve ŞÖNİM işbirliğiyle "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" tanıtım standı açıldı.

Ayrıca, İnönü Kapalı Çarşısı üzerinde de, açılan standda da kadın polisler tarafından vatandaşları bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Koray (4 yıl önce)
    Herkes hazır olda o tören rahatta. Takmıyorum sizi.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Akp il başkanı nerede.onu neden çağırmamışlar toplantıya.
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (4 yıl önce)
    Bunlar laf kardeşim laf,lafla peynir gemisi yürümez...Çıkar yasayı ver en kral cezayı bir daha olmaz. Anamıza bacımıza uzanan bu ellere birileri dur desin.kadın uzaklaştırma alıyor, bir yerlere sığınıyor sonuç hüsran, yeter artık..
    0
    0
    Yanıtla